שתף קטע נבחר

זירת הקניות
צילום: AFP

המנון לצימחון, מאת פול מקרטני

תעשיית הבשר אחראית לפליטה של המון גזי חממה לאטמוספירה, ובדרך גם להרס של יערות הגשם. את זה אומרים גם באו"ם וגם בגרינפיס. על רקע זה קמה תנועה עולמית שקוראת לאמץ יום שבועי שבו לא אוכלים בשר - גם בארץ יש לה נציגים, וסר פול אפילו כתב על זה שיר

האזינו להמנון לצימחון של פול מקרטני; טוב, לא ממש המנון, אבל סר פול היה עומד ומצדיע לכם אם הייתם - כמוהו - מאמצים את "יום שני צמחוני". מדובר ביוזמה שתופסת תאוצה ברחבי העולם ומטרתה היא לעודד הפחתה בצריכת הבשר, במסגרת המאבק בשינוי האקלים.

 

 

מה הקשר בין בשר להתחממות כדור הארץ? ב-2006 פרסם ארגון המזון והבריאות של האו"ם דו"ח בשם "צלו הארוך של הבקר" הקובע שתעשיית הבשר העולמית, ובעיקר ענף הבקר, אחראיים לכ-18 אחוז מכלל הפליטה העולמית של CO2.

 

ב- 2008 דיווחה ברזיל שבשנה הקודמת אבדו באגן האמזונס 12 אלף ק"מ רבועים של יער עד טרופי – שטח בגודל של 60 אחוז משטח ישראל. בירוא היערות הזה נעשה כדי לפנות מקום לחוות המגדלות תבואות מספוא, בעיקר סויה המשמשת לפיטום בקר.

 

ביוני 2009 פרסם ארגון גרינפיס הבינלאומי דו"ח מרתק שעומד על הקשר שבין צריכת בשר הבקר העולמית לבין "שחיטת האמזונס". הדו"ח מראה בבירור כיצד ההקטנה הדרסטית של הריאה הירוקה הגדולה בעולם מצמצמת באפן דרמטי את כושר קיבוע ה CO2 של הביוספירה.

 

וגם הפאנל הבינממשלתי לשינוי אקלים IPCC פרסם מצגת שמראה את הקשר בין ייצור וצריכה של בשר לבין שינוי אקלים. הכותרת של המצגת, אגב, היא Global Warning. ראש הפאנל, ההודי רג'נדרה פצ'אורי, הרצה בנושא לאחרונה - הנה קישור לסרטון של ההרצאה.

 

חצימחונות - שם קליט

על הרקע הזה צמחה התנועה העולמית הקוראת להפחית בצריכת הבשר - להפחית ולא להפסיק לגמרי משום שלרבים ברור שזו תהיה דרישה קשה מעט לעיכול. בעברית גם המציאו לזה שם קליט - חצימחונות.

 

אחד הפעילים בתחום זה בישראל הוא חגי כהן. כהן גורר נטיה להתחשבות בבעלי חיים מאז ימי ילדותו במושב, במהלכם היה עד פעיל לסבלם של עופות בלולי העוף וההודו. לאחרונה, בשל משבר האקלים, הוא מוצא טעם חדש לצמחונות.

 

ברוח הדברים הללו הוציאו חגי וחבריו כמה מסמכים בנושא "הקמפיין הבינלאומי להחלת יום צמחוני בשבוע". אחד מהם נקרא "גילוי דעת – יום צמחוני בשבוע". חגי וחבריו חישבו ומצאו שיום צמחוני בשבוע שבו לא ייאכל בישראל בשר כלל שקול להשבתת יותר מ-612 אלף מכוניות פרטיות.

 

 

לטענתם, "יום שני צמחוני" עשוי להיות היעד האסטרטגי החשוב ביותר של הקהילה הסביבתית בישראל, משום שאין שום מהלך אחר שמשתווה לו ביחס בין עלות ותועלת. הורדה של מאות אלפי מכוניות מכבישי ישראל או לשכנע ישראלים לא לטוס לנופש בחו"ל זו משימה קשה. לעומת זאת, הניסיון בכמה מקומות בחו"ל (העיר גנט בבלגיה היא חלוצה בתחום) מלמד שבמהלך משותף של הממשלה והארגונים עשוי לשכנע מאות אלפי קרניבורים לצמצם את הצריכה ולהיות שותפים להישג סביבתי אדיר.

 

זה לא מחייב הרבה משאבים, לא כרוך בעימות מול בעלי ההון ואפילו לא מחייב שנוי דרסטי באורח החיים של רוב הציבור. מספיק שבסיסי צה"ל או מפעל ההזנה בבתי הספר יעברו ליום צמחוני בשבוע, כדי להשיג תועלת השקולה לסגירת עשרות מפעלים מזהמים. זו הזדמנות להיאבק בהתחממות הגלובלית במאמצים צנועים יחסית. אני אוהב את היוזמה הזו.

 

הקמפיין שלהם זכה לזריקת עידוד מכיוון בלתי צפוי: מגזין "על השולחן" יזם בקיץ שעבר פרויקט "שני צמחוני" במסעדות, אליו הצטרפו כ–40 מסעדות, חלקן מסעדות בשר מובהקות שהתחייבו להרחיב את היצע המנות הצמחוניות שלהן בימי שני.

 

השבוע הם משיקים את השלב השני בקמפיין. ביום שני, 22 במרס, תקיים אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת תל אביב יום פעילות באוהל אירוח שיועמד בדשא בין בנין גילמן לבנין הספריה. יהיו מתכונים והסברים וטעימות כל היום, וגם הרצאות קצרות בהפסקות בין השיעורים הרגילים באוניברסיטה (ב-11:45, ב-13:45 ועוד).

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים