שתף קטע נבחר

פרס מוסקוביץ' למייסד הנח"ל החרדי

אחרי שעשה כותרות בבנייה במזרח ירושלים, מחלק היום ארווינג מוסקוביץ' את "פרס ישראל האלטרנטיבי". הזוכים: הרב יואל שוורץ, תא"ל (מיל') אהרון דוידי ומתיישבי גוש קטיף

אמש הוא עלה לכותרות באישור תוכנית הבנייה במתחם מלון שפרד שבבעלותו, והבוקר (יום ד') מחלק ארווינג מוסקוביץ' בשלישית את "פרס ישראל האלטרנטיבי": ועדת "פרס מוסקוביץ' לציונות" של המיליונר היהודי-אמריקני מפרסמת את שלושת הזוכים לשנת תש"ע: הרב יואל שוורץ - מייסד הנח"ל החרדי, תא"ל (מיל') אהרון דוידי - ממייסדי חטיבת הצנחנים של צה"ל, ומתיישבי גוש קטיף שנעקרו מבתיהם בתוכנית ההתנתקות.

 

מפעל הפרס - "עוז ציון" שמו - נוסד בשנת 2007 "כביטוי לתמיכה במגשימי הציונות בחברה הישראלית של היום הפועלים לטובת צרכי הכלל, וכדי להבטיח את חוסנו של הבית הלאומי היהודי". הוא נתפס כאלטרנטיבה ימנית לפרס ישראל, אך יוזמיו מדגישים כי הוא אינו פוליטי ומציינים בהקשר זה את אחד מזוכי השנה שעברה, תא"ל רן פקר, המזוהה עם השמאל. את הצורך בו הם מסבירים בתחושה כי גיבוריה האמיתיים של הציונות ימינו אינם זוכים תמיד להכרה הממסדית ולהוקרה הציבורית להן הם ראויים.

 

יושבת ראש ועדת הפרס היא צ'רנה מוסקוביץ', וחברים בה בין היתר השר לשעבר פרופ' משה ארנס, תא"ל (מיל') אביגדור קהלני והשגריר יורם אטינגר. יועץ מיוחד לוועדה הוא פרופ' ישראל אומן, חתן פרס נובל לכלכלה. בין חתני השנתיים הראשונות היו גם משה "מושקו" מושקוביץ - ממקימי גוש עציון, נעם ארנון - ממנהיגי היישוב היהודי בחברון, רונית שוקר - מקימי ההתיישבות בגוש שילה ואחרים. כל אחד מהם זכה גם בפרס כספי בסך בסך 50 אלף דולר.

 

בנימוקי הוועדה על זוכי שנת תש"ע נכתב כי פרוייקט הנח"ל החרדי הוקם במטרה להביא לגיוסם של בני נוער חרדים המשתייכים להסדר "תורתו אמנותו" ואינם לומדים בישיבות, בין היתר ביצירת תנאים שיאפשרו שמירה על אורח ההחיים אליו הורגלו. "הרב שוורץ, העוסק בחינוך כבר ארבעים שנה, הוא הסמכות הרוחנית של התוכנית", ציינו חברי הוועדה.

  

את מסירותו לעניין המחישו בהזכירם כי "הרבנים העובדים עם הנח"ל החרדי עמדו ועומדים לעיתים בפני סכנת נפשות, ובנוסף, ספרים שהרב שוורץ כתב הוחרמו והוא מנודה מהקהילה החרדית בגלל עבודתו... הוא רואה את עבודתו כמשימה לאומית והחליט למצוא דרך לשבץ את אותם בני ישיבות בתוך מסגרות המדינה בכדי לא ליצור שני עמים".

  

בשם מתיישבי גוש קטיף תקבל את הפרס אניטה טוקר, ממקימי היישוב הראשון בו - נצר חזני. בנימוקי הוועדה צויינה חלוציותו בגידול ירקות לייצוא: "במשך 29 השנים שטוקר ומשפחתה התגוררו בגוש קטיף, חקלאות הגוש הייתה מפורסמת במיוחד באירופה ובארצות הברית - בעיקר ברשתות האורגניות. אניטה ובני ביתה הקימו תעשיות משק חקלאי מודרני. טוקר הייתה פעילה בקהילת נצר חזני, ובקהילת גוש קטיף, ואף עבדה ברמה לאומית". 

 

על חייה החדשים של טוקר לאחר ההתנתקות: "עבודתה מתעסקת בבניית קהילות הגוש מחדש ושמירה על מה שהיה בתוכם

 לפני ההתנתקות. היא נלחמה על מנת לאפשר לקהילת גוש קטיף להישאר יחד ועשתה זאת על ידי מאמצים לנצח על הביורוקרטיה כדי לקבל אישורים ממשלתיים ותקציבים לבנייה עתידית. טוקר מרצה לקבוצות מכל רחבי העולם על הקשיים עליהם התגברו אנשי גוש קטיף בכדי להישאר קהילה מאוחדת ובכדי לקבל אדמות לבנייה ולחקלאות". 

 

תא"ל (מיל') אהרון דוידי כבר זכה לפני 10 שנים להדליק משואה ביום העצמאות, וכעת הוא זוכה גם ב"עוז ציון". ועדת הפרס סקרה את קורות החיים שלו, תחילה הצבאיים - מהתנדבותו לפלמ"ח בשנת 44' ועד שירותו בצה"ל כקצין חי"ר וצנחנים ראשי, ולאחר מכן האזרחיים – בהקמת ארגון שר-אל, הפועל בכ-30 מדינות ומגייס מתנדבים שסייעו לצבא ולמערך המילואים שלו בעיתות חירום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילי הנח"ל החרדי
צילום: פליקס פריש
מומלצים