שתף קטע נבחר

עבודת יד: לקטוף כמו פעם - מְשַׁמֵּר את הטעם

איך מגיעים הירקות והפירות מהשדה לצלחת? כיצד מגיע החלב לקרטון? חג השבועות הוא הזדמנות מצויינת לטייל עם המשפחה והילדים ולגלות את משמעותו החקלאית והמקורית של חג הקציר

בחג שבועות תעשה לך טיולים, טיולים: בתקופת המקרא ציין חג השבועות את תחילת עונת קציר החיטה והבאת ביכורי היבול לבית המקדש. כיום כמעט שאין בארץ זבת-החלב שלנו קציר ידני, ואת מקום המגל והחרמש החליפו מכונות משולבות, כמו הקטפת והקומביין.

 

 

החג נקשר יותר מכל עם מאכלי החלב, אז אם אתם רוצים להראות לילדים שלכם איך מגיעים הפירות והירקות מן השדות והמטעים אל מדפי הסופרמרקט, וכיצד מגיע החלב אל הקרטון, הרי שאתרי הקטיף העצמי, הרפתות התיירותיות והחוות האקולוגיות, הם בדיוק המקום לעשות זאת.

 

קטיף פטל, חליבה ידנית, גיבון גבינות או טחינת גרגירי חיטה, משחזרים במעט את משמעותו החקלאית המקורית של החג. שנסו מותניים, פקקו אצבעות וצאו לעבודה.

 

חבל הבשור: בעקבות החיטה והחלב

אורי אלון משביל הסלט שבמושב תלמי יוסף, מוביל בימים כתיקונם סיורים פעילים לשדות ופרדסי חבל הבשור. לכבוד חג השבועות הוא עורך סיור מיוחד בעקבות החיטה והחלב.


מסלול הירקות מהשדה לצלחת (צילום: שחף אלון)

 

מן הצד של החלב מובטח ביקור בדיר כבשים שבו תטעמו גבינות צאן, ומן הצד של החיטה - ביקור בשדות החיטה ואיגוד אלומות. בנוסף אפשר להשתתף בקטיף עצמי של ירקות, פירות וצמחי תבלין הגדלים בחממות היי-טק.

 

  • מתי: 20-18 במאי, בתיאום מראש. פרטים בטלפון 052-8535442.  

 

תל אביב: טקס שבועות בחווה

החווה שבפאתי פארק הירקון בתל אביב היא ככל הנראה המעוז אחרון של טבע פראי וראשוני במטרופולין. החווה מאפשרת לתושבי העיר לטפח גינת ירק, לקטוף בערוגות הפרחים ובעיקר להתאוורר מעט משדות הבטון.

 

בשבועות מתקיים בחווה טקס בהשראת החגיגות המסורתיות בקיבוצים: תהלוכת ביכורים בשדות הסמוכים לחווה, גז כבשים, ריקודי עם, משחק חיפוש אחר מגילת רות ופינות יצירה להכנת טנא וספרי תורה קטנים מנייר ממוחזר.

 

  • מתי: 19-18 במאי, בין 09:30-15:30. מחיר: 39-24 שקל לאדם. פרטים בטלפון 03-6138286.

 

גדרה: קטיף פטל

חג השבועות מבשר את פתיחת עונת הפטל. אפשר להגיע לגדרה ולדמיין שאתם גיבורי אגדת ילדים אירופאית שיצאו אל האחו ללקט פרות יער. נכון, אין כאן יער, אבל יש שישה סוגי פטל, עצי תות ושיחי פיטנגו. המבקרים יכולים למלא את כרסם עד להתפקע בפרי בקטיף עצמי או לאסוף פירות לתוך סל ולקחתם הביתה.

 

  • מתי: 19 במאי, מ-9:00 בבוקר ועד הפרי האחרון. הכניסה הכוללת אכילה חופשית בשטח. מחיר: 20 שקל. מי שלוקח את פרי עמלו הביתה, משלם לפי 35 שקל לק"ג. פרטים בטלפון 052-6536341.


כבר לא חולבים בידיים. רפת רובוטית (צילום: יאיר זיידנר)

 

יבנאל: גז צאן ברפת "מי ומו"

הרפת הרובוטית "מי ומו" מנוהלת בידי משפחת קרמר, מוותיקות יבנאל. סב המשפחה היה רפתן שחלב בשיטות מסורתיות, והיום חולבים כאן באמצעים מודרניים.

 

ברפת הרובוטית אפשר ללמוד לא רק על חייהם של הפרות והעגלים, אלא גם על שיטות החליבה שהיו נהוגות פעם ואלה שנהוגות היום. בשבועות תיערך במקום הדגמה מיוחדת של גז צאן.

 

  • מתי: 19 במאי, בשעה 12:30. מחיר: 27 שקלים לאדם. פרטים בטלפון 052-4696128, 04-6708141.

 

מודיעין: פעילות אקולוגית ב"חווה ואדם"

בחווה האקולוגית "חווה ואדם" שליד מודיעין אפשר לשכור חלקת אדמה, לעבד אותה ולגדל ירקות וגידולי שדה שונים, תוך סיוע וייעוץ מקצועי עבור החקלאים החובבים. מנויי החווה יכולים לקנות את התוצרת האורגנית של חבריהם לחווה תמורת סכום חודשי קבוע.

 

בחג שבועות, יתקיימו במקום סדנאות שונות לילדים כמו פיסול באדמה, הכנת כלי נגינה, שזירת פרחים והכנת תכשיטים מנייר ממוחזר. המבוגרים יוכלו בין היתר ללמוד טאי-צ'י, להכין לבד מצמר כבשים בטכניקה מסורתית, ולהרכיב מוזאיקה צבעונית לריצוף. בנוסף יהיו במקום דוכני אמנות, אוכל, מוסיקה, תינוקייה ותהלוכת חג שבועות.

 

  • מתי: ביום חמישי, 20 במאי, בין 11:00-18:00. מחיר: 20 שקלים לאדם, 80 שקלים למשפחה. פרטים בטלפון 08-9708330.


מסע בתחנות חיי הפרה (צילום: גוני היימס)

 

ניצני עוז: הרקדות ויצירה בארז חוות חלב

הרפת הרובוטית בניצני עוז היא עצמה מביכורי השנה. הרפת, שנפתחה כמרכז מבקרים רק לאחרונה, מציעה למבקרים מסע בתחנות חיי הפרה מינקות לבגרות. אפשר להאכיל עגלים מבקבוק, ולחלוב פרות בשיטה הישנה - בידיים.

 

את חג השבועות חוגגים בחווה, בנוסף לסיור הקבוע, בגיבון גבינות, סדנת יצירה בחומר, הפעלות, שירה בציבור והרקדה.

 

  • מתי: 20-19 במאי, בין 15:00-10:00. מחיר: 35 שקלים לאדם. פרטים בטלפון 054-6629666.

  

רמת הגולן: קציר חיטים בחוות בל עופרי

חוות בל עפרי שברמת הגולן בנויה על טהרת השימוש החוזר. בית המגורים מורכב מאסופת חפצים שנזרקו, היקב שבמקום שימש כבונקר סורי ובכל השנה אפשר לאפות לחם, לגבן גבינות ובעונה אף לבצור ענבים, כפי שהיה נהוג בימי קדם. בשבועות מתקיימת סדנת קציר חיטים.

 

בסדנה מתנסים המשתתפים בהכנת לחם בשיטה המסורתית, החל מטחינת גרעיני החיטה וכלה באפיית לחם בתנור עשוי חימר. אבל לא על הלחם לבדו - בסדנה מכינים גם גבינות מחלב עזים.

 

  • מתי: 19 במאי. מחיר: 35 שקל לאדם. פרטים בטלפון 052-8805026, 04-6850417. 

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עגל בארז חוות חלב
צילום: גוני היימס
מומלצים