שתף קטע נבחר

מכה ליפנים: רק 507 לוויתנים ניצודו השנה

ספינות הצי היפני שבו אל המדינה בתום מסע ציד הלוויתנים שהחל בנובמבר אשתקד, עם שלל הנחשב לאחד הנמוכים בשנים האחרונים - 506 לוויתני מינקי (גוץ) ולוויתן מצוי יחיד. הציידים טוענים כי אנשי ארגון "סי שפרד" חיבלו בפעולתם וגרמו להם לנזק כלכלי. מנגד, הפעילים מתגאים במאבק למען הלוויתנים

הספינה האחרונה של הצי היפני שעזבה את הים האנטרקטי לפני מספר שבועות, הגיעה בשלום לנמל ביפן. היפנים מדווחים כי השנה הם שבו עם מכסת לוויתנים הנמוכה ביותר בשנים האחרונות ומאשימים את אנשי הארגון "סי-שפרד" שהפריעו להם בפעולתם וגרמו להם לנזק כלכלי כבד.

 

ספינת האם של הצי "נישאן מארו" שהפליגה אל הנמל בטוקיו, היא הספינה החמישית והאחרונה במספר שהגיעה בתום מסע בן מספר חודשים שהחל בנובמבר אשתקד, כשחלק מגוף הספינה מוכתם בצבע אדום שהושלך על ידי הפעילים.

 

המכסה שהציבו לעצמם היפנים השנה היתה 850 לוויתינים, אך הם הצליחו ללכוד 507 יונקים ימיים בלבד, מתוכם 506 לוויתני מינקי (גוץ) ולוויתן מצוי אחד, בהשוואה ל-680 אשתקד, כך דיווחה סוכנות המדגה ביפן. היא הפנתה אצבע מאשימה לעבר פעילי "סי שפרד" שגרמו ליפנים "לאבד" 31 יום בהתחמקויות מהפעילים בים. לדבריהם, זוהי התפיסה הנמוכה ביותר מאז שחזרה משלחת המחקר בשנת 2006 עם שלל של 505 פרטים בעקבות שריפה שפרצה באחת הספינות. 

 

 

התנגשות אלימה בין הצדדים בים

המאבק השנה בין הפעילים לאנשי הצי היפני לווה באלימות קשה בין שני הצדדים. סירת המירוץ המהירה של הפעילים, שנתרמה על ידי מיליונר ישראלי בשם "עדי גיל", נפגעה על ידי אחת מספינות היפנים וטבעה בים. בהתנגשות בין הצדדים תועד שימוש בלייזר לסינוור האנשים על גבי סיפוני הספינות, הפעלת תותחי קול, זרנוקי מים והשלכת צבעים ובקבוקים המכילים חומרים כימיים. 

 

בנוסף, קפטן ספינת המירוץ המהירה "עדי גיל", עומד בפני משפט פלילי ביפן, לאחר שהצליח לעלות אל אחת הספינות היפניות במטרה לבצע מעצר אזרחי של קפטן הספינה "נישאן מארו 2" באשמת ניסיון לרצוח את צוות ספינת הפעילים, אך הוא נעצר על ידי אנשי הצי היפני והוגש נגדו כתב אישום בגין תקיפה, הסגת גבול ושלושה אישומים נוספים.

 

מי שעומד בראש הצי, שיגטושי נישהיוואקי ציין כי הוא זועם על הפעילים והאשים אותם כי הם "אמרו שהם רוצים להגן על האוקיינוסים, אך לא איכפת להם מדליפות שמן או להשאיר חתיכות של סירה שבורה מאחוריה". קפטן פול ווטסון, מייסד הארגון "סי שפרד", הכריז כבר בעת שספינות הפעילים החלו את מסען בחזרה לאוסטרליה, כי נרשמה הצלחה גם השנה במניעת ציד לוויתנים על ידי היפנים.

 


מלחמה בים (צילום: Sea Shepherd)

 

היפנים: אין מניעה הגיונית לצוד לוויתנים

אמנה בינלאומית שאומצה בשנת 1986, אוסרת על ציד מסחרי של לוויתנים באופן כללי. אך כמה מדינות, ויפן בראשן, ממשיכות בציד חרף הביקורת הבינלאומית. בעוד שאיסלנד או נורווגיה צדות מספר קטן של פרטים ומודות כי מדובר בציד מסחרי,

 

יפן צדה כ-1,200 לוויתנים ממינים שונים מדי שנה, אך מתעקשת לטעון שהיא מבצעת מחקר ביולוגי המותר על פי האמנות הבינלאומיות. יפן טוענת שרק לאחר סיום המחקר נמכר הבשר בשווקים ובחודשים האחרונים אך התגלה שבשר המיועד לסושי, הינו למעשה בשר של לוויתנים. למרות זאת, יפן אף מקפידה שעל הספינות שלה תופיע במפורש המילה "מחקר".

 

עוד טוענים היפנים, בניגוד לדעת מומחים בעולם, כי רוב מיני הלוויתנים אינם בסכנת הכחדה, שאין מניעה הגיונית מלצוד אותם כפי שדגים דגים בים. הם גם דוחים את הטענות כי ציד לוויתנים שונה מציד אחר, ואומרים שהדבר אינו שונה משחיטת בקר ועוף. 

 

במהלך החודשים האחרונים, הכריזה אוסטרליה על הצבת אולטימטום ליפן ודרשה מנה להפסיק לצוד לוויתנים באוקינוס הדרומי עד חודש נובמבר השנה, אחרת תתבע את יפן בבית הדין הבינלאומי. ראש ממשלת אוסטרליה, קווין ראד, אמר אז כי הוא עדיין מקווה שהשיחות שמתנהלות עם יפן בנושא ציד הלוויתנים יצליחו להביא להפסקת הציד מבלי שיידרש ההליך המשפטי.

 

החשש הכבד בקרב ארגונים למען בעלי חיים בעולם הוא כי בוועידת הלוויתנים שתתקיים ביוני השנה במרוקו, יחליטו להצביע נגד המשך קיום האמנה ולאפשר ציד של לוויתנים באופן חופשי יותר, באם יסכימו המדינות להפחית באופן משמעותית את "כמויות הציד" בעשור הקרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סירץ המירוץ "עדי גיל" לאחר הפגיעה
צילום: רויטרס
ספינת האם "נישאן מארו". חזרה ליפן
צילום: AFP
פעילי ארגון "סי שפרד" מסנוורים את אנשי הצי היפני
© ICR
מומלצים