שתף קטע נבחר

איפור חינם: באיזו רשת הטסטרים הכי מזוהמים?

אם גם אתן אוהבות להתאפר חינם בדוכני הקוסמטיקה של הרשתות, התוצאה עלולה להיות לא נעימה: בבדיקת מעבדה לטסטרים שונים מצאנו חיידקים שעלולים לגרום לזיהום ולמחלות עור. שושנה חן מ"ממון" של "ידיעות אחרונות" מזהירה

אתן, ואולי גם אתם, אוהבות להסתובב במחלקות הקוסמטיקה של רשתות האופנה או סניפי הפארם ולנסות אודם, מסקרה ושאר מוצרים? האם חשבתן פעם כמה עיניים, שפתיים וידיים עבר הטסטר שזה עתה קירבתן אל פניכן, והאם ידעתן שבעקבות שימוש תמים בטסטר כזה אתן עלולות לחטוף סטפילוקוקוס אאורוס, חיידק שגורם למחלות זיהומיות של העור?

 

באמצעות מעבדת המכון למיקרובילוגיה של המזון בטירת הכרמל, בראשות ד"ר עירית וייזר, בדקנו שורה של טסטרים של מוצרי איפור מסניפים של כל הרשתות הגדולות: סופר-פארם, המשביר לצרכן, אפריל, ניו-פארם ואפילו מגה. בכל אחת מהן מצאנו סטפילוקוקוס אאורוס לפחות בטסטר אחד, אם לא ביותר.

 

חיידקים על הפנים

"חיידק הסטפילוקוקוס אאורוס נמצא אמנם על עורם של כשני-שלישים מהאוכלוסייה מבלי לעורר מחלות‭,"‬ מסביר פרופ' ראול רז, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית חולים העמק בעפולה, "אבל ברגע מסוים הוא יכול להתעורר כמו כלב שהשתגע, בלי כל אפשרות לדעת מראש למי זה יקרה, ואז הוא יכול לגרום לשורה של צרות לא קטנות, זיהומים בעור, אבססים, פרונקלים, אימפטיגו, ויש זנים שיכולים גם לחדור לזרם הדם מהעור ולגרום לזיהומים באיברים פנימיים עד זיהומים דרמטיים במסתמי הלב ובמקומות קריטיים בגוף‭."‬ ד"ר בושמת זמיר, מומחית למחלות עור בשירותי בריאות כללית בחיפה, מוסיפה שהחיידק עלול לגרום למחלות וזיהומים במיוחד אם העור פצוע, מגורה או רגיש, כולל פצעונים.

 

על חלק מהמוצרים שבדקנו נמצאו גם חיידקי סטפילוקוקוס ‭,ssp‬ הנמנים עם משפחת הסטפילוקוקים, ואינם גורמים למחלות אבל אינם אמורים להימצא על מוצרי קוסמטיקה. "אם החיידק הזה נמצא, ייתכן שיהיו על המוצר חיידקים נוספים שלא בדקנו, או וירוסים שאיננו מסוגלים לבדוק‭,"‬ מסבירה ד"ר עירית וייזר. "רצוי שהרשתות יעברו לשימוש מקסימלי במוצרים חד-פעמיים‭,"‬ ממליצים גם פרופ' רז וגם ד"ר זמיר.

 

בניגוד אליהם, פרופ' מתי ברקוביץ‭,'‬ רופא ילדים בכיר ויו"ר האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, המשמש כיועץ פרמקולוגי של סופר-פארם, לא מתרגש מהממצאים, אבל מודה שאינו מומחה למחלות זיהומיות, ומסכים שיש מקום לשקול איך הופכים את הטסטרים לחד-פעמיים.

 

"חייבים ליצור סביבה בטוחה"

"חייבים ליצור סביבה בטוחה לנשים שמגיעות לחנות ורוצות להתנסות‭,"‬ אומרת נטע סקלי, מדריכה ראשית של חברת הקוסמטיקה מאק, שנחשבת לאחת

החברות הקפדניות ביותר בישראל בנושא הטסטרים. דיילות החברה מצוידות בספרון עבה הכולל נוהל לחיטוי הטסטרים של כל מוצרי הקוסמטיקה והמשטחים, ומברשות הטסטרים של המסקרה והגלוסים נגזרות וההדגמה נעשית באמצעות מברשות ומקלונים חד-פעמיים. "כשמדובר במייק-אפ נוזלי, משתמשים בצלחת פטרי‭,"‬ מוסיפה סקלי. "במייק-אפ בצורת משחה הדיילת משתמשת במברשת חד-פעמית. את עפרונות האיפור מחדדים בין לקוחה ללקוחה וטובלים באלכוהול. אודם מחטאים באלכוהול ומורידים את השכבה העליונה‭."‬

 

חברות הקוסמטיקה טוענות כי הן משלבות במוצריהן מרכיבים האמורים לנטרל התרבות חיידקים. "כל המוצרים שלנו מבוססים על פורמולות האמורות להיות מוגנות מפני צמיחת מיקרובים בתנאים נורמליים‭,"‬ מסבירים בלוריאל העולמית, ודברים דומים אומרים גם בסופטאץ‭.'‬

 

במקביל טוענים בסופטאץ‭,'‬ בשיסיידו, באסתי לאודר (המשווקת את מאק, אסתי לאודר, קליניק ועוד) ובחברות נוספות, כי הם מנחים את הדיילות לשמור על היגיינה וחיטוי, אם כי מודים שאין שליטה על נקודות המכירה ברשתות כאשר הן אינן מאוישות על-ידי הדיילות של החברות.

 

מה מצאנו 

במסגרת הבדיקה נכנסו שתי מיקרוביולוגיות מנוסות לנקודות מכירה של שש רשתות בחיפה, דגמו טסטרים שונים והעבירו את הדגימות למעבדה. בחלק מהמקרים, בגלל נוכחות הדיילות, לא ניתן היה לבצע דגימה מהסוג שמאפשר ספירת חיידקים, אלא רק בדיקה של הימצאותם.

 

‭,H&O‬ נשר:  

לא טוב: במסקרה של רבלון נמצאו ‭17,000‬ חיידקים לגרם בספירה כללית, ו‭1,250-‬ חיידקי סטפילוקוקוס אאורוס לגרם. יצאו בסדר: עיפרון לעיניים, מסקרה, ליפ-גלוס ואודם של קרליין; מסקרה וליפ-גלוס של רבלון; מסקרה, ליפ-גלוס ואודם של מייבלין.

 

אפריל, גרנד קניון:  

לא טוב: באודם של שיסיידו נמצאו חיידקי סטפילוקוקוס אאורוס; באודם של קליניק ובשני אודמים של אסתי לאודר נמצאו חיידקי סטפילוקוקוס ‭.ssp‬ יצאו בסדר: מסקרה של קליניק; אודם ומסקרה של לנקום; מסקרה של שיסיידו.

 

המשביר לצרכן, גרנד קניון:  

לא טוב: באודם של גרלן ובאודם של שאנל נמצאו חיידקי סטפילוקוקוס אאורוס; באודם של דיור ובאודם של סיסלי נמצאו חיידקי סטפילוקוקוס ‭.ssp‬ יצאו בסדר: מסקרה של סיסלי; מסקרה ואודם של איב סן לורן; מסקרות של דיור ושל גרלן.

 

מגה, נשר:  

לא טוב: באודם של רבלון נמצאו 100 חיידקי סטפילוקוקוס אאורוס לגרם. יצאו בסדר: ליפ-גלוס, אודם ועיפרון לעיניים של קרליין; ליפ-גלוס, עיפרון ואיי-ליינר של רבלון; מייק-אפ, עיפרון לעיניים, ליפ-גלוס, אודם ומסקרה של מייבלין.

 

ניו-פארם, נשר:  

לא טוב: באודם של ג'ייד נמצאו 150 חיידקי סטפילוקוקוס אאורוס לגרם. יצאו בסדר: שני ליפ-גלוסים, מסקרה, עיפרון לעיניים ואודם של ג'ייד; ליפ-גלוס של סופטאץ‭;'‬ אודם של לוריאל; מסקרה, עיפרון לשפתיים, ליפ-גלוס ואודם של רבלון; איי-ליינר, עיפרון לגבות, מסקרה וליפ-גלוס של קרליין.

 

סופר-פארם אודיטוריום, מרכז הכרמל:  

לא טוב: במסקרה של סופטאץ' נמצאו 100 חיידקי סטפילוקוקוס אאורוס לגרם. יצאו בסדר: מסקרה, שני עפרונות לעיניים, אודם ואיי-ליינר של לוריאל; עיפרון לעיניים, ליפ-גלוס שקוף וליפ-גלוס ורוד של לייף.

 

תגובות הרשתות  

מסופר-פארם נמסר כי הרשת מקפידה על היגיינה גבוהה והחלפת הטסטרים אחת לחודש עד חודשיים. כמו כן, דיילות הקוסמטיקה נדרשות להקפיד על חיטוי

הידיים.

 

מרשתות המשביר לצרכן וניו-פארם נמסר כי ברשתות יש נהלים קפדניים ביותר לשמירה על היגיינה. הדיילות והמאפרים משתמשים במברשות איפור שעוברות תהליך חיטוי וניקוי קפדני, ספוגיות חד-פעמיות ומקלונים חד-פעמיים. כן הוצאה הנחיה לכל הדיילות לשטוף ידיים שוב ושוב ולהשתמש במגבונים לחים. בעקבות פניית "ידיעות אחרונות" ריעננו וחידדו את הנהלים.

 

ממגה נמסר: "אנו מבטיחים ללמוד את הנושא ולשפר את שיטות הסטריליזציה‭."‬

 

ברשת אפריל אומרים: "בעקבות ממצאי הבדיקה נגביר את השימוש במוצרים חדפעמיים, נגדיל את כמות הטסטרים ואת קצב חידושם, ונמשיך ונדאג להיגיינת המברשות בחיטוי על בסיס קבוע. במקביל נגביר את תדירות הבדיקות הפנימיות ברשת‭."‬

 

מ‭H&O-‬ נמסר: "אנו מודים על הפניית תשומת לבנו. נבדוק את הדברים ונמצא את הפתרון הטוב ביותר עבור לקוחותינו‭." ‬איך להיזהר

 

השתמשו באצבע 

  • העדיפו טסטרים שהחומר יוצא מהם בלחיצה, ולא כאלו שנוגעים ישירות בעור.
  • לפני השימוש נסו להסיר בניגוב ראשוני את השכבה העליונה של התכשיר. 
  • ככל האפשר, העדיפו לנסות את התכשירים על גב היד, באזור שאין בו שריטה או פצעון, ולא על השפתיים, העיניים או עור הפנים. לחלופין, שאלו את הדיילת אם יש לה דוגמית.
  • דרך לבדיקת התאמת האודם או הליפ-גלוס בלי למרוח אותו על השפתיים: מרחו אותו על קצה האצבע, בתנאי שאין עליה פצע והעור איננו סדוק, הרימו את האצבע והניחו אותה ליד השפתיים. כך תוכלו לראות אם הצבע הולם את פניכם.
  • גם טסטרים של לק לציפורניים עלולים להעביר חיידקים מלקוחה ללקוחה. בחברת מאק, לדוגמה, מורחים את הלק על נייר דבק שקוף ואותו מצמידים לציפורן. אפשר לאמץ את הפטנט להביא איתכם נייר דבק שקוף מהבית. 
  • שאלו את הדיילת האם ניגבה את התכשיר לפני שהיא מורחת על עורכם, ואיך היא מבטיחה שהחיידקים של הלקוחה הקודמת לא יעברו אליכם.
  • קחו איתכם מגבונים קוטלי חיידקים, ועם סיום ניסוי התכשירים נקו את אצבעותיכם ואת גב ידכם. (הטיפים בהמלצת ד"ר בושמת זמיר, מומחית למחלות עור בשירותי בריאות כללית בחיפה)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חינם עולה ביוקר. אילוסטרציה
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים