שתף קטע נבחר

דו"ח: 123 מיני בע"ח חדשים התגלו בבורניאו

בשלוש השנים האחרונות גילו חוקרים עשרות מינים חדשים של בעלי חיים ביערות הגשם באי בורניאו. חשופית שיורה חיצי אהבה במחזריה, צפרדע שטוחה נטולת ריאות, נחש צבעוני, מקלוני ענק באורך של חצי מטר ואפילו צפרדע שמחליפה צבעים

קרן הטבע העולמית פירסמה השבוע דו"ח תגליות המסכם 123 מינים חדשים למדע שהתגלו בשלוש השנים האחרונות במרכז האי בורניאו, פרי שיתוף פעולה בין מלזיה, אינדונזיה וסולטנות ברוניי החולשות על שיטחו של האי בורניאו.

 

במסגרת תוכנית משותפת להגנה על יערות גשם בשטח של כ-220 אלף קמ"ר ובתמיכת הקרן, יצאה לדרך יוזמה שנועדה למפות את האזורים החשובים בשטח העצום בכדי לשמור על המגוון הביולוגי בו. בשנים האחרונות גופי מחקר עצמאיים גילו מינים חדשים של בעלי חיים. כיום ידועים למדע עשרה מיני קופים, למעלה מ-350 מיני ציפורים, 150 מיני זוחלים ודו חיים, בנוסף ליותר מ-10,000 מיני צמחים שכולם מצויים אך ורק באי.

 

בין התגליות המרהיבות, חשופית ארוכת זנב (Ibycus rachelae), חילזון נטול קונכייה הנחשב לאחד היהלומים בתגליות של המינים החדשים למדע בבורניאו. לדברי המדענים מדובר בחיה שלא נתקלים בה רבות. החשופית הצבעונית בגוון ירוק-צהוב, באורך של ארבעה סנטימטרים בלבד.  היא התגלתה על עלים ביער בגובה של כמעט 2,000 מטר מעל פני הים.

 

החוקרים מציינים כי בעת מנוחה, החשופית נוטה לעטוף את גופה באמצעות הזנב הארוך. במהלך החיזור, נעזרות החשופיות בשיטה מיוחדת במינה למשיכת המחזר הפוטנצאלי באמצעות ירי של "חיצי אהבה" זעירים המכילים סידן פחמתי. החיצים מזרימים לגוף החשופית הורמונים שעשויים להגביר את הסיכוי לרבייה.

 

צילום: David Bickford

 

 

צפרדע מחליפה צבעים ואחרת נטולת ריאות

לא רק זיקיות משנות את גוון עורן כדי לשרוד בטבע. החוקרים גילו צפרדע (Rhacophorus penanorum), זעירה וצבעונית באורך של 3.5 סנטימטר בלבד. הייחוד של הדו-חיים הקטן הוא דווקא בגוון העור. בשעות הלילה היא מסגלת לעצמה גוון חום על גבה, אך בשעות היום היא ממירה אותו לצבע ירוק בהיר, ואפילו מסוגלת לשנות את צבע העיניים. הצפרדע שניחנה בקרומי רגליים רחבים וגדולים, ומעין מדפי עור אווירודינמיים, מאפשרים לה לה לדאות קלות באוויר בזמן שהיא מנתרת מהעצים לעיתים למרחקים של כ-15 מטר ויותר.

 

מבין עשרות מינים של בעלי חיים וצמחים חדשים למדע, התגלו גם כאלה שלא נצפו שנים רבות. ביניהן גם צפרדע שטוחת ראש (Barbourula kalimantanensis) שהתגלתה למדע לראשונה בשנת 1978 ועל קיומה מאיימים זיהומים בנהרות כתוצאה מפעילות של מכרות באזורים הסמוכים לבתי הגידול שלה. הצפרדע באורך של 7 ס"מ חיה ללא ריאות. היא נושמת דרך העור ואיברים פנימיים אחרים מחליפים את מקומן של הריאות. המדענים סבורים כי המחסור בריאות מעניק לה מראה שטוח ואווירודינמי יותר, המסייע לה גם בשחייה זריזה בזרמים המהירים בנהרות ביערות הגשם. 

 

מבין הזוחלים, התגלה נחש צבעוני במיוחד שאינו ארסי ומרבה לחיות בעיקר על עצים. הזוחל הבוהק (Dendrelaphis kopsteini), התגלה בשנת 2007 והוא באורך של כמטר וחצי. קשקשיו ניחנו בצבעים עזים במיוחד: כתום בהיר, כחול, ירוק וחום. ראשו של הנחש מעוטר בגווני ארד והוא ניזון בעיקר מצפרדעים ולטאות.

 

 
בנוסף נמצאו גם דג בעל שמונה פסי זברה (Eirmotus insignis), שזכה לשם ברב בעל שמונת הפסים. הדג רק אחד מתוך 17 דגים חדשים שהתגלו באזור בורניאו בשנים האחרונות. אורכו 3.6 ס"מ והוא נחשב לביישן, שחי בסמוך לשורשי עצים בנהרות.

 


 

התגלית הגדולה מכולן, היתה חרק מקלון ענק (Phobaeticus chani) שהתגלה לראשונה בשנת 1835 באסיה, אך רק בשנת 2008 הוא התגלה שוב באזור בורניאו. החרק העצום מחזיק בתואר כחרק הארוך ביותר בעולם בספר השיאים של גינס. הפרט שנלכד בבורניאו הינו באורך כולל של 56.7 ס"מ ואורך גופו בלבד הוא 35.7 ס"מ. הוא נתרם על ידי החוקרים למוזיאון הטבע בלונדון. מעט מאוד ידוע על המקלונים ועל אורח חייהם ולדברי החוקרים, רק שלושה מקלונים נדירים שכאלה נמצאו עד כה באי.

 

לטענת מחברי הדו"ח, מדי חודש מתגלים יותר משלושה מינים חדשים למדע ביערות הגשם במדינה ויש להמשיך ולהגן על האזורים הללו למען הדורות הבאים באמצעות פיתוח תיירות אקולוגית ומניעת המשך כריתת יערות הגשם העצומים, בהם חיים כיום מינים נדירים בסכנת הכחדה כדוגמת קופי אורנג-אוטן, נמרים ערפיליים, קרנפים ופילים סומטריים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נחש מרהיב וצבעוני
צילום: Gernot Vogel
נמלה חדשה באי. Lordomyrma reticulata
צילום: Andrea Lucky
מין חדש של ציפור. Spectacled-Flowerpecker
צילום: Richard Webster
חרקים בגודל של כעשרה ס"מ
צילום: Jiri Hajek
חומט. Lipinia inexpectata
צילום: Christopher Austin
צילום: Amos Tan
מומלצים