שתף קטע נבחר

אושר בוועדה: התקציב הדו-שנתי יגדל ב-2.66%

אושרה לקריאה שנייה ושלישית הגדלת מסגרת ההוצאה הממשלתית לתקציב לשנים 2011-2012. מדובר בתיקון שמשלב בין ממוצע הצמיחה בעשר השנים האחרונות לירידה בשיעור החוב הלאומי ושנקבע כמענה לביקורת לפיה רוב האוכלוסייה לא נהנה מפירות הצמיחה

מסגרת ההוצאה הממשלתית לתקציב הדו-שנתי ל-2011-2012 תגדל ב-2.66%, לעומת השיעור השנתי הקבוע של 1.7% מהתקציב הנוכחי. הגידול הגבוה נובע מנוסחה חדשה וגמישה שאושרה היום (ד') בוועדת הכספים לקריאה שנייה ושלישית בתיקון חוק ההסדרים, ברוב של 10:4. התיקון יאושר במליאת הכנסת בשבוע הבא. מדובר בתיקון הראשון מבין התיקונים הנוגעים לתקציב הדו-שנתי.

 

  • גפני: נגד תקציב דו שנתי, אך לא אעכב אישורו

 

שיעור הגידול הקיים והקבוע ב-1.7% בשנה מבוסס על שיעור הגידול הטבעי של האוכלוסייה. הנוסחה החדשה משלבת בין ממוצע הצמיחה בעשר השנים האחרונות לשינוי בשיעור החוב הלאומי, ונקבעה כמענה לביקורת לפיה רוב האוכלוסייה לא נהנה מפירות הצמיחה.

 

הגידול בשיעור הצמיחה והירידה משיעור החוב על פי הנוסחה החדשה, מפנים תוספת למשאבים בסדר גודל של מיליארדי שקלים, בעיקר למימון הצרכים החסרים בשירותי החינוך והרווחה. הפחתת החוב הלאומי מגבירה את יציבות המשק ואת יכולת העמידה שלו בזעזועים, כולל בסיכון של גידול פתאומי בהוצאות הביטחון. הפחתת החוב גם מקטינה את תשלומי הריבית על האשראי שהמדינה מגייסת למימון הוצאותיה.

 

הממונה על התקציבים אודי ניסן, אמר לוועדה שהנוסחה החדשה יוצרת שקיפות ואמינות, וניתנת ליישום בטווח קצר או בינוני. מנגד, ח"כ חיים אורון (מרצ) תקף את הנוסחה המוצעת ואמר שהמדינה לא מגדילה את המשאבים החסרים לה בעצירת התהליך של הפחתת המיסים הישירים ובהוספת מדרגת מס גבוהה לבעלי ההכנסות הגבוהות.

 

גפני: "מהפחתת המס מרוויח רק אקירוב"

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), הצטרף לביקורת וציין כי שיעורי המיסים הישירים בישראל נמוכים מהממוצע של המדינות בארגון ה-OECD אליו עומדת המדינה להצטרף אליו, וכי שיעורי המיסים העקיפים גבוהים בישראל לעומת הנורמה המקבילה בארגון הבינלאומי.

 

"התוצאה בסופו של דבר היא אכזרית" אמר גפני, "מהפחתת המס מרוויח רק אקירוב העשיר, ומי שנפגע הוא מרציאנו העני ששכרו מתחת לסף המס. הפחתת המיסים הישירים נוגעת למחצית האוכלוסייה. את המיסים העקיפים שלא פחתו משלמת כל האוכלוסייה".

 

עם זאת, גפני שיבח את העבודה על הנוסחה החדשה להגדלת התקציב ואמר שהיא טובה מזו הקיימת, אבל הדגיש כי הממשלה צריכה להיות "יותר אנושית ולהיות קשובה יותר לרחשי לב הציבור. ישראל היא לא חברה כלכלית אלא אזרחית וחייבים למצוא את האיזון בין מקבלי שכר המינימום לבעלי השכר החודשי של 1.5 מיליון שקל". 

 

במהלך הדיון הצביע גפני על מחקר של מכון ון ליר, שחשף את האפשרות ששיעור הרווח מגידול הצמיחה עלול להתקזז בהפסד ההכנסות כתוצאה מהורדת המיסים. 

 

ניסן אמר בתגובה, כי הנוסחה החדשה איננה בלם אלא רק מרככת השפעם של תהליכים לא צפויים. עם זאת הוא אמר, כי המצב האמור יחייב החלטה אם לקצץ בהוצאות הממשלה או לעכב את תהליך הפחתת המס. לסיכום אמר גפני, שוועדת הכספים תצטרך להחזיק את היד על הדופק וללחוץ על הכרעה בכיוון הזה.

 

בשבוע הבא אמורה ועדת הכספים להשלים את התיקונים בחוקי התקציב באישור מתכונת התקציב הדו-שנתי, שתחול גם על חוק ההסדרים בשנתיים הקרובות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יור ועדת הכספים משה גפני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים