שתף קטע נבחר

שילמת באשראי? אולי יקנו על חשבונך

המשטרה עצרה בתוך פחות משבוע, בשני מקרים שונים, עבריינים שעבדו במסעדות והשתמשו בפרטי כרטיסי האשראי של לקוחות מספחי החתימה, לצורך רכישות בעשרות אלפי שקלים. כיצד מנצלים עובדים מפוקפקים את הפרצה הצרכנית ולמה ללקוח (בד"כ) אין ממה לדאוג?

זה נראה כמו תופעה: עובדים במסעדות ובבתי קפה מנצלים פרצה צרכנית בחוק, ובאמצעות פרטים שנשארים על ספחי החתימה בתשלום בכרטיס אשראי, הם יוצאים לחגוג על חשבון הלקוח.

 

 

בשבוע האחרון נחשפו במשטרת מחוז תל אביב שני מקרים שונים כאלו, באיזור תל אביב ובראשון לציון. במקרה הראשון עצרה המשטרה קבוצה של נערים בני 16 ו-17 מרמת גן, שעבדו כשליחים, מלצרים וקופאים בפיצריות ובמסעדות באיזור תל אביב.

 

לפי החשד, במשך למעלה משנה, הנערים, שחלקם עבדו גם במסעדות מוכרות ופופולריות, אספו את הפרטים מהספחים עליהם חתמו הלקוחות. במחשבים הביתיים של הנערים מצאה המשטרה רשימה של עשרות מספרים של כרטיסי אשראי של לקוחות תמימים.

 

חבורת הצעירים, כך לפי החשד, יצאה למסע קניות שיטתי ומאורגן, שהתפרס על פני חודשים ארוכים, בקניות בודדות ו"קטנות", של כמה מאות שקלים לרכישה, כדי לא לעורר את חשד הלקוח.

 

במקרה אחר, המשטרה עצרה לא אחר משף שעבד במסעדה בראשל"צ, שנהג לפעול בדרך דומה, ועשה כך לאורך שנים. במשטרה מעריכים כי לא מדובר בתופעה רחבה, אך הקלות שבה רמאים יכולים לגשת לנתוני האשראי של לקוחות, בהחלט צריכה להדליק נורת אזהרה אצל מעסיקיהם.

 

הלקוח לא אמור להינזק מהתופעה המפוקפקת, והכסף יוחזר מחברת האשראי בצורת זיכוי כספי ללקוח שייפול קורבן למקרים מסוג זה. זאת, בתנאי כמובן שהלקוח ישים לב לרכישה חשודה שלא ביצע, יפנה לחברת האשראי, וזו תחזיר לו את הכסף מיד (אם "הרכישה" הייתה טלפונית), או לאחר בירור ובדיקת חתימת הספח מול העסק (אם ה"קנייה" הייתה פרונטלית). את הנזקים יספגו בעיקר בעלי העסקים, שלא פיקחו מספיק על עובדיהם העבריינים.

 

מסתבר שעל הספח שעליו אנו חותמים, רשום מספר כרטיס האשראי במלואו וכן התוקף של הכרטיס. למרות שבדרך כלל, במהלך רכישה, מתבקש הלקוח למסור גם את מספר תעודת הזהות שלו, ניתן, באמצעות היכרות מוקדמת עם בעל העסק שמחזיק מסופון תשלום של חברת האשראי, לשלם רק באמצעות המספר והתוקף.

 

בעסקים שלא מקפידים, בעיקר ברכישות טלפוניות, יכולים נציגי המכירה להסתפק רק במספר הכרטיס ובתוקפו. במידה והספח נוצל לרעה, אז חתימה עליו בשם המלא רק תקל על מלאכת הרמאים.

 

"אני לא מכיר מסעדנים רבים שמבקשים משליח על קטנוע וממלצר שהם רוצים להעסיק, תעודת יושר", אמר לנו זכיין של אחת מרשתות בתי הקפה, "אלו עבודות מזדמנות, שכמעט תמיד יש בהם ביקוש לעובדים. אם הייתי תופס עובד כזה, כמובן שהייתי מפטר אותו מיד ומדווח למשטרה, אבל אם זה שליח שצריך להחתים את הלקוח בהגיעו אליו, ולחזור עם הספח חתום, יש לו את כל הזמן שבעולם לשמור את נתוני הכרטיס".

 

צעיר שעבד כקופאי ברשת מסעדות מוכרת, סיפר ל-ynet כי אחת לחודש הספחים הללו נזרקים לפח: "ביום החיוב החודשי מול חברת האשראי, אחרי שהמנהל הסניף וידא שלא היו בעיות בתשלומים, זרקנו לפח את כל הספחים האלו. לפעמים מלצרים גם לא מקפידים על מילוי החתימה בהם מצד הלקוח. בכל מקרה, שאני קונה משהו בכרטיס שלי, אני תמיד מקפיד, ליד החתימה, למחוק את המספר של כרטיס האשראי שלי מהספח, כי אני לא יודע לאן הוא יתגלגל".

 

יש לציין כי בחברות האשראי מחייבים את בעלי העסקים להציג עותק חתום של ספח במידה ומתגלה מחלוקת לגבי רכישה מסויימת. חברות האשראי גם לא מרחמות על עסקים בהם היו שימוש פלילי או אסור במסופוני התשלום שהן מחלקות, ובמידה ופעם אחר פעם מתגלית רכישה מעוררת חשד, החברה מנתקת קשר עם בעל העסק, ובמקביל פונה החברה למשטרה. בחברות האשראי גם מחייבים את בעלי העסקים לשמור על הספחים החתומים, גם כדי למנוע מהם להגיע לידיים לא מורשות.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חשבונית, צילום אילוסטרציה. היזהרו מרמאים
מומלצים