שתף קטע נבחר

מדריך: לקנות מחשב נייד יד שנייה ולהישאר בחיים

קראתם נכון: יד שנייה. מי שיכול לראות מעבר לחוויית קריעת הניילונים ממחשב חדש – יוכל למצוא לו לפטופ משובח ובזול. כל מה שצריך לדעת, כל מה שחשוב לבדוק. המדריך המלא

שוק המחשוב הנייד בישראל הוא גדול, עצום ורב, ובאופן טבעי יש גם גידול בשוק המשומשים. אז נכון שאנשים לא יצעקו לך "מוכר?" כשתניח את המקבוק אייר שלך על שולחן בית הקפה, אבל התפתחות השוק פירושה דגמים חדשים, טכנולוגיות חדשות וצרכים חדשים – אשר כולם משתנים תדיר, מה שיצר את אותה עליה.

 

רוב הצרכנים יעדיפו פשוט לקנות חדש ולסגור עניין, אולם רובנו לא צריכים לפטופ בעל מפרט שמזכיר כוח וביצועים של מפציץ חמקן כדי לכתוב ב-word, לגלוש באינטרנט ולראות סרט מדי פעם. רכישת מחשב משומש גם תוכל לחסוך לכם אלפי שקלים. אז איך קונים מחשב יד שניה?

 

זה לא אני, זה אתה

לפטופ הוא הרבה יותר מכלי עבודה בשביל משתמשים כבדים – ויש ללמוד את תכונותיו, יכולותיו ושגעונותיו הקטנים של כל אחד.

 

חשוב להבין, קודם כל, מדוע מבקש המוכר לסיים את מערכת היחסים של בין אדם למחשבו. להלן מספר סיבות נפוצות:

 

שדרוג. משתמש שהחליט שהמחשב שלו לא עושה את העבודה יותר עבורו, והוא צריך דגם מהיר וחזק יותר, ולכן מוכר את מחשבו הישן.

 

מצד שני, יש לא מעט משדרגים שעברו כברת-דרך ארוכה עם מחשבם, ותיקנו בו תקלות חוזרות ונשנות, ועתה מאסו בכך ורוצים למכור ולעבור הלאה. אלו יהיו מחשבים ותיקים וזולים - אך מועדים לתקלות.

 

צרכים חדשים. מי שנמאס לו להיסחב עם תחליף-שולחני ומחפש נטבוק במקומו, משתמש שהחליט להשקיע את כספו במחשב משחקים, או שפנה לתחום הגרפיקה ומתעתד לרכוש לו טאבלט – ואינו זקוק לשני מחשבים ניידים. כל אלו עשויים להציע למכירה מחשב משומש אך תקין.

 

טכנופילים. יש לא מעט משתמשים שנוהגים להחליף מחשב נייד ממש פעם בשנה, כשיוצא דגם חדש ומגניב יותר. אלו עשויים למכור מחשב צעיר, בריא, ורענן, אך במחיר שאינו מציאה - כדי לממן את הרגלי הצריכה שלהם.

 

מעבדות פרטיות. ישנן מעבדות תיקוני ניידים אשר מוכרות מחשבים משומשים במצב טוב. המחיר עשוי להיות יקר משל אדם פרטי המוכר את המחשב - אולם הלפטופ שתקנו יהיה במצב טוב וברמת אחזקה גבוהה. המעבדה גם נותנת אחריות של בין חצי שנה לשנה למחשב שהיא מוכרת, ברוב המקרים.

 

אז מצאתם מישהו שמוכר בדיוק את הדגם שמתאים לכם. הוא דורש מחיר שנשמע לכם הגיוני. מה עושים עכשיו?

 

קחו אותו לטסט

כשקונים רכב חדש, אי אפשר לדלג על ריטואל הנסיעה למוסך. "נראה בסדר", יפטיר המכונאי שלכם, "אבל האלטרנטור ייגמר לך תוך חודש". גם ללפטופ יש מכונאי משלו: טכנאי המחשבים. בדומה למכונאי, גם הוא כלי שימושי בקביעת מצב המחשב והערכת מחירו.

 

אם יש לכם טכנאי ישר ואמין אשר מתמצא בנושא (שימו לב: לא לכל טכנאי יש ידע בתיקון חומרת ניידים), תוכלו לפגוש אותו ביחד עם המוכר והמחשב.

 

הצצה זריזה בלפטופ המיועד תוכל לקבוע אם יש לו תקלות חוזרות, או משהו שלא תוקן מכל סיבה שהיא.

 

תוכלו לצפות בהיסטוריית התקלות של הנייד המשומש, אם תתנו למעבדה את המספר הסידורי המלא של הלפטופ שאתם רוצים לקנות (נמצא בדרך כלל על מדבקה בתחתית המחשב).

 

אם הטכנאי שלכם אינו מתמחה בלפטופים, תוכלו לפנות אל מעבדת שירות. ישנן מעבדות אחריות אשר משתפות פעולה עם נציגות מקומית של יצרן ספציפי – ומעבדות עצמאיות.

 

מעבדות השירות עשויות להפנות לכם עורף אם תמה תקופת האחריות למחשב, או לדרוש תעריפים גבוהים עבור שעת העבודה של טכנאיה.

 

מעבדות עצמאיות יהיו יותר פתוחות לקבל מחשבים לבדיקה, אולם גם שם תצטרכו לשלם עבור הבדיקה. היות וייתכן שיתגלו במחשב ליקויים חמורים שבגללם לא תרכשו אותו – שווה להתחלק עם המוכר בסכום הבדיקה.

 

רוצים למצוא מחשב משומש? נסו את עמוד המחשבים של WinWin

 

מספר מעבדות עצמאיות, שמתקנות ומוכרות לפטופים, תוכלו למצוא בקישור זה

 

מוסכניק על דיסק און קי

למי שלא רוצה ללכת למוסכי מחשבי אלו ואחרים, יש פיתרון נוח ופשוט: תוכנות בדיקה סינתטיות. אלו הן תוכנות אשר מריצות תהליכים שונים במחשב הנבדק – במטרה לבחון את ביצועי המעבד,הזיכרון, הכרטיס הגרפי והכונן הקשיח. מבחן במאמץ.

 

מרבית הסקירות המוצגות ב-ynet כוללות נתוני תוכנות בדיקה שכאלה.

 

כל תוכנות הבדיקה הן פשוטות להפעלה ועובדות אוטומטית. פשוט מורידים אותן מאתרי היצרנים ושמים את קבצי ההתקנה שלהם על דיסק-און-קי, מתקינים על המחשב המשומש, ומריצים בדיקות.

 

את תוצאות הבדיקה (שימו לב - המחשב חייב להיות מחובר לאינטרנט באותה העת) משווים לנתוני סקירת המחשב ב-ynet, או באתרים מתמחים אחרים כמו tigo בארץ ו-laptopmag, engadget או cnet בחו"ל ורואים כמה סוטה המחשב המשומש מנתוני הדגם כשהיה חדש.

 

תוכנות בדיקה מומלצות להורדה - בעמודי הקישורים תוכלו לראות גם את רשימת דרישות המערכת להתקנה:

PcMark05 - לבדיקת חומרה כללית: מעבד, זיכרון, כונן קשיח, ריבוי משימות ועוד.

3DMark Vantage - תוכנה לבדיקת ביצועים גרפיים במאמץ - מעיד גם על יכולות המערכת כולה.

3DMark06 - לבדיקת ביצועים גרפיים, תוכנה המיועדת למחשבים בני שנה וחצי ויותר, ולדגמים ישנים

 

הבדיקות אמורות להתייחס לביצועי חומרה סטנדרטית, שכל חריגה משמעותית בתוצאות (לדוגמה, מחשב משומש עם נפילה של 2000 נקודות במבחן PcMark05) יכולה להעיד על תקלה, או להוות עילה להורדה במחיר.

 

מכה קטנה בשאסי

לכל מחשב נייד יש מספר רכיבים קבועים – ולהם שיעור שחיקה שונה. חלקם צפויים להיות תקינים למדי - אולם חלקם עשויים להיות פגועים או חלשים.

 

ישנן מחלות זקנה שבהן לוקים מחשבים רבים, שיכולים להוות עילה להורדה במחיר. דווקא לוחות הפלטפורמה, עליהם המעבדים - נוטים פחות להתקלקל. חשוב להכיר את יתר הרכיבים - החשופים לשחיקה מוגברת ותקלות:


כפתורים ולחצנים. לרוב עשויים פלסטיק, ועל כן יש להם שיעור שחיקה פוטנציאלי גבוה. אם מדובר בכפתור ה-mute, כנראה שתוכלו להסתדר בלעדיו. מצד שני, אם מדובר בכפתור הפעלת הרשת האלחוטית, קחו בחשבון הוצאה נוספת.

 

סוללה. סוללות של ניידים בדרך כלל עובדות קשה. סוללת מחשב נייד ממוצעת לא מאריכה ימים מעבר לשנה-שנתיים מבלי שירד משמעותית זמן פעולתה מטעינה לטעינה. מומלץ לרכוש סוללה חדשה למחשב בין יותר משנה, בכל מקרה.

 

שקעים. לעיתים עלולים להיות בעלי כיפופים בגלל מכות ישנות, שמונעים שימוש בהם. אם יש לכם שקע USB אחד מתוך שלושה שהוא פגום - זה לא אסון. אבל אם מדובר בשקע הטעינה - קחו בחשבון שיידרש תיקון.

 

מסך. אם לא זכה למכות, סדקים, פיצוצים או שריטות חמורות – אין שום סיבה שהמסך לא יוכל לשרת אתכם.

 

דבר שסביר ויימצא במסך מחשב ישן הוא פיקסלים שרופים. אלו נראים כנקודות שחורות או לבנות על גבי המסך, אשר לרוב לא מפריעות לצפיה – אלא אם יש רבות מהן ואז אפשר לדון שוב במחיר.

 

מעבד גרפי. הוא רכיב שעלול להישחק במאמץ ממושך. בעיה בו תתבטא בציון נמוך מאוד בבדיקה סינתטית, או אפילו בריצודים צבעוניים על המסך. תקלות בו הן יקרות לתיקון.  

 

פיזור חום. במקרים רבים יתחממו מחשבים משומשים יותר ממחשבים חדשים, בגלל סיבה פשוטה בהרבה משחיקה במערכת הקירור: שכבר התמלאה במוך ואבק. 

 

אפשר להשתמש בשואב אבק ידני פשוט או בשואב אבק ייעודי לניידים (עולה כמה עשרות שקלים בחנויות גאדג'טים, ומשתלם מאוד) כדי "לפתוח סתימות". אם המחשב מתחמם מאוד - קחו אותו לטכנאי שלכם לבדיקה.

 

יד שניה מגיימר

שימו לב ממי אתם קונים את המחשב. ברור שאין דרך לבצע תחקירים מעמיקים, אבל זכרו שאדם בן 40 שהשתמש במחשב לעבודה אולי אימץ אותו באופן קבוע וסדיר, אבל פחות מסטודנט שגם ראה עליו סרטים, התקין משחקים וכולי.

 

ישנם גם אנשים שרוכשים מחשב נייד ולא מרבים להשתמש בו בפועל, מה שהופך את המחשב לשמור במיוחד. היות ואין מחירון למחשבים, תוכלו תמיד להתמקח קצת כדי להוריד את המחיר.  

  

סיכום

על פי רוב, מחשב משומש יהיה במצב סביר לגמרי ובחירה באחד שכזה תוכל לחסוך לכם כסף רב. מומלץ להתעקש על שימוש בתוכנות בדיקה או בעצירה משותפת במעבדה לפני שסוגרים את העסקה – בפרט אם המחשב בן יותר משנה וחצי.

 

לכל סקירות הניידים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים