שתף קטע נבחר

מהו אפר וולקני ומדוע הוא משתק את אירופה?

מהי התפרצות וולקנית וכיצד היא יכולה להזיק למטוסים? לכמה זמן ישותק המרחב האווירי של צפון אירופה? והאם ניתן לחזות סכנות כאלה מראש? ראיון עם פרופ' נבון, מומחה להרי-געש

מאות בני אדם פונו מבתיהם ועשרות טיסות באירופה בוטלו היום, לאחר שהר הגעש אייפייליוקול שבאיסלנד, הנמצא במרחק של 100 ק"מ מהבירה ריקיאוויק, התפרץ ויצר ענן אפר וולקני.

 

פרופ' עודד נבון מהמכון למדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית, ולשעבר נשיא האגודה העולמית לוולקנולוגיה ולכימיה של פנים כדוה"א, מסביר מה הוביל להתפרצות הגעשית הדרמטית ומה יכולות להיות השלכותיה.

 

כיצד נוצר האפר הוולקני?

ההתפרצות הראשונה של הר הגעש האיסלנדי התרחשה למעשה כבר ב-20 במרץ, לאחר שהר הגעש היה רדום משנת 1821. מאז הוא התפרץ כמה פעמים אך אתמול בלילה התרחשה התפרצות משמעותית ביותר, שיצרה בשמים ענן אפר ענקי.

 

כשהר געש מתפרץ, המגמה שבתוכו עולה למעלה, מאיצה, וכשהיא יוצאת מלוע הר הגעש היא מתפרקת לטיפות קטנות. הטיפות עולות למעלה וכשמסתכלים עליהן מרחוק הן נראות כמו ארובת עשן אדירה. ה"ארובה" הזו מורכבת מאוויר חם ואפר שהוא חתיכות קטנות של המגמה.

 

לעיתים "עמוד האפר" יכול להגיע עד לגובה של 40 ק"מ, אולם הפעם הוא הגיע לגובה של 10 קילומטרים בלבד. בגובה כזה החלקיקים החמים כבר לא קלים יותר מן האוויר, והם נעמדים ומתחילים להיסחף עם הרוח - במקרה שלפנינו עם הרוחות המערביות של איסלנד.

 

ממה עשויים החלקיקים האלה? מדוע הם מסוכנים למטוסים?

מדובר בחלקיקי סלע ובכל מיני גזים כמו חומצה מלחית או תחמוצת הגופרית היוצרים מעין תרסיס. הסכנה היא שחתיכות הבזלת, שבנתיים כבר הספיקו להתקרר, יחדרו למנועי הסילון של המטוסים, יתחממו בחזרה ויותכו לתוך המנוע.

 

הדבר יכול לסתום את המנועים לגמרי ובשנים האחרונות היו לפחות 20 מקרים של מטוסים שניזוקו מכך. בשנת 1989 לדוגמא, מנועיו של מטוס חברת התעופה ההולנדית KLM כבו לגמרי בגלל חלקיקי אפר, אך למרבה המזל אנשי הצוות הצליחו להדליק אותם מחדש.

 

עד כמה אירועים כאלה שכיחים?

התפרצויות מן הסוג הזה מתרחשות מספר פעמים בשנה אלא שלרוב הן קורות באזורים נידחים יותר של העולם ולא בסקנדינביה או בסמוך לאנגליה והולנד. רק לפני חצי שנה, למשל, היה אירוע בסדר גודל דומה בצ'ילה. אף על פי כן, לא כדאי לזלזל בעננים כאלה של אפר.

 

איסלנד היא אי פעיל מאוד שאחת לשנה-שנתיים מתפרץ בו הר געש. ב-1783 הייתה שם התפרצות גדולה מאוד שכיסתה את כל אירופה והגיעה אפילו עד אמריקה. האפר, שיצא מהר הגעש המכונה "לאקי", הקיף את כל העולם וגרם למקרי מוות מרובים באנגליה כתוצאה מקשיי נשימה. בהשוואה אליו האירוע הנוכחי זניח יחסית.

 

ההיסטוריה מלמדת אותנו כי ישנן התפרצויות גדולות שיכולות לגרום לסכנה של ממש לציביליזציה האנושית. התפרצות כמו זו של לאקי בארה"ב יכלה להרוס את כל היבולים ולהביא לירידה של כמה מעלות בטמפרטורה, משום שענן האפר מפזר את אור השמש.

 

כמה זמן יחלוף עד שתעבור הסכנה?

קשה מאוד להעריך כמה זמן האירוע ימשך. הר הגעש האיסלנדי התפרץ כבר פעמיים, נרדם וחידש את פעילותו שוב. כל עוד המגמה ממשיכה לזרום ב"צנרת" הר הגעש קל לו להתפרץ מחדש. סיטואציות כאלה יכולות להיות נזילות מאוד: בשנת 1995 התפרץ הר געש באי קטן בקאריביים, ועד היום הוא פעיל.

 

המזל הגדול הוא שבדרך כלל אנחנו יכולים לחזות התפרצויות געשיות מראש, וגם הפעם הייתה התראה משמעותית לפני האירוע. הדבר אפשרי בזכות המגמה, שתנועתה המקדמית גורמת לרעידות אדמה שבהן קל להבחין. כך אנחנו יכולים לפנות את התושבים מראש. התראה מוקדמת בפיליפינים בשנת 91' הצילה את חייהם של כ-200,000 בני אדם!

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שדה התעופה באוסלו סגור
צילום: רויטרס
באדיבות האוניברסיטה העברית
פרופ' עודד נבון
באדיבות האוניברסיטה העברית
מומלצים