שתף קטע נבחר

חג הפסח ועשר המכות לתקציב המשפחתי

מנקים? משפצים? מחדשים? ההכנות לפסח כרוכות בהוצאות רבות. איך ניתן לצמצם אותן? 10 תופעות נפוצות, המגדילות את ההוצאה המשפחתית והדרכים להתמודד איתן בצורה נכונה

בחג הפסח ההוצאה הממוצעת למשפחה עולה, בעוד שההכנסה קטנה עקב החופשים. כיצד ניתן להיערך להוצאות הצפויות ולצמצם את עוצמתן?

 

 

1. עושים שיפוצים

חג הפסח הוא החג שלפניו מרבית הישראלים מחליטים לשפץ את הבית, לצבוע או לעשות שינוי במבנה. בכדי לעשות זאת נכון ולא לתת מכה מסחררת לכלכלת המשפחה, כדאי להתכונן מראש מבחינה כספית לשיפוצים ולהוסיף לסכום המתוכנן כ-15% יותר, למקרה ויהיו חריגות תקציביות מהתכנון. כדאי להקצות תקציב ייעודי לשיפוץ ולחסוך אליו מראש ולא לקחת מתוך תקציב הבית הרגיל.

 

2. קונים ריהוט חדש לקראת החג

"אם כבר שיפצנו את הבית, אז למה שלא נקנה עוד פריט ריהוט חדש, שימשיך את אווירת ההתחדשות?" רבים ממשקי הבית נוטים להחליף ריהוט, לעדכן את מראה המטבח ולקנות עוד כמה כסאות, דווקא בתקופת הפסח. כאשר עלויות אלו מתווספות לעלויות השיפוץ ולעלויות הנוספות שנציג ב"מכות" הבאות, אנו מגלים כי בבת אחת אנו שוברים את האיזון העדין של כלכלת המשפחה ונכנסים להתחייבויות ענק.

 

הזמן הנכון לרכישת דבר מה חדש הוא בדרך כלל לקראת סוף השנה שכן לפני ספירות המלאי המחירים יורדים משמעותית והסוחרים מעדיפים למכור במחירים נמוכים יותר מאשר להיתקע עם סחורה.

 

3. מנקים? חלקו מטלות

פסח הוא חג הניקיון וככזה הוא מחייב השקעה גדולה יותר בקניית חומרי ניקוי. על אף שמדובר בעלייה בהוצאות מתוך תקציב הבית באפיק זה, היא מתגמדת משמעותית לנוכח הנטייה של רבים לצרף עוזרת בית לניקיונות, נטייה שמקלפת מכלכלת המשפחה כ-300 שקלים נוספים. הדרך הנכונה להתמודד עם הניקיון היא לגייס את כל בני הבית לעזרה, לפרק את המטלות לתקופה שלפני הפסח, או להתעלם מכך שחריצי התריסים לא נוקו. כך או כך, יום אחרי הברקת התריסים תגיע סופת החול המסורתית.

 

4. קונים, שלא יחסר

חוץ מחג הניקיון וההתחדשות, חג הפסח הוא חג הצרכנות. בשבוע שלפני החג רשתות הקניות מתמלאות אנשים המעמיסים עגלות עד להתפקע וגורמים לצופה מן הצד להאמין כי מצור קרב ובא. השילוב בין תלושי שי הגורמים לנו לחשוב שאיננו משלמים בעבור הקנייה והחשש מרעב בחג, מביאים את הישראלים להגדלת ההוצאה על מזון פי 1.5, ולפגיעה נוספת באיזון של כלכלת המשפחה. לרוב יצא שאף נשלם סכום גבוה מזה שניתן לנו בתלושים ונזרוק חלק מהרכישות בתום הפסח, ועל כן גם לקראת פסח כדאי לנהל רשימה חכמה ולרכוש רק את מה שבאמת צריכים.

 

5. כולנו מסובין

בין אם אתם מארחים או מתארחים כלכלת הבית שלכם תספוג מכה נוספת. רבים מהמארחים מתביישים לחלק את הקניות והבישולים בין המגיעים לחג וכלכלת המשפחה שלהם נאלצת לספוג את העלויות הגבוהות הנלוות לאירוח. ההוצאות על אירוח מגיעות למאות שקלים, שכן לא מדובר רק בקניית מזון בכמות סבירה, אלא בדאגה שלא יחסר, בקניית כלים נאים להגשה ובהשקעה של כספים רבים רק בכדי למנוע מצב שעלול להתפס כ"לא נעים".

 

מנגד, המתארחים יסרקו את החנויות בחיפוש אחר מתנה הולמת למארח ויוציאו עוד כ-500 שקל מתקציב כלכלת הבית, בכדי לא להגיע בידיים ריקות או להחשב קמצנים. הדרך הנכונה לעשות זאת כמובן, היא לחלק את הקניות בין המסובין כך שכל משפחה מוציאה סכום סביר בלבד.

 

6. תפרו לי בגד עם כיסים

"אם כבר חידשנו את הבית, את הריהוט וקנינו מתנות לאחרים, למה שלא נפנק את עצמנו בבגד חדש?" שאלה זו מנחיתה מכה נוספת בגובה של כ-300 שקלים לכלכלת המשפחה החבוטה שלנו. בתקופת הפסח מגיעה לחנויות קולקצית האביב והמחירים בשיאם. בכדי להתנהל נכון כלכלית, עדיף לדחות את הקנייה למועדי הסיילים ולקנות אז את הבגד אותו נלבש בשנה הבאה לסדר.

 

7. אפיקומן במחיר מציאה

המנהג שבו מוצאי האפיקומן מקבלים עבורו מתנה או שווה כסף הוא מכה נוספת לכלכלת המשפחה. לאחר כל ההוצאות שמנינו ועוד נמנה, מציאת האפיקומן מוסיפה הוצאה של מאות שקלים עבור בגד ממותג, משחק מחשב חדיש או אביזר טכנולוגי כזה או אחר, אותו ידרוש המוצא הישר. פתרון אפשרי הוא לא לאפשר למוצא האפיקומן לבחור את המתנה אלא לתת לו מתנה מוגדרת מראש או סכום סביר של כסף.

 

8. מעבודה לחופשה ללא תשלום

הורים רבים נאלצים לקחת ימי חופש לפני ובזמן הפסח בכדי להיות עם ילדיהם הנמצאים בחופשה מבית הספר או הגן. כתוצאה מכך, דווקא בחודש בו היקף ההוצאות גדל היקף ההכנסות קטן משמעותית, כלכלת המשפחה יוצאת מאיזון והסיכון לכניסה לאוברדרפט גדל משמעותית. קשה "לחסוך" ימי חופש עבור פסח כאשר מערכת החינוך מספקת חופשות רבות כל כך, ועל כן, כל שנותר לעשות הוא להעריך את גובה המשכורת הבאה ולתכנן את ההוצאות לקראת החג בהתאם לה.

 

9. נופש פסח

פרק הזמן הארוך של פסח והחופשה הכפויה על הילדים וההורים, גורמים לרבים לנצל את מועד זה לנופש בחו"ל או במלונות ארצנו. עקב הביקוש הרב, מחירי הטיסות מרקיעים ביחס לעלותם שלא בפסח ומוסיפים גם את כובד משקלם לכלכלת המשפחה. חשוב לזכור שההוצאות לא מסתכמות רק בעלויות הטיסה והמלון אלא יש להוסיף להן את הבילויים, הקניות והמזון. אם אתם מעוניינים לטוס לחו"ל בחג נסו לסגור דילים מוקדם כדי לקבל מחירים שפויים יותר. ככל שהביקושים גוברים כך עולים המחירים ועל כן לא כדאי לחכות לרגע האחרון.

 

10. נוסעים

כל הקניות והרכישות שצוינו בסעיפים קודמים מחייבים אותנו לנסיעות לשם מציאת הפריטים לשיפוץ ולעיצוב מחדש, לקניית המתנה, להצטיידות במזון, לרכישת הבגדים ולהגעה לסדר. במהלך החג אנו עתידים לנסוע לא מעט אל האטרקציות השונות בכדי להעסיק את הילדים וכך יוצא שבתקופת הפסח, צריכת הדלק שלנו עולה אף היא ומגדילה את נתח ההוצאות מתוך כלכלת המשפחה גם בתחום זה. בכדי לחסוך בהוצאות נסו לתכנן את הנסיעות שלכם בצורה חכמה וחסכונית והשתמשו במידת האפשר בכלי תחבורה אלטרנטיביים.

 

כל הסעיפים שצוינו כאן מוכרים לכולם מדי שנה בשנה, ועל כן בכדי להתמודד איתם בצורה חכמה עלינו להערך להם מראש ולנקוט באסטרטגיה לפני מעשה. יתכן שבכדי לקצץ בעלויות יהיה עלינו לשנות תפיסות מגבילות כגון "לא נעים", אך חשוב לזכור שחיים במינוס אינם נעימים גם כן.

 

גיל אורלי הוא מנכ"ל יבולים (חברת בת של מבטח-סימון), המתמחה בייעוץ ואימון לכלכלת המשפחה, ראש בית הספר הארצי לכלכלת המשפחה ועסקים בקריה האקדמית אונו וראש תחום ניהול ההון האישי בארגון המאמנים איק"א

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיהיה מבריק
צילום: אלי שאנן
הזמינו חופשה מראש
צילום: חן ווקס
מומלצים