שתף קטע נבחר

האינטרנט החינמי בתל אביב: מצונזר ואיטי

חבר מועצת העיר תל-אביב הכריז היום על ניסוי של אינטרנט חינם בעיר, אך בשלב זה רב הנסתר על הגלוי: הגולשים עשויים להיות נתונים לצנזורה, לסבול מעומס-פרסומות, מהירות גלישה איטית ועוד. אך התוכנית גם עשויה להביא לשיפור בשירותי העירייה לתושב

רבים מתושבי תל אביב, במיוחד הצעירים שבהם, משתמשים ברשתות wi-fi ארעיות, פרטיות או ציבוריות, כדי לגלוש באינטרנט. חבר מועצת העיר, אלון סולר, נשא היום (ה') בשורה לכאורה הן למתחברים הפיראטיים והן לבעלי החיבורים החוקיים: עיריית תל אביב-יפו מתכננת לרשת אזורים מרכזיים בעיר באינטרנט אלחוטי, חינם לכל דורש.

 

ניסוי ראשוני בעוד כחודשיים

אלון סולר, שיזם ומוביל את הפרויקט, מסר ל-ynet: "התוכנית נולדה לפני חצי שנה, והוגשה לאישורים. ראש העיר ברך על היוזמה והחלה ההתנהלות הפקידותית". בכוונת העירייה לרשת את הפארקים, החופים, הרחובות הראשיים בעיר, אזורי עסקים ועוד.

 

הפרויקט מונע בשלב זה על ידי הרשות לפיתוח כלכלי תל אביב-יפו, חברת מכרזים המובילה פרויקטים שונים ברחבי העיר, שמטרתה מיצוי הפוטנציאל העסקי-כלכלי של העיר. החברה נמצאת בבעלות עיריית תל אביב. "הרשתות הנרחבות יאפשרו לגולשים להישאר מחוברים לאינטרנט גם בנסיעה ובתנועה", אומר שרון קרן, מנכ"ל הרשות.

 

התוכנית היא לבצע ניסוי ראשוני בעוד כחודש וחצי, באיזור שדרות בן גוריון, חוף גורדון והסביבה, ולאחריו יפורסם מכרז לספקית תוכן שתפעיל את האינטרנט העירוני, וייקבעו עוד רבים מפרטי התוכנית, שעדיין אינם סגורים או חשופים בשלב זה, לרבות נושאי מימון, אחזקה, תכנים ועוד.

 

למה לא WiMax?

לדברי סולר, הטכנולוגיה שנבחרה לחיבור העיר לרשת היא Wi-Fi ולא WiMax, על אף שהאחרונה מתקדמת יותר), מאפשרת כיסוי רחב בהרבה לכל נקודת שידור ומצמצמת משמעותית את הקרינה – זאת משום שזוהי טכנולוגיה זמינה, שלא מצריכה אישורים ובדיקות, וזהו מוצר מדף מוכר ונוח.

 

"מומחה לרעשים סביבתיים וקרינה במשרד לאיכות הסביבה אמר של-Wi-Fi יש רמת קרינה נמוכה", מסביר סולר. "הבירוקרטיה והבדיקות שמצריכה WiMax תיצור מחסומים בירוקרטיים, עיכובים ואישורים".

קרן הוסיף כי תדרי WIMAX נמצאים כעת בשליטה של הצבא ועל כן לא ניתן להשתמש בהם. ברם, ידוע כי כבר נערכו בעבר ונערכים כיום ניסויים בתקשורת WiMax בתשתיות אזרחיות, כך שלא ברור על מה מבסס קרן את טענתו. 

 


נקודות פריסת הרשת האלחוטית בפיילוט שיחל בעוד כחודש וחצי


 

עיריית תל-אביב מציצה לכם בגלישה

לניסוי שתי מטרות עיקריות – לבחון את תפקוד החיבור האלחוטי באזור הניסוי, וחקר פרופיל השימוש של תושבי תל אביב, במטרה להבין את צרכיהם כדי שהשירות ייתן להם מענה הולם.

 

הנתונים הנדרשים לשם כך הם מידע על שעות גלישה, רוחבי פס, מתי נכנס הגולש לאתרי סרטים או תמונות, שיתוף קבצים, מתי משתמש בסקייפ ובתוכנות מסרים מיידיים ועוד ועוד. כל אלו הם נתונים אישיים למדי, אשר ישנם משתמשים שלא ימהרו להסגיר אותם.

 

אלון סולר לא היה מודע לנושא הפרטיות, כששאלנו אותו על כך - אך הצהיר שהמשתתפים בניסוי ידעו בדיוק איזה מידע נדגם מהם: "המשתמשים ידעו בדיוק אילו נתונים אנחנו אוספים, כדי שלא תהיה פגיעה בפרטיות. לא ייאספו נתונים ללא הסכמה. כרגע עדיין לא הוחלט סופית אילו נתונים ייאספו בפיילוט, אבל דיון בנושא זה ואחרים, שייערך בעירייה, ייקבע זאת", אמר.

 

קרן אמר כי הבדיקות יבוצעו על ידי ספקית האינטרנט שתיבחר להשתתף בפיילוט, וכי "גם ככה חברות האינטרנט מחזיקות המון מידע על הגולשים", הוא מוסיף.

 

כמה זה עולה לנו?

שאלת המימון אף היא אינה סגורה עדיין. שרון קרן ואלון סולר אומרים שניהם, כי מקור המימון ייקבע רק לאחר הפיילוט. העירייה שוקלת שני מודלים אפשריים: עמוד בית מכוון-תושב, אשר בו מידע שימושי אודות המתרחש בתל אביב, כמעט ללא פרסומות כלל, למעט עסקים מקומיים, או לחליפין, עמוד בית מכוון-מפרסם, בו פרסומות רבות, באנרים ועוד.

 

כמובן שעמוד מכוון-מפרסם יאפשר להוריד את מחיר אחזקת הרשת, ואולי אף לפרוס אותה לנקודות נוספות. מאידך, אלון סולר הצהיר כי המימון יכול גם להתבצע מתקציב העירייה, ללא גביית עלות נוספת מצד תושבי העיר.

בשלב זה עדיין לא נקבע מבנה המימון.

 

מי מצנזר אתכם?

כשנשאל סולר מה לגבי פיקוח על תכנים, אמר כי לא תתאפשר גלישה לאתרים פורנוגרפיים מהחיבור העירוני. קרן, מאידך, טוען כי האחריות על תוכן הגלישה לא תהיה מוטלת לא על העירייה ולא על ספקית התוכן שתזכה במכרז.

 

כשנשאלו על הגבלת שיתוף קבצים, כאמצעי למנוע הפרת זכויות יוצרים שלא פעם מתרחשת ברשתות שכאלו, השיבו קרן וסולר כי מהירות החיבור צפויה להיות איטית ובסיסית מאוד, ועל כן לא כדאית למשתמשי טורנטים ומנועי שיתוף.

 

 

מהלך חיובי לתושב

אך צריך להסתכל גם על חצי הכוס המלאה: חיבור אינטרנט עירוני יאפשר לייעל שירותים עירוניים כמו קריאת מדי המים בבתי התושבים (על בסיס התקנת חומרה תומכת) או אם לשאוב השראה מערים "מקוונות" אחרות - לייעל את מערכת דיווח המפגעים והתלונות של האזרח לעירייה.

 

לסולר ויתר מנהלי הפרוייקט יש עוד לא מעט נקודות לפתור ולהבהיר, אולם מענה נוח, מכוון-צרכן ויעיל יוכל לקחת את תל אביב צעד גדול קדימה, ואף אולי לחסל כליל את תופעת "האינטרנט האלחוקי" - החיבור האלחוטי הפיראטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תל אביב מתחברת. מה המחיר?
פריסת הרשת - המבנה הסופי
באדיבות עיריית תל אביב
מומלצים