שתף קטע נבחר

יום העובד הסוציאלי: הכי קשה, הכי פחות מתגמל

אחד מארבעה עובדים סוציאלים זוכה להבטחת הכנסה, גם אחרי 25 שנה מקבלים פחות מהשכר הממוצע. "אף אחד לא נותן לי תנאים סוציאליים ונסיעות", סיפרה ל-ynet עובדת צעירה. אז איך הביקוש ללימודים נותר גבוה?

נסרין, בת 27, היא עובדת סוציאלית קרוב לשלוש שנים, אחרי שסיימה את לימודיה באוניברסיטת חיפה. במקצוע בחרה "בשל הנתינה", וויתרה על לימודי הנדסה ומשפטים במקומות אחרים אליהם התקבלה. היום היא עובדת בשני מקומות ומשכורתה עומדת על 3,200 שקל בחודש. נתונים שהתפרסמו אמש (יום א') מספרים על מצבם הקשה של רבים מעמיתיה למקצוע השוחק.

 

"בלי המשכורת והרכב של בעלי לא הייתי מסתדרת", סיפרה נסרין ל-ynet. "אף אחד לא נותן לי תנאים סוציאליים ונסיעות. אני צריכה להגיע לחיפה לוועדה שדנה בעיניינו של אסיר - שעה וחצי נסיעה, על חשבוני. אם הייתי יודעת שאלו התנאים שאעבוד בהם, לא הייתי הולכת ללמוד את זה. זה המקצוע הכי קשה עם התגמול הכי גרוע. אני עובדת עם אוכלוסייה קשה וחוזרת הביתה סחוטה", היא סיפרה ל-ynet.

 

בישראל כ-15 אלף עובדים סוציאלים, 89% מהם - נשים. כך עולה מהנתונים המתפרסמים לקראת יום העובד הסוציאלי שיחול ביום שלישי. עוד עולה מהנתונים, כי למרות הביקוש הגדול ללימודי עבודה סוציאלים, כל מועסק רביעי בתחום מקבל השלמת הכנסה לשכר מינימום. ובכמה אנשים מטפל כל אחד? - לא פחות מ-250, בשל מחסור בתקנים.

 

מפרופיל העובדים, שגובש על-ידי איגוד העובדים הסוציאלים, עולה כי הגיל הממוצע הוא 40.2 - כאשר כל אדם שלישי המועסק

 בתפקיד - גילו בין 25 ל-34. עובדים צעירים אלה, שנקלטו לאחרונה לעבודה, מועסקים בדרגות נמוכות ושכרם נושק לשכר המינימום במשק. 

  

מדי שנה מסיימים כ-1,100 עובדים סוציאליים את לימודיהם לתואר ראשון, אולם רובם מתקשים מאוד למצוא מקומות עבודה, בהיעדר תקנים מספיקים. ברי המזל שמוצאים עבודה, נקלטים על-פי רוב בארגוני "המגזר השלישי" ובמגזר הפרטי, שבהם תנאי השכר לפעמים מתחת לשכר המינימום.

 

עובד סוציאלי מתחיל יקבל בממוצע במשך עשר שנות עבודתו הראשונות השלמת הכנסה לשכר מינימום, גם אם יצבור שעות השתלמויות רבות ויתקדם בדרגות. עובד סוציאלי "כוללני", בדרג הגבוה ביותר ובעל תואר שני, עם ותק של 25 שנה בתוספת מקסימום גמול השתלמות, ישתכר 6,265 שקל ברוטו.

 

למרות הכל - ביקוש גבוה ללימודים

כ-9,000 מהעובדים הסוציאלים מועסקים בשירות הציבורי: רשויות מקומיות ומשרדי הממשלה, בתי חולים, מערכת הבריאות, משרד הרווחה, ביטוח לאומי ומשרד הביטחון. היתר, כ-40 אחוזים, מועסקים בעמותות, חברות פרטיות וחברות כוח אדם, במסגרת ההפרטה הזוחלת של שירותי הרווחה. כ-58 אחוזים מהמועסקים בארגונים שהופרטו, לא זוכים לתנאים סוציאליים נדרשים, כמו קרן השתלמות והחזר הוצאות.

 

עם זאת, הביקוש ללימודי עבודה סוציאלית הולך וגדל. כיום ניתן ללמוד עבודה סוציאלית בחמש אוניברסיטאות וחמש מכללות, כשרק בשתיים מהמכללות - מכללת תל-חי והמרכז האוניברסיטאי אריאל - ניתן ללמוד גם לתואר שני. רק אחד מתוך ארבעה סטודנטים המבקשים ללמוד עבודה סוציאלית, ומציינים זאת כעדיפות ראשונה, מתקבלים ללימודים. מבין אלה שציינו את מקצוע העבודה הסוציאלית כעדיפות שנייה ללימודים, רק אחד מכל שבעה התקבל ללימודים.

 

יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, איציק פרי, טוען כי המדינה אינה יודעת לתגמל אותם כראוי, לא מוסיפה תקנים נדרשים ולא מקצה תקציבים לשכר הוגן וראוי עבורם. "במקום לעודד הצטרפות של כוח אדם איכותי למקצוע, גברים ונשים כאחד, המדינה מתגמלת את העובדים הסוציאליים מתוך ההנחה כי במקצועות בהם הרוב נשים שכרם צריך להיות נמוך ב-25% פחות משכרם של הגברים", הוא אמר.


פורסם לראשונה 14/03/2010 23:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
250 מטופלים לעובד אחד. ארכיון
צילום: זאב טרכטמן, שדרות
מומלצים