שתף קטע נבחר

העובדים הזרים נעלמים, הנכים נותרים ללא סיוע

היתרי העבודה לעוזרי סיעוד זרים קרצו לחלקם כדרך קלה לכניסה לארץ. חלקם נעלמו לטובת עבודות אחרות, והותירו את המטופלים ללא סיוע. עד שיאותרו, לא מאפשר החוק להביא עבורם מחליף. "אני לא שוטרת אלא נכה שדואגת לבן שלי", אמרה אם לצעיר מוגבל. פרויקט חדש אמור לספק פתרון

עד לגיל 14 היה ליאור ילד רגיל ובריא, שחי חיים רגילים בדיוק כמו יתר בני גילו. אבל יום אחד, כשהלך עם חבריו לבילוי בים, התרחש האסון ששינה את חייו. ליאור נעלם בין הגלים והוצא מהמים מאוחר יותר כשהוא מחוסר הכרה, ונותר בתרדמת למשך שמונת החודשים שאחרי.

 

ליאור אמנם הצליח להתעורר, אולם רק אז התגלו מימדי הנזק שנגרם לו. הוא הפך למוגבל הסובל מבעיות מוטוריות קשות, שמקשות עליו לבצע אפילו את הפעולות הבסיסיות ביותר, בין אם לגשת לשירותים או לקום מהמיטה.

 

11 שנים עברו מאז האסון, ובינתיים מלאו לליאור 25 שנים. הוא חי עם זוג הוריו המבוגרים, שגם הם מוגדרים נכים ומתקיימים מקצבת הביטוח הלאומי. ליאור, שבשל חומרת מצבו נזקק דרך קבע למטפל סיעודי צמוד, נאלץ כבר חודש ימים להיעזר בהוריו - לאחר שמטפלו האחרון, אזרח מולדובה, נעלם.

 

אלא שהפתרון למצב סבוך הרבה יותר מכפי שאולי נדמה. החוק קובע כי במקרים שבהם חומק עובד סיעודי זר ממטפלו, לא יעניק משרד הפנים רישיון להבאת עוזר חלופי עד לאיתורו - בעקבות הפיכת מעמדו ללא חוקי ומחשש שינסה להשתלב בעבודות אחרות, כמו ניקיון ובנייה.

 

"פניתי למשרד הפנים ולמשטרה, והם אמרו לי כי לאחר שהוא ייעצר יוכלו להנפיק עבורי אישור להעסיק עובד חדש. אני לא שוטרת או פקחית אלא אשה מבוגרת ונכה, שבסך הכל רוצה שמישהו ידאג לבן שלי שנפגע מכל הסיפור גם נפשית. אין לי איפה למצוא לו מחליף והדרישות של העובדים הישראלים גבוהות מדי למי שמתקיימת מקצבאות", ספרה בכאב אמו של ליאור, שרה. "העובדים האלה לומדים כאן מהר מאוד איך לרמות, לנצל ולגנוב. אני ובני לא אשמים שאין בישראל חוקים ברורים בעניין הזה".

 

אותה בעיה שעליה הצביעה שרה מוכרת היטב לרשויות המדינה, ובימים אלה שוקדים ברשות האוכלוסין וההגירה על הקמת מאגר מידע אודות כל עובדי הסיעוד בישראל, שאמור להתחיל את פעילותו כבר בקרוב ולתת פתרון לדברים. על פי המתווה המוצע, עובד סיעודי שמעסיקו נפטר - יירשם במשרד הפנים - ומתוך מאגר זה יופנו העובדים לאנשים סיעודיים אחרים הזקוקים לעזרתם.

 

"ככלל, כל זמן שהעובד הזר נמצא בישראל ולא מצא מעסיק חלופי, הוא עדיין יהיה רשום על שמה של המשפחה הנדונה", נמסר ממשרד הפנים. "יחד עם זאת, אין לאותה משפחה כל מניעה מלהעסיק עובד זר השוהה כבר בישראל ואינו מועסק. יש להבהיר כי אין זה תפקידה של המשפחה המעסיקה לדאוג למעצרו של העובד שנטש אותה, ולא ברור מי הציג תנאי כזה לפני המשפחה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים