שתף קטע נבחר

קרן נועה אשכול תמשיך בפעילותה

המשך פעילות הקרן, שפועלת לשימור כתב התנועה והמחקר בתחום, יתאפשר בעקבות מכירת שטיחים מהאוסף של אשכול לתעשיין סטף ורטהיימר

הקרן ע"ש הרקדנית והאמנית המנוחה, נועה אשכול, תמשיך בפעילותה לשימור כתב התנועה לאחר שבשנים האחרונלת עלה ספק רב עקב דלדול האמצעים שעמדו לרשותה. זאת לאחר שהתעשיין סטף ורטהיימר החליט לרכוש את מכלול שטיחי הקיר, מעשי ידיה של הכוריאוגרפית והאמנית, המוצגים בימים אלו בתערוכה "סיפורי בדים", במוזיאון הפתוח בתפן.


הגוף כמודל מופשט של מערכת צירים (צילום: יחסי ציבור)

 

מלבד 50 השטיחים המוצגים בתערוכה, רכש ורטהיימר במקביל 10 שטיחים נוספים של אשכול. עלות כל שטיח בין 10,000-20,000 דולרים. "רכישת השטיחים חשובה כשמירה על התערוכה כגוף עבודה אחד שלא ניתן לפירוק", אומרת אוצרת התערוכה, רותי אופק.

 

אותו כתב תנועה, שהמציאה אשכול יחד עם פרופ' אברהם וכמן בסוף שנות ה-50 של המאה הקודמת, הוא שפה המנתחת, חוקרת ומתעדת את התנועה - מציג את הגוף כמודל מופשט של מערכת צירים. מערכת סימני הכתב מתארת את מיקומו ומסלול של כל איבר במרחב ובזמן בדומה לפרטיטורה מוזיקלית.

 

"ישנה חשיבות אמנותית והיסטורית להמשך שימורה של התערוכה כמכלול, זאת בשל מיקומה של נועה אשכול כחלק מההיסטוריה של העשייה והיצירה האמנותית בתחום האמנות הויזואלית וכן כחלק מהעשייה הכוללת של כתב התנועה והריקוד המודרני בארץ ישראל", הוסיפה אופק.


המוזיאון בתפן (צילום: אבי חי, יונה שליי)

 

הקרן ע"ש נועה אשכול אמונה בין היתר על שימור ביתה המקורי של אשכול, כמו גם על שימור מורשתה הן מבחינת פעילותה האמנותית והן מבחינת פיתוח כתב התנועה בכוריאוגרפיה.

 

אשכול נולדה ב-1924 בקיבוץ דגניה ב' לרבקה מהרש"ק ולראש ממשלתה השלישי של מדינת ישראל, לוי אשכול. בילדותה למדה אצל המוזיקאי פרנק פלג והרקדנית תהילה רסלר והוסמכה כמורה להתעמלות. בסוף שנות ה-40 נסעה ללמוד בבית הספר של הכוריאוגרף סיגורד לדר בלונדון ומאוחר יותר אצל רודולף פון לאבאן, תיאורטיקן של מחול וממציע כתב תנועה שנושא את שמו. באנגליה קשרה קשרים בין היתר גם עם ד"ר פלדנקרייז והרקדן והצייר, ג'ון האריס, עמו שתפה פעולה שנים ארוכות.

 

ב-1958, לאחר שייסדה את כתב התנועה ביחד עם פרופסור אברהם וכמן, פרסמה עשרות ספרים בנושא. אשכול שימשה כמורה לתנועה וכתב תנועה גם באקדמיה למוזיקה בירושלים, בסמינר הקיבוצים, בבית צבי ובאוניברסיטת תל

אביב, שם הקימה ועמדה בראש המכון לחקר כתב תנועה בפקולטה לאמנויות. 

 

אשכול העמידה תלמידים רבים וייסדה את קבוצת "ריקוד קאמרי", רביעיית תנועה שהתבססה על שפתה הייחודית ובה היו שותפם ג'ון האריס, נעמי פולני, מירה שרון ואשכול. הקבוצה ממשיכה לפעול עד היום כחלק מהקרן על שמה שהוקמה לאחר פטירתה על פי צוואתה.

 

כתב התנועה אותו מבקשת הקרן לשמר הפך עם השנים לכלי מחקר שנלמד באקדמיה, ובין תלמידיה שהפכו לממשיכי דרכה ניתן לציין את עמוס חץ, מי שעמד בעבר בראש החוג לתנועה באקדמיה ע"ש רובין. בימים אלה מופק סרט תיעודי על חייה ויצירתה של אשכול בבימויה של היוצרת האמריקנית שרון לוקהרט ובתמיכת הפדרציה היהודית בלוס אנג'לס.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים