שתף קטע נבחר

הקשיבו-הקשיבו, עזרו לנו למצוא את השעירים

בחברה להגנת הטבע חוששים כי השעירים המצויים, דורסי הלילה הקטנים ביותר בארץ שניזונים ממכרסמים וחרקים, מתמעטים באזור המרכז. יוזמה חדשה מזמינה את הציבור לפקוח אוזניים ולהאזין לקריאות השעיר בחשיכה, כדי לקבל תמונת מצב עדכנית על מצבו בטבע

אחרי שהתנשמות הפכו לכוכבות של תוכנית ריאליטי וזכו למעמד של כבוד בתחום ההדברה הביולוגית של המכרסמים בחקלאות, הגיע גם תורם של דורסי הלילה הקטנים ביותר בישראל להגיח מתוך האפילה. יוזמה חדשה של מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע שזכתה לשם "פרוייקט שעיר", מזמינה את הציבור בישראל לפקוח את האוזניים והעיניים כדי לאתר את השעיר המצוי (Otus scops) ברחבי הארץ.
 

"רוב הציבור לא מכיר את חיות הלילה מעצם העובדה שהן פעילות בחשיכה וקשה לראותן. מבין עשרת המינים של משפחת הינשופים בארץ, מצאנו שהשעיר הוא הפחות מוכר מביניהם, הוא קטן ולא בולט למראה, אבל קולני מאוד", אומר ל-ynet יואב פרלמן, חוקר במרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע.

 

רוצים לסייע לשעירים המסתוריים? בחברה להגנת הטבע זקוקים לכישורי השמיעה שלכם. "העוצמה של סקר השעירים טמונה בפשטות שלו. כל אחד יכול להקשיב לסביבה שלו ליד הבית. אנחנו לא מבקשים מאנשים להתחיל להיכנס ליערות או לחורשות בלילות ולחפש אותם, אלא להאזין לקריאות שלהם בשעות החשיכה, בין אם אתם יוצאים לטיול בערב בחוץ או להאזין לקולות הסביבה ליד החלון בבית", הוא אומר. לדבריו, הזמן הטוב ביותר להאזנה לקריאות השעירים הוא מ-19:30 ועד 23:00 בלילה, פרק הזמן השעירים בו פעילים ביותר עד לפנות בוקר. 

 


צילום: רוני לבנה

קטנים, ביישנים אך טורפי מזיקים יעילים. שעיר מצוי (צילום: רוני לבנה) 

 

 

מדבירים מזיקים ומתמעטים באזור המרכז

לשעירים יש תפקיד חשוב בסביבה העירונית והכפרית בהדברת מזיקים. בתפריט הקולינרי שלהם ניתן למצוא מכרסמים קטנים, חרקים ופרוקי רגליים. 

 

בחברה להגנת הטבע סבורים כי השעירים מתמעטים במיוחד באזור המרכז בשיעורים גבוהים. "הם מקננים בעצים, אך עם כריתה של עצים ישנים, שימוש בחומרי הדברה כדי להרוג מכרסמים מזיקים ושינוי בכל האזורים הכפריים והחקלאיים שנותרו באזור המרכז למטרות בנייה, הדבר מאיים עליהם" מסביר פרלמן. "בנוסף לכך, גם מאבקים עם ינשופי עצים, מאינות ודררות עשויים לדחוק אותם מאזורי הקינון שלהם".

 

השעירים הם דורסי לילה קטנים ממשפחת הינשופיים, אורכו של שעיר הוא 18 – 19.5 ס"מ ומשקלו כ-65 – 90 גרם בלבד.

 

עם נדידת האביב, אוכלוסיות של שעירים מצויים כבר הגיעו לישראל והחל מחודש אפריל, הם מקננים על עצים עד תחילת הקיץ. למרות שבמהלך הנדידה ניתן לראותם בכל הארץ, בעת עונת הדגירה על הביצים הם מצויים במרכז וצפון המדינה. בתקופת הקינון והדגירה, קולם הרם של השעירים נשמע למרחקים ובחברה מקווים כי באמצעות הורדת ושמיעת הקריאה של הדורסים, ניתן יהיה לזהותם בקלות.

 


צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע

(צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע)

 

שומעים, מדווחים ועוזרים לשעירים

"הזכרים יותר קולניים מהנקבות ששומרות של שקט, יש להם שריקה גבוהה וצלולה שחוזרת על עצמה בצורה מאוד מונוטונית במרווחים של שלוש עד ארבע שניות בין קריאה לקריאה", מסביר פרלמן. "הקריאה נועדה להבהיר לזכרים האחרים שזו הטריטוריה שלהם וגם להראות לנקבות שהם בסביבה. אי אפשר לפספס אותם".  

 

שמעתם או ראיתם שעיר באזור מגוריכם? כל מה שצריך לעשות, הוא להזין את הפרטים בטופס מיוחד באתר החברה להגנת הטבע. באמצעות מפת גוגל תוכלו גם לציין במדוייק את האזור בו שמעתם את קריאות השעיר ועל ידי כך, מקווים החוקרים כי תתקבל תמונה מפורטת של השינויים בגודל אוכלוסיית השעירים ברחבי הארץ.

 

"אני מאמין שבעזרת הציבור והזמינות של האינטרנט, נוכל להגיע לכמות גדולה ביתר של נתונים ועל הדרך, גם לעורר עניין ציבורי בדורס הקטן ובשמירת הטבע בכלל", מסכם פרלמן. פרויקט ההאזנה לשעיר יימשך עד תום עונת הקינון בסוף חודש מאי ולאחר מכן, החברה להגנת הטבע תפרסם את הנתונים לקהל הרחב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שעיר מצוי. דורס הלילה הזעיר ביותר
צילום: רוני לבנה
רוצים לעזור? האזינו לקריאותיהם בחשיכה
צילום: רוני לבנה
מתמעטים באזור המרכז
צילום: רועי תורג'מן
מומלצים