שתף קטע נבחר

פיינל פור 2010: ג'ון חואן

חואן קרלוס נבארו וג'יי.אר הולדן ייפגשו בפעם המי יודע כמה. מה אולימפיאקוס צריכה לעשות כדי לעבור את פרטיזן, מתי בלגרד הניפה גביע ומתי היה פיינל פור נטול גרשון, מסינה ואוברדוביץ'?

למרות כל התקוות והאמונה, ולמרות שהיתה רחוקה ניצחון אחד ביד אליהו על פרטיזן בלגרד, מכבי תל אביב לא תיקח העונה חלק בפיינל פור האירופי, שיתקיים בסוף השבוע הקרוב בברסי. פרטיזן, אולימפיאקוס, ברצלונה וצסק"א דווקא כן יהיו שם, ויעשו הכל כדי לצבוע את האייפל בצבעים ההולמים בעיניהן.

 

צסק"א מוסקבה נגד ברצלונה. המשפט הזה כבר נשמע במהלך שבע השנים האחרונות כל כך הרבה פעמים, כששתי הקבוצות בהחלט נחשבות לאריות היבשת. בסך הכל מאז 2003 נפגשו השתיים 9 פעמים (שלוש מהן בחצי גמר הפיינל פור), והשליטה האדומה די ברורה - 2:7 לרוסים, 1:2 בפיינל פור.

 

הולדן טוב, צסק"א פחות?

כשחושבים על שתי הקבוצות הללו, שני השמות הראשונים שעולים לראש הם ללא ספק הגארדים המובילים שלהן בעשור האחרון - ג'יי.אר הולדן במזרח, חואן קרלוס נבארו במערב. נדמה כאילו השניים משחקים ראש בראש מאז הומצא הכדור.


הולדן ולנגדון. כמעט תמיד פה (צילום: cskabasket.com)

 

למעט מעונת 2007/08, כש'לה בומבה' ברח לעונה אחת ל-NBA, השניים לקחו חלק בכל אחד מהמפגשים בין שתי הקבוצות מאז ה-9 במאי 2003, כשברצלונה של שאראס רשמה 71:76 על הרוסים בדרך לגביע. באופן לא מפתיע, להולדן היה אז משחק טוב - 21 נקודות ומדד 15 ב-38 דקות.

 

למה לא מפתיע? כי נגד הקטאלונים, הולדן הצטיין דווקא בהפסדים. כשצסק"א רשמה L, ממוצע הנקודות של הולדן עמד על 17, אך דווקא בניצחונות יורד הממוצע שלו לסביבות ה-13. לעומתו, נבארו שמר על מספרים דומים לאורך כל הדרך, כשלא ירד מ-8 ולא עבר את ה-15.

 

הנתון המפתיע בסיפור - דווקא בעונה שנבארו לא שיחק, גם הולדן לא ממש שיחק. בשני הניצחונות של צסק"א בעונת 2007/08, קלע הולדן, שימו לב, 0 נקודות, ב-50 דקות בסך הכל נגד הקטאלונים. עוד נתון מעניין: במצ'-אפים ביניהם, אף אחד מהשניים לא עבר מעולם את ה-3 אסיסטים, וזה לא שהם לא יודעים למסור.


'לה בומבה' מול צסק"א מודל 2006 (צילום: AP)

 

בכל מקרה, כשהקבוצות שלהם זכו בגביע, בדרך כלל השניים לא היו השחקנים המרכזיים בקבוצותיהם. בברצלונה היה זה דיאן בודירוגה שהוביל לצד שאראס את הקטאלונים לגביע היסטורי, בצסק"א זה היה תיאו פפאלוקאס שצבע את הכיכר האדומה באדום וכחול.

 

העירו את הדב הרוסי משנתו

צסק"א שיחקה העונה 20 משחקים ביורוליג, כשברור לחלוטין מי העירה אותה. לאחר ההפסד למכבי ת"א בהיכל, החזיקו הרוסים בשני הפסדים משלושה משחקים. מאז ועד לתום העונה הם הוסיפו את אותה כמות הפסדים, במאזן של 2:17. לאחר שהגרשונים גברו על ג'יי.אר הולדן ושות' 54:71, רשמו הרוסים ריצה של 0:10, והשתיקו את המבקרים.

 

אם להוציא את ההפסד לפרוקום במהלך הטופ 16, שהגיע לאחר שלושה ניצחונות ומקום כמעט ודאי בהצלבה, מספר המפתח של הפשוטינים בתקופה זו היה 71. בכל פעם שצסק"א עברה את 71 הנקודות, ה-W כבר היה בכיס שלה. במהלך ארבעת ההפסדים של הרוסים העונה, ממוצע הנקודות שלהם היה 64.2. בניצחונות - 80.


שישקאוסקאס, מול וויזנייבסקי ומכבי (צילום: cskabasket.com)

 

עוד מימי הפרטיזנים...

שימו לב לשמות הבאים: אלכסנדר ג'ורג'ביץ', פרדראג דנילוביץ', ניקולה לונצ'אר וז'ליקו רבראצ'ה. אלו היו השחקנים שהובילו את פרטיזן בלגרד לתואר היחיד שלה במפעל האירופי, אי שם ב-1992. הניצחונות בחצי הגמר ובגמר באיסטנבול היו גם המשמעותיים היחידים של הפרטיזנים, שרשמו רק עוד ניצחון אחד בטורניר ארבע הגדולות, בקרב על המקום ה-3 ב-1988.

 

הופעה אחרונה בפיינל פור רשמו שחקני פרטיזן ב-1998, כשפרדראג דרובניק ודיאן טומאשביץ' הובילו את הקבוצה למשחקים בברצלונה,שם הובסו הפרטיזנים 83:61 בחצי הגמר, ונוצחו 96:89 בקרב על המקום השלישי מול בנטון טרוויזו של רברצ'ה וז'לימיר אוברדוביץ', שאימן את פרטיזן ב-1992.

 

אולימפיאקוס, לעומת זאת, רשמה העונה פיינל פור שני ברציפות לראשונה מאז 1995, אז נוצחה הקבוצה של אדי ג'ונסון, ג'יאורג'וס סיגאלס, פנאיוטיס פאסולאס והמאמן יאניס יואנידיס 73:61 בגמר בסראגוסה, לריאל מדריד של סאבוניס, ארלאוקאס ו... מי אם לא אוברדוביץ', שנמצא בכל מקום (לזה עוד נחזור בהמשך). הגביע היחיד שנצמא בארון שבפיראוס הונף ב-1997, אז דייויד ריברס כמעט לבדו גבר בגמר ברומא על ברצלונה של רנסס 58:73. מאז הוסיפו האדומים הפסד בחצי הגמר ב-1999 (מינכן) לז'לגיריס קובנה.


שחקני פרטיזן חוגגים את העלייה לפיינל פור (צילום: AP)

 

לחץ, לחץ!

פרטיזן ואולימפיאקוס נפגשו פעמיים העונה, בשלב המוקדם, כשכל אחת שמרה מצידה על הביתיות. הניצחון של הפרטיזנים בפיוניר ארנה בנובמבר מנע מהאדומים הישג מרשים בדמות ריצת ניצחונות של 0:13. או אז פגשו הוויצ'יצ'ים את אלכס מאריץ' מיודעינו, שירה מדד 38, שהיה נחשב לבלתי נתפס, אם לא ה-49 שלו שבועיים מאוחר יותר נגד פילזן.

 

אולימפיאקוס מובילה את היורוליג העונה במדד היעילות, כשהממוצע שלה למשחק עומד על 100. מן הסתם, השאיפה של הפרטיזנים היא לצמצם כמה שיותר נזקים בתחום הזה, אך השאלה היא איך עושים זאת?

 

דרך אחת היא התמודדות עם משחק לחץ. מכבי ת"א כבר הוכיחה שאם לוחצים מעט על מובילי הכדור של פרטיזן, קשה להם לרוץ, ולכן הקבוצה של וויושביץ' תנסה להוריד את אולימפיאקוס מממוצע החטיפות העונתי שלה - 9. הממוצע של האדומים בהפסדים, לדוגמא, עומד על 4 בלבד.


ג'וש צ'לידרס נגד דקיץ', במהלך המפגש בין שתי הקבוצות (צילום: AFP)

 

ה-ג-נה!

מהצד האדום, המאמצים יהיו בעיקר בהגנה. אם הפיראוסים יצליחו למנוע מהפרטיזנים נקודות קלות ומהירות,

הסיכויים לראות את הגביע מקרוב יעלו. ממוצע הנקודות של פרטיזן בהפסדים עומד על 57.3 נק' עלובות. לעומת זאת, בניצחונות יורים הסרבים 79.8 נק', הבדל של למעלה מ-20 נק'. פה עשוייה ליפול ההכרעה.

 

לא פעם ולא פעמיים היה רוטן שימי ריגר במהלך משחקי ה-NBA, כי ההכרעה במשחקים אלו נפלה רק ברבע הרביעי, ושאין סיבה לקום לפני 5 בבוקר בכל מקרה. שני המפגשים בין פרטיזן לאולימפיאקוס מספקים לנו גם הם רבע אחד להכרעה, שנוטה לחכות לסיום.


פיני גרשון ואטורה מסינה, גירסת 2006. כמעט תמיד שם (צילום: יועד כהן)

 

במפגש השני בין השתיים תוצאת המחצית הראתה 33:36 לאולימפיאקוס, שירתה ברבע השלישי 27 נקודות, לעומת 16 בלבד של הסרבים, בדרך ל-61:80 הגדול. במפגש הראשון תוצאת הרבע השלישי עמדה על 60:61 לפיראוס, או אז היה תורם של המאריצ'ים להפציץ 26 נק' על הראש של האורחים, בדרך לניצחון חשוב 80:86. מתי יגיע הפעם הרבע הקריטי? נחכה ונראה.

 

חידון הטריוויה השבועי

ז'לימיר אוברדוביץ', אטורה מסינה ופיני גרשון. אין ספק שאלו הם שלושה מהמאמנים הבכירים ביותר ביבשת. לכן, לראות פיינל פור ללא שלושתם נשמע כמעט בלתי נתפס. אז מתי למעשה נערך מפגש הפסגה של הכדורסל האירופי ללא השלושה? התשובה נמצאת אי שם לפני 13 שנים, כשאולימפיאקוס (דושאן איבקוביץ'), לובליאנה (זמאגו סגאדין), ברצלונה (רנסס) ו-וילרבאן (גרג בגנוט) הגיעו לרומא. מ-1998 ועד הערב - לפחות אחד מהשלושה הגיע לארבע הגדולות.


פורסם לראשונה 06/05/2010 23:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חואן קרלוס נבארו
צילום: רויטרס
מומלצים