שתף קטע נבחר

הולכי עד 4: מסלולי טיול אביביים עד ארבע שעות

הגיע הזמן להיות רציניים, לקום מוקדם בבוקר, להצטייד כמו שצריך ולהתמזג בטבע לארבע שעות ויותר. הנה 10 טיולים שיעשו זאת, כפי שפורסם ב"מסלול" של "ידיעות אחרונות"

ידעתם שזה יגיע. כי אחרי הסטוץ הקצר, ואחרי מערכת היחסים הזמנית, מגיעים הטיולים המחייבים, הרציניים, כבדי הראש, אלו שנחקקים בזיכרון למשך זמן רב. אלו טיולים שדורשים הכנה מראש, הצטיידות של ממש וגם סידור של בייבי-סיטר לקטנטנים. ברוכים הבאים לעולם המקצוענים.

 

1. ‬הגילבון: מפל ובריכה קרירה  

קשה להתרגל למראה של נחל שמתחתר בינות לסלעי בזלת קדומים. מדוע? בגלל שזוהי הוכחה חיה, זורמת ושוצפת לכוחות של הטבע, להתמדה של המים. זה נשמע כמו קלישאה, וזו אכן קלישאה, אבל יש מקומות שהקלישאות חזקות מכל מציאות. אחד מהם הוא נחל גילבון (ג'ילבון, בשבילכם‭.(‬

 

אבל לא זו הסיבה היחידה שהנחל הזה, שזורם במרכז הגולן, מושך אליו טיילים רבים. באחד מקטעיו היותר יפים, גולש מראש המצוק מפל דבורה ‭20 -‬ מטר של מים שזורמים הישר לליבה של בריכה טבעית עמוקה, קרה ומעוררת. המראה המשכר הזה הוא הדבר הכי רחוק משגרת העבודה המשרדית שתוכלו להעלות בדעתכם.


יש מקומות שהקלישאות חזקות מכל מציאות. הג'ילבון (צילום: שי רוזנצוויג)

 

חוץ מזה, מדובר במסלול שאינו קשה מדי, וגם כזה שמאכלס מפלים יפים נוספים, צמחי נחלים מגוונים, סבך צפוף שמופיע פתאום ועוד כמה הפתעות. אפשר לעשות את המסלול הקצר, שנמשך פחות משעתיים, אבל לא הגעתם עד הנה כדי להציץ ולחזור. אם כבר - אז כבר. מה שאומר הגעה אל בריכת קצינים סורית יפה שמצויה בסוף המסלול ומשקיפה על עמק החולה מלמעלה.

 

  • הגעה: מומלץ להגיע בשני כלי רכב, כאשר אחד מהם ימתין בנקודת הסיום, לא הרחק מגשר הפקק (הגעה מכביש ‭.(918‬ אל נקודת ההתחלה מגיעים מכביש ‭.91‬ קילומטרים ספורים מצומת בית המכס מחפשים אחר השילוט לנחל.

 

2. ‬כזיב ומונפור: הנחל והמבצר  

יש כאלו שדוגמים קטע מנחל כזיב, יש כאלו שרק מדלגים למבצר מונפור, ויש מי שסוגרים לעצמם ארבע שעות (פלוס) כדי לחקור לעומק את מה שיש לחבל ארץ עשיר זה להציע. ויש לו. אז מה ממתין לכם כאן? ירידה תלולה מפארק גורן היפה אל תוואי הנחל, שמיד אחריה - בלי ליהנות לרגע מקרקע מישורית - ממתין לכם טיפוס בחורש הסבוך אל המבצר הצלבני שניצב על צלע הר.

 

אחרי שחוקרים את שרידי המבצר הקשיש, שנולד אי אז במאה ה‭,12-‬ יורדים בחזרה לנחל וממשיכים בתוואי מזרחה, אל עבר טחנות קמח קדומות, ובעיקר - אל פלגי מים קרירים שמגיעים בדיוק בזמן שממש זקוקים להם. הסצנה הזו כוללת גם מפלונים המשתרגים אלו באלו ויוצרים בריכות מים צלולות, כאשר על הכל מסוככים עצי אלון המסננים את קרני השמש בדיוק במידה הנכונה כדי להחשיב את המקום לגן עדן קטן ואינטימי (ביום חול לפחות‭.(‬


ילדים מטיילים בפארק גורן כשברקע המונפור (צילום: כליל אדר, קק"ל)

 

בסוף הדרך, מתחילים לטפס מהמעיין החבוי עין טמיר בחזרה לכיוון פארק גורן. יש אפילו סיכוי קטן שבאזור זה אף תוכלו לפגוש יחמור או שניים שהושבו לטבע לפני מספר שנים. שווה לחפש.

 

  • הגעה: מכביש 70 פונים מזרחה בצומת חניתה לכביש ‭.899‬ לאחר שחולפים על פני קיבוץ אילון פונים דרומה לפארק גורן, ובו לפי השילוט לחניון מצפור המונפור.

 

3. ‬נחל חזור: קצר וזדוני  

כמה קטן, ככה ערמומי. זו בעצם הדרך היחידה לתאר את נחל חזור שבגולן. הסיבה היא שבספרי הטיולים נכתב כי אורך המסלול הוא ‭1.5‬ ק"מ. אבל מה שלא רואים במפות הם את סלעי הענק הזדוניים שמפריעים לכם לעבור.

 

אבל כנחל שמקשה על החיים ומעמיד בפניכם אתגרים, הוא גם מספק נקודות מנוחה מקסימות, אל מול מים זורמים וצמחייה עשירה. נצלו כל מקור מים זמין לשכשוך רגליים קריר, אם כי על שתייה ממימי הנחל אין מה לדבר. יתרון נוסף שמציע הנחל הוא שהמטיילים לא גודשים אותו בהמוניהם - מה שמותיר אתכם מבודדים לאורך חלקים ניכרים מהמסלול.

 

הסיום נערך למרגלות מבצר נמרוד המרשים, אל מול נוף גלילי נהדר שישכיח מכם את העובדה שהנחל הזה די קורע. במובן הטוב של המילה, כמובן. אם יהיה לכם מזל - גזלן מקמי חביב ימתין כאן עם המון סוגי גלידה לקינוח.

 


סיום הסיור בנחל חזור נערך מול נוף גלילי. מבצר נמרוד (צילום: אתר מפה)

 

  • הגעה: מכביש 90 נכנסים לקריית שמונה ופונים מזרחה לכביש 99 וממנו לכביש 989 (שילוט לנווה אטי"ב‭.(‬ כקילומטר אחרי הכניסה לגן לאומי מבצר נמרוד פונים מערבה לחניון אלכסנדרון ואתר ההנצחה לחללי סיירת אגוז.

 

4. ‬נחל אל על: בין גושי בזלת  

בוסתנים עשירים שמזמינים אתכם להתמסר לניחוח העולה מהם, עצי דולב שארשת של מכובדות ניבטת מהם, ובעיקר - בריכת מים ושני מפלים רציניים. ברוכים הבאים אל אחד הנחלים היפים בגולן - נחל אל על. בחלק שבו אתם מבקרים, הוא זורם בין גושי בזלת עצומים, חותך בהם ובורא קניון מפואר. ואם כבר קניון, אז שיהיו בו מפלים: האחד קרוי המפל השחור ‭8)‬ מטר) והאחר – המפל הלבן ‭20)‬ מטר‭.(‬ את שמם הם קיבלו בשל הסלע ממנו הם מורכבים - בזלת וגיר.


ברוכים הבאים לאחד הנחלים היפים בגולן. נחל אל על (צילום: אלעד גרשגורן)

 

הנופים הניבטים מהמסלול כוללים את מרחבי הגולן, לרבות התלים הגעשיים הזרועים לאורכו ולרוחבו. הירידה אל עומק הקניון לא קלה, והברכיים עשויות לרטון מעט. מצד שני, קולות המים שיישמעו במהרה ישכיחו מכם את העניין הזניח הזה. אלו הם הקולות של המפל השחור, ואחריו - של המפל הלבן. אלו נופלים אל בריכות מים יפות שמזמינות התמקמות ארוכת טווח. קחו את הזמן - כי העלייה חזרה תלולה לא פחות.

 

  • הגעה: מכביש 98 שבגולן נכנסים למושב אבני איתן ומשם לפי השילוט לחניון המפלים. זהו מושב דתי, כך שאם הגעתם בשבת, יש להחנות לפני הכניסה למושב. אפשר להשאיר רכב איסוף בכביש הגישה של המושב אלי עד.

 

5. ‬עין גדי: המסלול הארוך  

שמורת עין גדי היא אחת הפופולריות בארץ, ולא בכדי. מים, מפלים וצמחייה ירוקה שעטופים ברקע מדברי צחיח תמיד יהוו מוקד משיכה. העניין הוא שרוב המבקרים בשמורה מגיעים למפל הראשון, מקסימום השני, ובאים על סיפוקם. לא רבים מכירים את המסלול הארוך שנמתח מתל גורן ועד חניון נחל דוד. אחרי ארבע שעות של הליכה, משתכשכי המפלים לא יבינו מהיכן הגעתם - מאובקים ומאושרים.

 

תחילת המסלול בטיפוס על תל גורן והגעה למעיין עין גדי - פינה שקטה ואהובה על שפני סלע ויעלים, שאולי ירימו גבה למראה האורחים שחדרו אל ממלכתם. תנו להם רגע או שניים, והם כבר יתמסרו לתקתוקי המצלמה.


מפלים וצמחייה ירוקה. עין גדי (צילום: ערן היימס, רשות הטבע והגנים)

 

בהמשך מופיעים שרידי מקדש כלכוליתי המשקיף אל הרי מואב וים המלח. מכאן יורדים למערת דודים, המצויה על המדרון הדרומי שמעל נחל דוד. מפלונים קטנים יכינו אתכם להיכל הטבע המקסים והרומנטי הזה, בו מים נוטפים מכל עבר, שיחים מעטרים את קירות הסלע וציפורי שיר מספקות את מוזיקת הרקע. באמת שיפה פה.

 

מתישהו תיאלצו לגייס את הכוח והחשק להרים את עצמכם מהנירוונה הזו ולהתמזג עם שאר מטיילי נחל דוד, על מפליו, מימיו ומדרונותיו המרשימים.

 

  • הגעה: נוסעים בכביש ‭,90‬ ומעט לפי הכניסה לקיבוץ עין גדי פונים מערבה לשמורת עין גדי, וממנה לפי השילוט לתל גורן.

 

6. ‬המכתש הקטן: קערה סלעית  

דברים קטנים נוטים לעתים להפתיע. אולי בגלל שהם מתאמצים לפצות על גודלם, אולי בגלל שהם מרוכזים יותר. כך גם המכתש הקטן - מעין קערה סלעית, כמעט מושלמת. שמו הרשמי הוא מכתש חצרה, אבל תודו ש"הקטן" נשמע מסקרן יותר. כך או כך, הוא נמתח לאורך של לא יותר מ‭7-‬ קילומטר, ועומקו פחות מ‭500-‬ מטר. מצוקים רמים מהווים את מסגרתו, סוגרים עליו כמעט לחלוטין, והוא מציע למבקרים בו חולות בגוונים מרשימים ואווירה נעימה. בקיצור, זהו מכתש קטן ומסביר פנים.

 

מי שלא מסתפקים בתצפיות נוף גבוהות משפתו, ירדו מטה בכדי לחשוף את צפונותיו: הליכה קצרה מהחניון תביא אתכם אל מצפה מעלה עלי שבראש המכתש, המספק נוף מרהיב של חבל הארץ שבו תבלו את השעות הבאות. מכאן מתחילה ירידה מטה בדרך שדורשת זהירות. מדרגות סלע מרשימות יביאו אתכם בסופו של דבר לקרקעית המכתש, ומשם אל אפיקו היפה של נחל חצרה. כבר רואים את הסוף, ותוך זמן לא רב מגיעים אל רכב האיסוף.

 

  • הגעה: מכביש 206 פונים לכביש 227 לפי השילוט המפנה למכתש הקטן. חפשו אחר דרך המסומנת בסימון אדום, שתוביל אל חניון המצוי ליד מחנה צבאי. הרכב השני ימתין בקצהו המזרחי של המכתש, בקרבת "שער השטן" (הגעה מכביש ‭.(25‬ שימו לב שבמסלול זה, העיסוק בהקפצת כלי רכב עשוי לארוך כשעה ויותר.

 

7. ‬צפית ותמר: מתמזגים לנחל צין

הנחלים צפית ותמר, השוכנים פחות או יותר באותה השכונה שבה מצוי המכתש הקטן, מסיימים את חייהם תוך שהם מתמזגים אל תוך נחל צין הענקי. אבל עד לאותו הזמן שבו הם מאבדים את ייחודם, הם מעניקים למטיילים בהם רגעי חסד שווים בהחלט. שווים, אך לא הכי קלים. כך, תמצאו בהם קטעים תלולים באופן דרמטי במיוחד, מפלים בגבהים שונים וגבי מים מנצנצים. וכמובן - קניונים עמוקים שדורשים מכם להתנודד בין שמים לארץ, בסיועם האדיב של יתדות ברזל וסולמות הנטועים בסלע.


רגעי חסד שווים בהחלט. נחל צין (צילום: גלית קוסובסקי)

 

תחילת הטיול בקניון תמר וממנו ממשיכים לקניון של נחל צפית תחתון, הזרוע גבי מים, סלעים ושאר אלמנטים שיעכבו אתכם. במקרה זה, כל עכבה לטובה, כי כמה שיותר זמן במדבר – ככה יותר טוב לנשמה.

 

  • הגעה: ממשיכים מעט דרומה מצומת הערבה שעל כביש ‭,90‬ ואחרי שחולפים על פני תחנת הדלק הראשונה שמופיעה מימינכם, מחפשים אחר השילוט המפנה לחניון של נחל תמר.

 

8. ‬בית עיתאב: בוסתנים ופריחות

מעטים הם המסלולים שיוצרים מינון מדויק ומהודק בין טבע, ארכיאולוגיה והיסטוריה. אחד מהם ממתין לכם בהרי יהודה, והוא כולל את חורבת בית עיתאב בראשיתו ואת נחל מערה בסופו. והכל פסטורלי, זרוע בוסתנים, מערות, ואדיות, עצים עתיקים ופריחות אביביות.

 

הדרך יוצאת מחניון נס הרים, שמזה זמן רב נהפך לצומת דרכים חשוב עבור מטיילי האזור, שמגיעים אליו כדי להצטייד במפות, במידע או בקפה משובח. זמן קצר לאחר תחילת ההליכה תגלו מעיין נובע החבוי בלב בוסתן מפתה.

 

משם מטפסים לצד טרסות סלעיות אל שרידיה המפוארים של חורבת בית עיתאב, אשר שימשה בימיה הטובים מבצר שחלש על האזור שסביבו. לאחר תצפית נוף יפה ממשיכים אל מעיין בעל שם מוזר (עין סופלה‭,(‬ השוכן במרכז קומפלקס שבו עץ אלון גדול, נקיק וסלעי ענק. המשך הדרך יביא אתכם אל ערוצו של נחל מערה. לכו עמו עד למערת התאומים, ומשם לנקודת הסיום.

 

  • הגעה: רכב אחד יחנה בנקודת המוצא - חניון נס הרים שעל כביש ‭.3866‬ רכב האיסוף ימתין בחניון מערת התאומים, הנמצא לצד כביש ‭,3855‬ בקרבת מושב זנוח.

 

9. נחל ברק: מדבר אמיתי  

תתפלאו, אבל יש עדיין ילדים שעבורם קניון הוא לא רק מרכז קניות. לא הרבה - אבל יש. עם ילדים כאלו (לא קטנים מדי ולא מפונקים מדי) אפשר ורצוי לבקר בקניון נחל ברק. ועדיף עכשיו, לפני שהקיץ יהפוך את הערבה לכבשן לוהט.

 

כאן, המדבר הוא מדבר אמיתי, בלי הפרעות מיותרות של ציוויליזציה. זו הסיבה שאמנם אפשר לסיים את המסלול בכשעתיים, אבל כדאי להכפיל את הזמן ולהתענג על ההליכה המדברית. אפשר גם לצרף את קניון ורדית הסמוך ולהאריך את הטיול במידה ניכרת.

 

הקניון הזה טומן בחובו מפלים גבוהים שדורשים ירידה בסולמות חבלים. ‭20 ,10 ,5‬ מטר גובה. הכל יש פה. רק תבקשו. עם זאת, קחו בחשבון שיש לאבטח היטב את הילדים בעת הירידה בסולמות, ולדאוג שבנקודות הקריטיות יימצא מבוגר שיסייע להם. לא כולם בנויים לאתגר הזה.

 

  • הגעה: מכביש הערבה (חלקו הדרומי של כביש ‭,(90‬ דרומית למחנה צוקים, מחפשים שילוט אל נחל ברק. משם מובילה דרך עפר אל תחילת המסלול.

 

10. מים אל ים: מכזיב לכנרת

טיול של ארבע שעות? למה לא ארבעים שעות? למה לא בעצם יותר? הנה לכם הזדמנות מצוינת לברוח לשלושה ימים, לצרוך טבע מזוקק, וגם להצטרף לטרנד המחודש של מסע מים לים. כן, זהו אותו טיול מיתולוגי של תנועות הנוער, שזוכה בשנים האחרונות לעדנה.

 

מסתבר שלא מעט אנשים עושים את הדרך מהים התיכון לים כינרת, תוך שהם עוברים בחורשים צפופים, וגם עולים ויורדים הרים וגבעות. יש אפילו אתרי אינטרנט שמוקדשים למסלול הזה. הטיול מתחיל באזור שפך נחל כזיב, ממשיך בערוץ נחל כזיב וחולף בשמורת מירון ובנחל עמוד. ואז מגיע היום השלישי - שכל כולו שכשוך קריר בכינרת. לכו על זה.


טיול מיתולוגי שזוכה לעדנה. נחל כזיב (צילום: אילן יעל, לע"מ)

 


 

  • המלצות אלו כלליות ואינן מחליפות הצטיידות במידע מקדים על המסלול (סיפור דרך, מפה וכו‭.('‬ פרטים נוספים על הגנים הלאומיים ושמורות הטבע, כמו גם על אירועי פסח המתקיימים בהם, באתר רשות הטבע והגנים או ב"כוכבית בטבע"‭.*3639 :‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ממתין לכם אחרי הטיפוס. המונפור
צילום: שרה גולד
מומלצים