שתף קטע נבחר

זירת הקניות

BP: נעצור את דליפת הנפט - רק לא ברור מתי

מתקן מיוחד - מעין משפך פלדה בגובה 12 מטר - אמור להיות הפתרון לעצירת באר הנפט הדולפת במימי מפרץ מקסיקו. אך קיים גם חשש שהמבצע ההנדסי המורכב - שמעולם לא נוסה בעבר - יחמיר את המצב והדליפה תתגבר. מומחים: המערכת האקולוגית הימית כבר ניזוקה קשה

כשבועיים לאחר טביעת אסדת קידוח הנפט במפרץ מקסיקו, מתקן מיוחד שאמור לבלום סוף סוף את הדליפה הגדולה הגיע היום (ה') למוקד הזיהום.

 

המתקן הוא מעין משפך פלדה ענק, במשקל 100 טונות ובגובה של בניין בן ארבע קומות. הוא יוּרד לעומק של כקילומטר וחצי מתחת לפני המים, שם - בקרקעית הים - נמצא הפתח הפרוץ של באר הנפט שפולטת 210 אלף גאלונים של נפט בכל יום. לאחר שהמתקן יוצב במקומו, הנפט הדולף מהבאר יצטבר בחלקו העליון, משם ניתן יהיה לשאוב אותו למכלית.

 

בחברת הנפט BP, שהפעילה את אסדת הקידוח, הודו ששיטה הופעלה בעבר באזורים רדודים יותר אך יישום שלה בעומק שכזה מעולם לא נוסה בעבר. ועדיין, הם אמרו שזהו הפתרון קצר-המועד המתאים ביותר למצב שנוצר, והוא אמור לעצור את הדליפה הבלתי נשלטת.

 

הם העריכו שאם המבצע ההנדסי המורכב יתקדם כמתוכנן, ניתן יהיה להתחיל ולשאוב את הנפט מהבאר הדולפת כבר ביום שני.

 

ואולם, יש גם מי שהזהירו שהמתקן הכבד עלול לגרום לנזק חמור יותר לפתח הבאר, והדליפה ממנה רק תגבר. בתרחיש גרוע שכזה ידלפו מהבאר 60 אלף חביות ביום (2.5 מיליון גאלונים) לעומת 5,000 חביות (210 אלף גאלונים) כעת.

 

קצב דליפה שכזה עלול להפוך את הדליפה הנוכחית תוך ימים בודדים לאסון הנפט החמור בתולדות ארצות הברית, עם כמות נפט גדולה מ-11 מיליון הגאלונים שדלפו מהמכלית אקסון ולדז באלסקה ב-1989.

 

עוד על דליפת הנפט במפרץ מקסיקו:

 

בחברה אמרו שאם "המשפך" לא יעבוד, הם ינסו שיטות אחרות. בין היתר ינסו לסתום את באר הנפט בחומר כימי מיוחד שיתקשה וישמש כ"פקק". במקביל החלה החברה לקדוח באר מקבילה כדי לשאוב את הנפט מהערוץ הפרוץ, אך מדובר בפתרון שיהיה ניתן ליישמו רק בעוד כמה חודשים.

  

BP, שנמצאת תחת מתקפה תקשורתית מאז האסון, ניסתה לנצל את יציאת ה"משפך" לדרכו כדי לשפר מעט את תדמיתה ולהראות לעולם שהיא עושה הכל על מנת להתמודד עם המצב. הספינה עליה הוצב המתקן המיוחד הוחזרה לנקודת היציאה בפורט פורשון לואיזיאנה, רק כדי שכלי התקשורת הרבים שנאספו שם יוכלו לצלם אותה יוצאת לדרכה.

 

בלונדון הבטיח מנכ"ל החברה כי דליפת הנפט במפרץ מקסיקו תיבלם - אך לא ידע להגיד מתי או כמה כסף יידרש לשם כך. בראיון ל-BBC אמר טוני הייוורד כי עדיין מוקדם מדי לאמוד את מחיר הדליפה והפעולות לאיסוף הנפט הצף, כמו גם את עלויות הפיצוי שתידרש החברה לשלם למשפחות 11 הנספים באסון, ולדייגים ומפעילי סירות התיור באזור, שאיבדו את פרנסתם לעונה הקרובה.

 

הכתם בינתיים לא זז

לאחר כמה ימים של רוחות עזות, מזג האוויר השתפר ביממה האחרונה. הדבר איפשר למאות סירות, שעוסקות בדיג והשטת תיירים בדרך כלל, לסייע בפעולות סילוק הנפט מהמים.

 

במקביל החל משמר החופים לבצע הצתות מבוקרות של חלקים מכתם הנפט. הצתת כתמי נפט היא אחת השיטות להתמודדות עם מצבי זיהום שכאלה, והיא נועדה למנוע מהנפט הגולמי והסמיך להגיע לחופים ולאיים שם מקננות הציפורים. 

 

הרוחות העזות שנשבו באזור המפרץ בימים האחרונים אמנם מנעו מהסירות להערך לקראת הזיהום, אך גם השאירו את כתם הנפט הגדול הרחק מהחוף. 

 

הכתם - שהוא למעשה אוסף של כתמים בגדלים שונים - נמצא תחת מעקב צמוד של מטוסים ולוויינים, ואלה מדווחים שהוא משנה צורה כל העת, אך לא שינה את מיקומו משמעותית. עם זאת לכולם ברור שהוא יגיע בסופו של דבר לחוף, ויזהם את בתי הגידול של בעלי החיים ואתרי הקינון של הציפורים. 

 

צילום: AP

 

 

אבל כבר עתה גורם הנפט לזיהום חמור בים. טיפות של נפט שוקעות במים לקרקעית, שם הן פוגעות בכל חולייה במארג המזון. יצורים מיקרוסקופיים אוכלים את הנפט, ואז נאכלים על ידי חסרי חוליות ודגים. כבר בשלב הזה, אפשר שהדגים וחסרי החוליות ימותו מזיהום, או שיהיו פסולים למאכל אדם. כשהדגים הללו ייאכלו על ידי דגים גדולים יותר, ציפורים, יונקים ימיים או בני אדם, הם יעבירו את הרעלים במעלה שרשרת המזון.  

 

"האיום על היצורים שבעומק הים כבר נגרם", אמר פול מונטייה, חוקר ימי במכון הרט בטקסס. וכך, שבועיים אחרי שהחל האסון האקולוגי במפרץ מקסיקו, עדיין לא ניתן לאמוד את השפעותיו האמיתיות, ארוכות הטווח. עד כה דלפו למים כ-2.5 מיליון גאלונים של נפט גולמי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוספים את הנפט מהמפרץ
צילום: AP
מנסים הכל - גם לשרוף את הנפט
צילום: AP
מומלצים