שתף קטע נבחר

מה לאכול כדי להוריד ב-20% סיכון להתקף לב?

סקירה מחקרית מקיפה של מומחים מאוניברסיטת הארוורד, שכללה שמונה מחקרים ו-13,000 נבדקים, מצאה: החלפת השומן הרווי בשומן בלתי רווי מפחיתה את הסיכון למחלות לב ב-20%. מאילו מאכלים אתם צריכים להזהר, ובמה תחליפו אותם?

שומנים בלתי רוויים טובים ללב: סקירה מחקרית מקיפה בנושא, שכללה אלפי אנשים, מצאה כי תזונה הכוללת קיצוץ בשומן רווי והחלפתו בשומן בלתי רווי - מפחיתה את הסיכון למחלות לב.

 

רוצים לדעת עוד? בקרו בערוץ הכולסטרול שלנו

 

צוות חוקרים מאוניברסיטת הארוורד בדק את ממצאיהם של שמונה מחקרים שהקיפו מעל 13 אלף איש. מהממצאים עלה כי על כל עלייה של 5% בצריכת השומן הרב בלתי רווי, נצפתה ירידה של 10% בסיכון ללקות במחלות לב. עלייה של 10% בצריכת שומנים בלתי רווים הפחיתה את הסיכון למחלות לב בשיעור של 20%.

 

עכשיו יש חלופה

"במשך עשרות שנים המלצנו להפחית את צריכת השומנים הרוויים מבלי להתמקד במה יש להחליפם", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר דאריוש מוזאפריאן, 

"ממצאי המחקר מראים כי החלפת השומן הרווי בשומן בלתי רווי, מפחיתה את הסיכון למחלות לב".

 

ראש שירות התזונה בבית החולים סורוקה, עדינה בן-אהרון, מסבירה כי קיימות שלוש קבוצות של חומצות שומן: רוויות, חד בלתי רוויות ורב בלתי רוויות. חומצות השומן הרוויות מצויות בשומנים מן החי (מוצרי חלב, איברים פנימיים, בשר שמן, תוצרת בשר מוכנה, חמאה, שמן דקלים ושמן קוקוס), וגורמות לעליית הכולסטרול הרע LDL.

 

קבוצה שנייה הן של חומצות שומן רב בלתי רוויות. אלה מורידות את הכולסטרול הרע ומצויות בשמן מן הצומח (שמן סויה, למשל). הקבוצה השלישית הן חומצות שומן חד בלתי רוויות, המצויות בשמן מן הצומח (שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, טחינה, שקדים, אגוזי מלך, אגוזי פקאן, דגי מקרל, פורל, סרדינים וסלמון). חומצות חד בלתי רוויות אלה מעלות את הכולסטרול הטוב ה-HDL.

 

בתוך קבוצות אלה קיימת חלוקה נוספת של חומצות שומן ציס וטרנס. השמנים הנוזליים נמצאים במבנה מרחבי הקרוי ציס, ואילו חומצות שומן ההופכות מוצקות בטמפרטורת החדר נמצאות במבנה טרנס, והן מתנהגות ומזיקות לגוף כמו שומן רווי. בהן ניתן למצוא מרגרינה ומוצרים המכילים מרגרינה (בצק עלים, מלאווח, ג'חנון, צ'יפס קפוא, ממרחים ומזון מעובד). על התווית מופיע שומן הטרנס כשומן צמחי מוקשה. חומצות שומן טרנס מעלות את הכולסטרול הרע ומורידות את הכולסטרול הטוב, ולפיכך מגבירות אף הן את הסיכון למחלות לב.

 

"אנו ממליצים תמיד לצרוך חומצות שומן חד ורב בלתי רוויות", מסבירה בן אהרון, "אפשר להנות מתפריט תזונתי עשיר גם ללא השומנים המזיקים הללו. כך למשל, כדאי להעדיף בצק פילו על בצק עלים, לבחור במוצרי חלב עד 5% שומן, לצרוך בשר הודו עוף או בשר בקר רזה במקום בשר בקר שמן או איברים פנימיים כמו כבד, ולהעשיר את התפריט בסיבים תזונתיים. כל אלה יפחיתו משמעותית את הסיכון למחלות לב וכלי דם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ותרו על הפיצה, לכו על הטחינה
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים