שתף קטע נבחר

לאן נטייל בחג? גן לאומי בית גוברין

חם לכם בחול המועד? הנה רעיון לטיול ממוזג אל מתחת לפני השטח. רדו למערות המתחברות למבוך ענקי של אולמות וחללים, בורות מים ובתי מלאכה. בין השאר תגלו כתובת עתיקה שמלמדת דבר או שניים על הקשר הוותיק והסבוך בין אהבה לסקס

איך מגיעים

נוסעים על כביש 35; בצומת מראשה, בין הק"מ ה-31 לק"מ ה-32, פונים דרומה עם השילוט לגן הלאומי בית גוברין. משלמים בקופה, נוסעים כ-1.3 ק"מ נוספים, ועוצרים בחניה לצדו של כרם זיתים.

 

 

מתחת לגבעות הנעימות והשלוות של בית גוברין רוחשת עיר תת-קרקעית שלמה. היישוב מראשה, ששכן כאן בתקופה ההלניסטית, נמחה מעל פני האדמה, אך לא מתחת לה. מאות מערות, חלקן מורכבות ומרשימות מאין כמותן, מתחברות למבוך ענקי של אולמות וחללים, בורות מים ובתי מלאכה.


מסלול הטיול

 

תיאור המסלול

קיבוץ גלויות של מערות

יוצאים מהחנייה (1) דרומה, מטפסים עם השביל המשולט, וכעבור כ-100 מטר כבר עומדים בפתחן של שתי מערות - המערה הפולנית ומערת הקולומבריום. נכנסים למערת הקולומבריום (2), היפה מרעותה הפולנית, ויורדים בסדרת מדרגות למעמקיה החשוכים.

 

בקירות המערה, הבנויה כצלב כפול, חצובים מאות כוכים קטנים ששימשו לגידול יונים. היונים ניזונו מחוץ למערה וקיננו בתוכה. הן שימשו גם כמזון למאכל וגם, מעניין לדעת, כיצרניות זבל איכותי לדישון. מתקדמים עם החצים ויוצאים מהמערה בפתח אחר.

 

מה בין מחצבות ליונים

ממשיכים עם השביל מזרחה. גבעות השפלה בנויות בעיקרן מקירטון, שתכונותיו הייחודיות הטביעו את חותמן על האזור. סלע הקירטון רך אך עמיד יחסית לבליה, וכבר בימי קדם חצבו בו מערות ששימשו מחצבות, מערות קבורה, מחסנים ובתי מלאכה, מחילות מסתור וגידול יונים.

 

שכבת הקירטון הרכה מכוסה בדרך כלל קרום סלע קשה יותר, המכונה נארי. לכן נהגו לחצוב פתחים קטנים בשכבת הנארי הקשה, ולהרחיב את המערות בשכבת הקירטון שמתחת לה. כך לא רואים על פני השטח דבר מלבד גבעות עגולות - ירוקות בחורף ושופעות פריחה באביב - כאשר מתחת לפני השטח חבוי עולם ומלואו.


נעים להתרענן בקרירות של המערות (צילומים: באדיבות אתר מפה)

 

בתי בד תת-קרקעיים

כ-300 מטר אחרי מערת הקולומבריום תיפער בפניכם מערת בית הבד (3), שהייתה בית מלאכה שלם שהפיקו בו שמן מזיתים. כמות בתי הבד שהתגלתה כאן מעידה על האזור שהיה מרכז גדול וחשוב לגידול זיתים ולהפקת שמן. בניית בית הבד מתחת לאדמה אִפשרה לפועלים לעבוד בכל מזג אוויר בעונת הסתיו ההפכפכה שבה הופק השמן.

 

כל מתקני בית הבד נותרו בשלמותם במשך יותר מ-2,000 שנה, ורק הבד (קורת העץ) עצמו שוחזר. עוד 300 מטר מזרחה ואתם בבית מגורים משוחזר חלקית (4). החדרים שלמעלה ערוכים סביב חצר פנימית ושימשו למגורים. מתחת לפני הקרקע נמצאו בורות מים ומחסנים. בחפירות ארכיאולוגיות התגלה מתחת לרצפת הבית מטמון של 25 מטבעות, שהמאוחר בהם נטבע ב-113 לפני הספירה, ומעריכים שגם הבית נחרב בערך באותה שנה, בזמן כיבוש העיר מראשה בידי יוחנן הורקנוס.

 

מבוך מביך

מראשה הגיעה לשיא פריחתה בתקופה ההלניסטית (במאות השנייה והשלישית לפנה"ס). בתקופה החשמונאית כבש יוחנן הורקנוס את העיר וגייר בכפייה את תושביה. בתקופה הרומית נטשו אותה התושבים, והקימו בסמוך לה את העיר בית גוברין.

 

ממשיכים במעלה הגבעה, בכיוון דרום-מזרח, ואחרי כ-400 מטר, מימין, נכנסים בפתח קטן ל"מערכת 61". עכשיו אתם במערת המבוך (5) - מערכת משוכללת של כ-30 מערות שחוברו יחדיו. יורדים במדרגות ושוב אופפת את הכל אותה קרירות נעימה שמתחת לפני הקרקע. במשך דקות ארוכות משוטטים בבטן האדמה, בין האולמות, בורות המים, המחסנים ובית הבד. רק ביציאה יתברר לכם שבעצם התרחקתם מטרים בודדים בלבד מנקודת הכניסה, ולא כפי שדמיינתם.


 

מכאן יכול הנהג לרוץ אחורה אל הרכב ולהביאו לנקודת הסיום, בזמן ששאר המטיילים גולשים כ-300 מטר מזרחה במדרון, עד לחנייה ולמרכז המבקרים שלצדה. מתקדמים לחלקה השמאלי של החנייה וממשיכים עם השילוט לעבר המערה הצידונית (6).

 

מערת הקבורה הזו השתייכה למשפחתו של אפולופאנס בן סמאיוס, ראש קהילת הצידונים במראשה. הכתובות וציורי הקיר שהיו כאן נהרסו במזיד ושוחזרו. בין השאר שוחזרה כאן כתובת שתצבוט בלבו של כל רומנטיקן, או תשעשע כל ציניקן: "לא נשאר עוד משהו שאוכל לעשות למענך ולעשות דבר שיענג אותך. שוכבת אני עם אחר, אך אותך אני אוהבת, היקר לי מכל".

 

אפשרות הארכה

המסלול מסתיים כאן, אבל מומלץ בחום להמשיך ברכב, עם השילוט, למערות הפעמון. 80 מערות גדולות יש שם, וביניהן מעברים. המערות, שגובהן מגיע עד 15 מטר, נחצבו מלמעלה, דרך פתח צר שהלך והתרחב עם הבנייה והעניק להן צורת פעמון. מערות הפעמון שימשו בעיקר כמחצבות לאבני בניין. כתובות בערבית וצלבים על הקירות מעידים על כך שרבות מן המערות נחצבו בתקופה הערבית הקדומה (במאות השביעית עד העשירית לספירה).

 

לקינוח כדאי לבקר באמפיתיאטרון הרומי, ממש קולוסאום קטן, שאין שני לו בארץ. לשם כך צריך לנסוע לשרידי בית גוברין הרומית. עליכם לצאת משטח הגן הלאומי, לנסוע לתחתית התל ולחצות את הכביש לחניון העפר מאחורי תחנת הדלק. זירת משחקים זו אירחה תחרויות דמים בין גלדיאטורים לחיות טרף, ועם קצת דמיון בהחלט אפשר לראות את העבר מתעורר לחיים.


מטיילים מתרשמים מהאמפיתיאטרון

 

כדאי לדעת

שעות פתיחה של הגן הלאומי: א'-ה', שבת 17:00-8:00; יום ו' 15:00-8:00

במערות הפעמון הוכשר שביל המותאם לנכים ולעגלות ילדים שעובר גם בנקודות תצפית

סוג טיול: רגלי

מקום: ליד קיבוץ בית גוברין

אזור: שפלת יהודה

אורך המסלול: כ-1.5 ק"מ

משך הטיול: עד שעתיים

נקודת מוצא: חניית המערה הפולנית

נקודת סיום: חניית המערה הצידונית

דרגת קושי: קל

עונה: אביב, סתיו, חורף

סוג המסלול: קווי

מפות טיולים וסימון שבילים: מס' 9, מבואות ירושלים

 

  • מבוסס על טיול מתוך הספר "טיולים קצרים" מאת עומר יגאל, בהוצאת מפה 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים