שתף קטע נבחר

זירת הקניות

דליפת הנפט בארה"ב - מהחמורות בהיסטוריה

בחלוף שבוע מטביעת אסדת הקידוח במפרץ מקסיקו מתבררים מימדי האסון האקולוגי - והם עצומים: הבאר התת-ימית דולפת ללא הפסקה פי חמישה מכפי שהעריכו עד כה, והדליפה לא תיבלם עד אוגוסט. כתם הנפט משתרע על פני 1,500 קמ"ר, והגיע לחופי לואיזיאנה. הממשל הכריז על "אירוע לאומי"

כשבוע חלף מאז שאסדת קידוח הנפט "דיפ-ווטר הורייזון" טבעה במפרץ מקסיקו, ומתברר שדליפת הנפט מהבאר התת-ימית היא כנראה אחת מהדליפות החמורות והמורכבות ביותר בהיסטוריה.

 

מוקדם יותר השבוע העריכו מומחים כי הבאר הדולפת פולטת לים כ-42 אלף גאלונים של נפט בכל יום. כעת מעריכים המומחים כי כמות הנפט הנפלטת לים גדולה פי חמישה - כ-210 אלף גאלונים בכל יום.


כתם הנפט במפרץ מקסיקו (צילומים: AP)

 


 

כתם הנפט שנוצר בים משתרע על פני שטח של כ-1,500 ק"מ רבועים, והוא צפוי להמשיך ולגדול מאחר שאין כרגע שום אפשרות הנדסית לסתום את הדליפות. הכתם החל להגיע לחופי לואיזיאנה ובמדינה הוכרז מצב חירום.

 

מצב החירום מאפשר לשחרר תקציבים להפעלת מבצעי ניקוי בחופים, והצבת מחסומים צפים בפתח ביצות ואזורי קינון רגישים של ציפורים באזור. למרות המאמצים, ישנם כבר דיווחים לפיהם הנפט הגיע לאתרי הקינון של שקנאים וציפורים נודדות בדלתא של נהר המיסיסיפי.

 


מצופים מונעי זיהום סביב אתר קינון בלואיזיאנה (צילום: רויטרס)

 

גם המשרד האמריקני לביטחון המולדת הכריז על הדליפה כ"אירוע בעל חשיבות לאומית" - הכרזה שנועדה לאפשר שיחרור של תקציבי חירום; הנשיא אובמה שיגר לאזור בכירים בממשלו לפקח על פעולות ההצלה, ואמר במסיבת עיתונאים בבית הלבן כי הממשל יקצה את כל המשאבים הדרושים כדי להתמודד עם האסון האקולוגי.

  

"פקק" לבאר הדולפת יהיה מוכן באוגוסט

האירוע החל בשבוע שעבר בפיצוץ ושריפה על אסדת הקידוח, כ-80 ק"מ מול חופי לואיזיאנה. 11 מתוך 126 הפועלים שהיו על האסדה טרם נמצאו וההערכה היא שמתו. לאחר יומיים טבעה האסדה והותירה את פתח באר הנפט פרוצה ודולפת. BP, החברה הבריטית האחראית על האסדה, החלה מיד במאמצים לעצור את הדליפה אולם התברר שהדבר אינו אפשרי.

 

הפתרון המסתמן הוא לקדוח עוד באר בקרקעית הים ולשאוב את הנפט מהמרבץ, או לסתום את פתח הבאר הדולפת בעזרת "פקק". מדובר בהליך מורכב מאוד, ובכל מקרה הציוד ההנדסי הדרוש לביצועו יהיה מוכן רק בעוד כחודשיים.


ספינה בלב כתם הנפט (צילום: AFP)

 

דאג סאטלס, בכיר ב-BP, הופיע בתוכנית "טודיי" ברשת NBC והסגיר את הלחץ בו מצויה החברה. הוא אמר כי בשלב זה החברה "תקבל כל עזרה, מכל אחד" בניסיון לסתום את הפרצה בבאר ולעצור את הדליפה. הוא העריך כי יקח כשלושה חודשים עד שהדליפה תיסתם לגמרי. גורמים אחרים העריכו שעד מועד זה תיפלט לים כמות נפט גדולה מ-11 מיליון הגאלונים שדלפו מהמכלית "אקסון ולדז" באלסקה ב-1989 - דליפת הנפט החמורה בהיסטוריה של ארה"ב..

  


10 דליפות הנפט החמורות בהיסטוריה

10 דליפות הנפט החמורות בהיסטוריה
דליפת בארות הנפט במלחמת המפרץ 1991 הצבא העיראקי שפך 1.3 עד 1.5 מיליון טונות למפרץ הפרסי כשהוא נסוג מכוויית.
פיצוץ באר IXTOC I במקסיקו יוני 1979 445 אלף טונות
התנגשות המכלית אטלנטיק אמפרס בים הקאריבי יולי 1979 287 אלף טונות

דליפה יבשתית בעמק פרגנה, אוזבקיסטן

1992 285 אלף טונות
דליפה והתקפה על הבאר הימית נורוז במפרץ הפרסי 1983, מלחמת איראן-עיראק 260 אלף טונות
התנגשות מכלית ABT סאמר, בחופי אנגולה 1991 260 אלף טונות
שריפה במכלית קסטיו דה בלוור לחופי קייפטאון 1983 252 אלף טונות
המכלית אמוקו קאדיז עלתה על שרטון לחופי צרפת 1978 223 אלף טונות
התפוצצות במכלית הייבן לחופי איטליה 1991 145 אלף טונות
המכלית אודיסי עלתה על שרטון לחופי קנדה 1988 132 אלף טונות

 

צילום: AP

"הדליפה של 'דיפ-ווטר הורייזון' היא חסרת תקדים לסוגה, והיא הכניעה בינתיים את כל האמצעים הקיימים להתמודדות עם אירועים שכאלה", אמר אד אוברטון, פרופסור למדעי הסביבה מאוניברסיטת לואיזיאנה-סטייט.

 

"אנשים סוף סוף מבינים שאנחנו לא נצליח לסתום את הדבר הזה. אם היינו יכולים לסתום את הדליפה כעת, היינו מסוגלים אולי להתמודד עם כתם הנפט. אבל אם להיות מציאותיים, הדליפה תיבלם רק באוגוסט או ספטמבר", הוסיף אוברטון.

 

"הדבר שהכי קרוב בחומרתו לאירוע הנוכחי, זה אולי השריפות של בארות הנפט בכוויית בזמן מלחמת המפרץ הראשונה", אמר מייק מילר, ראש צוות כיבוי בארות נפט בחברה הקנדית "סייפטי בוס". "אירוע 'אקסון-ולדז' יחוויר לעומת האירוע הזה", הוסיף.

 

משמר החופים האמריקני פועל בקדחתנות מאז השבוע שעבר בניסיון לבלום את התפשטות כתם הנפט במפרץ. הוא מפעיל כ-70 כלי שיט מסביב לשעון במאמצים לאסוף את הנפט הצף על פני המים, לפרק אותו בכימיקלים, ואפילו לבצע שריפות מבוקרות של הנפט. מטוסים וגם לוויינים עוקבים כל העת אחר התפשטות הכתם והתנועה שלו בים.

 

את עלות מאמצי ההצלה מממנת חברת BP בעלות של כ-6 מיליון דולר ביום. בבית הלבן אמרו כי החברה תידרש לשלם עבור כל הפעולות המתבצעות בשטח. גורמים בוושינגטון ופעילי סביבה מעריכים שהדליפה והאסון האקולוגי החמור יילקחו בחשבון כאשר הנשיא אובמה יקדם את תוכניתו לשוב ולהתיר חיפושי גז ונפט בים, לאחר שהאיסור בן עשרות השנים על קידוחים שכאלה הוסר.


פורסם לראשונה 30/04/2010 01:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספינה אוספת את הנפט שצף על פני המים
צילום: AFP
צילום תת-ימי של פתח הבאר הדולפת
צילום: AP
מומלצים