שתף קטע נבחר

זירת הקניות

המוביל הארצי - מעכשיו גם שמורת טבע

מכל המקומות - אירוס הביצות ועוד כ-40 מיני צמחים נדירים בחרו לצמוח דווקא בתעלה הפתוחה של המוביל הארצי בבקעת בית נטופה בגליל המערבי. הבעיה: קבלנים מטעם מקורות "מגלחים" עם השטח שם בכל שנה. הפתרון: אנשי רשות הטבע והגנים מסמנים את האזורים הרגישים, והמכסחים עושים "סלאלום" בין הפרחים

אירוס הביצות הוא פרח נדיר; אין מקומות רבים בישראל שבהם ניתן למצוא אותו ובגלל נדירותו הוקמה עבורו אפילו שמורת טבע בדרום הגולן. אבל אחד המקומות בו גדל בכל זאת הפרח העדין הזה הוא בתוך תעלת המוביל הארצי באזור בקעת בית נטופה שבגליל התחתון.

 

האירוס אינו הפרח הנדיר היחיד שבחר לצמוח דווקא שם; באותה תעלה ניתן למצוא רכוזים של למעלה מ-40 מיני צמחים נדירים - כולם התגלו במהלך סקר שביצעה רשות הטבע והגנים באזור. לאחרונה, כדי לשמר את הצמחים הללו, נרקם שיתוף פעולה מיוחד בין שני הגופים במסגרתו מסומנים האזורים הרגישים כדי שיזכו להגנה ולא ייהרסו.

 


הבזנ"טים מסמנים את האזורים הרגישים (צילום: שי וקנין)

 


שי קורן ליד הצמחים הנדירים בתעלה (צילום: שי וקנין) 

 

"המוביל הארצי באזור זה עובר בתעלה פתוחה, ומוקף בשטחים חקלאיים נרחבים. במסגרת סקר אזורי שאנו מבצעים בשנים האחרונות בכל האזור גילינו בצד התעלה מספר רב של מינים נדירים - בין השאר לוענית יריחו ופרע אזובי - שני מינים נדירים מאוד", סיפר ל-ynet שי קורן, פקח רשות הטבע והגנים באזור הגליל התחתון.

 

חששם של אנשי רשות הטבע והגנים היה שהצמחים הנדירים ייהרסו במהלך עבודות התחזוקה והתשתית שמבוצעות מדי שנה באזור על ידי קבלנים מטעם חברת מקורות. "פעם בשנה עוברים אנשי המקצוע ומכסחים את כל הצמחיה הסמוכה", הסביר קורן. "החשש שלנו הוא לא רק מפני פגיעה בצמחים עצמם אלא גם מפגיעה ביכולת הפצת הזרעים שלהם".

 

הדאגה לצמחים הנדירים גררה פנייה של רשות הטבע והגנים למקורות, בבקשה להתיר לפקחים להיכנס לשטח ולסמן באופן ברור את האזורים הרגישים בו. "ביקשנו שיאפשרו לנו לסמן בעזרת בזנ"טים את המקומות שבהם צומח אירוס הביצות והמינים הנוספים. שם, על פי ההסכם, התחייבה מקורות לא לפגוע בצמחיה", סיפר קורן.

 


בשדות מעובדים הצמחים לא היו שורדים. תעלת המוביל הארצי (צילום: שי וקנין)

 

יהודה אלזרע, מנהל יחידת מובלים במקורות, הסביר שהמינים הנדירים בחרו לצמוח דווקא בתוך התעלה משום שמדובר במתחם של תשתית - ולא בשטח בו מתבצע עיבוד חקלאי. "באזורים החקלאיים הסמוכים אשר מקיפים את התעלה המינים הנדירים לא היו שורדים. כעת, בעקבות שיתוף הפעולה הצמוד עם רשות הטבע והגנים, אנו מצליחים לשמור על מספר רב של מינים. הקבלן בשטח פשוט מקפיד לעבור בין הבז"נטים ולא לגעת בצמחיה".

 

לדברי אלזרע, שיתוף הפעולה הסביבתי המתקיים בבקעת בית נטופה איננו תופעה יחידה במינה. "היום כל פרויקט תשתית נעשה בשיתוף פעולה עם ארגוני הסביבה. במקומות רבים אנו דואגים לא לפגוע בבעלי חיים, או באזורים רגישים, עד כמה שניתן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אירוס הביצות. ארכיון
צילום: עידית הרצוג, החברה להגנת הטבע
מומלצים