שתף קטע נבחר

מחקר קובע: כמה שעות צריך לישון בלילה

סקירה של 16 מחקרים, שכללו מיליון וחצי איש, מצאה כי שינה של פחות מ-7 שעות בלילה קשורה לסיכון תמותה מוגבר ב-12%. ממצא נוסף: שינה מרובה גם היא מגבירה את סיכון התמותה ב-30%. החוקרים: "משך השינה - גורם בריאותי חשוב". אז כמה מומלץ לישון?

רבות נכתב על חשיבות השינה, וכעת הגיע מחקר גדול במיוחד כדי לאשר זאת: חוקרים בריטיים ואיטלקים שאספו נתונים מ-16 מחקרים שכללו כמעט מיליון וחצי איש, מצאו כי מחסור בשעות שינה ועודף בשעות שינה קשורים לסיכון תמותה מוגבר. המחקר החדש פורסם בגליון האחרון של כתב העת Sleep.

 

ומה עם אלה שישנים יותר מדי?

המטא-אנליזה מתבססת על נתונים ממחקרים קודמים

שנערכו בבריטניה, ארצות הברית, אירופה ומדינות מזרח אסיה. החוקרים ביקשו לבדוק באם אכן קיים קשר בין תמותה מוקדמת לבין מחסור בשעות שינה.

 

סוגיה זו נחקרה בעבר פעמים רבות, אולם לא נמצא קשר ישיר בין תמותה לבין מחסור בשעות שינה. אחד המחקרים בהיבט זה בוצע בעכברי מעבדה. החוקרים מנעו מהם שינה כשכפו עליהם להתנועע על גלגלת בכלוב. הם אמנם מצאו שיעור תמותה גבוה בעכברים שנותרו ערים, אולם לא ברור באם היא נגרמה מהתשישות שנכפתה על העכברים, או שמא המחסור בשעות השינה הוביל לכך.

 

במחקר הנוכחי, שהתבסס כאמור על נתונים מ-16 המחקרים שכללו 1,383,000 נבדקים ו- 112,566 מקרי תמותה, נמצא כי אלה שישנו פחות משבע שעות בלילה בחלק מהמחקרים, ופחות מחמש שעות בלילה במחקרים אחרים, היו בסיכון תמותה גבוה ב-12% במשך 25 השנים הבאות, בהשוואה לאלה שישנו בין שבע לשמונה שעות בלילה.

 

המחקר העלה ממצא מעניין נוסף: אלה שישנו מעל שמונה או תשע שעות בלילה, היו בסיכון תמותה מוגבר ב-30% בהשוואה לאלה שישנו שבע עד שמונה שעות. החוקרים הסבירו כי המחקרים הרבים הראו שונות בין הממצאים, אולם העלו בכל זאת מגמה בולטת: קיים קשר בין מחסור או עודף שעות שינה לבין סיכון מוגבר לתמותה.

 

"משך השינה הוא גורם בריאותי חשוב", ציינו החוקרים, "משך השינה נקבע על ידי הסביבה שלנו. יש לנקוט באמצעים בתחומי בריאות הציבור שיאפשרו להימנע ממחסור בשעות שינה". החוקרים גם קראו לביצוע מחקרים נוספים שיבחנו באם חריגה בשעות השינה גורמת ישירות לתמותה, או שהיא רק סימן אזהרה לסיכון בריאותי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מספר הזהב: 7-8 שעות בלילה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים