שתף קטע נבחר

זירת הקניות

רגע לפני הקיץ: שלל שימושים למי המזגן

בזמן שהמזגן מקרר לנו את הבית או המשרד - הוא גם מייצר מים בכמויות לא מבוטלות. בדרך כלל, המים הללו זורמים להם סתם לאיזה ניקוז מזדמן. לא חבל? הנה כמה דרכים לנצל אותם

הקיץ כבר כאן, והמזגנים עובדים במלוא המרץ כדי לקרר אותנו. תוצר הלוואי של פעולתם הוא מים מזוקקים באיכות מצוינת, שלרוב סתם מתבזבזים - אך ניתן לנצל אותם לצרכים מגוונים.

 

דרך אחת, שמתאימה בעיקר לבנייני משרדים ומפעלים עם מיזוג מרכזי גדול, היא התקנת מערכת למיחזור מים. לא מדובר בהשקעה גדולה, ובכל מקרה היא מחזירה את עצמה במהרה.

 

במים הממוחזרים ניתן להשקות צמחייה שמטהרת את האוויר מרעלים במקום העבודה, אפשר להשקות בהם ערוגות תבלינים וצמחי מרפא, ואפשר לעשות בהם שימוש חוזר בקווי ייצור של מפעלים.

 

גיל בן-מאיר, מנכ"ל חברת "פתרונות ירוקים‭,"‬ מספר על אחד הפתרונות הללו: "בשלהי הקיץ הקודם, כשעומס חום כבד ולחות מעיקה ירדו על גוש דן ותשדירים על מחסור במים הידהדו בראש, החליט מנהל ייצור של בית דפוס גדול לקחת את העניינים לידיים. הוא ערך בדיקה שהעלתה כי מערכת המיזוג המרכזית בבית הדפוס מייצרת ביום קיץ לח כ‭1,000-‬ ליטר מים בשעה.

 

"האיש הזמין מערכת מיחזור מים, ובמים שהמערכת קלטה, השתמשו לקירור מכונות הדפוס, פעולה שצרכה לפני כן כמויות אדירות של מים נקיים‭."‬ בן-מאיר, שמחזיק בתואר שני בניהול אנרגיה, מים וסביבה ובניסיון רב-שנים בהתקנת מערכות מיחזור מים, התקין את המערכת המבוקשת.

 

"היום אנחנו חוסכים כ‭4,000-‬ קוב מים בשנה, מה שאומר חיסכון כספי של מעל ‭20‬ אלף שקל בשנה‭,"‬ מספר בעל בית הדפוס. עלות המערכת עמדה על ‭25‬ אלף שקל, כך שההוצאה כוסתה במהרה.

 

אפשרות נוספת, וקלה, לניצול של מי מזגנים היא השקיית גינות. אם מוסיפים להם מינרלים ודשן, מקבלים את הבסיס לגינה נהדרת. "אם מדובר בגינה פנימית בתוך לובי של מבנה, מעבר לערכה האסתטי יש גם בונוס: שיפור ניכר של איכות האוויר במקום סגור, שבו מתרוצצים לעיתים עשרות אנשים‭,"‬ מסבירה האדריכלית היידי ארד, שכבר הקימה כמה גינות פנימיות וחיצוניות, המבוססות על מי מזגנים.

 

בתים משותפים, וגם פרטיים, יכולים לנצל מים אלה, אם ישכילו לרכז את צינורות המזגנים המפוצלים לצינור ניקוז אחד מרכזי. בימים אלה מקים בן-מאיר מערכת כזו בבית משותף ברמת-גן. הדיירים מתכוונים להשתמש במים אלה להשקיית המדשאה בגינה המשותפת, ובכך לחסוך בהוצאות המים הגבוהות.

 

מבין כל החלופות, נדמה שהכי כדאי לנו למחזר מי מזגנים. מי גשמים יש רק בחורף, ואז לא צריך אותם להשקיה, כי הקרקע ממילא רטובה. בקרוב אולי גם יוּתר לנו למחזר מים אפורים (מי כיורים ומקלחות‭,(‬ אבל איכותם תהיה נחותה בהרבה ממי המזגנים המזוקקים, שמתאימים אפילו להשקיית צמחי תבלין, עצי פרי ומדשאות. אין לכם גינה? לכו על זה בקטן: שווה לאסוף מים מהמזגן בדלי - ולהשתמש בהם לשטיפת הרצפות.

 

הטור המלא מתפרסם במוסף "זמנים בריאים" של ידיעות אחרונות
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים