שתף קטע נבחר

קרם שמשפיע על תאי הגזע בעור: עובד או לא?

אחרי אבקת הפנינים והיהלומים הגיע תורם של תאי הגזע לכבוש את תעשיית הקוסמטיקה והאנטי אייג’ינג. אז איך בדיוק המונח המדעי מבטיח לעצור עבורנו את הזמן וכמה אמת יש בהבטחות?

השבוע יצאתי לחפש לעצמי קרם לחות לפנים, רצוי בתקציב סביר. דיילות היופי התחרו על תשומת לבי, כולן הבטיחו שקרם הלחות החדש שפותח על ידי החברה שהן מייצגות יספק מענה מושלם לצרכים שלי: יחדש את תאי העור ויפחית את עומק הקמטים. כששאלתי בסקרנות במה טמון הסוד, זכיתי להרצאה ארוכה על תאי גזע שהזכירה לי קצת שיעור בביולוגיה. אמנם חזרתי הביתה בלי קרם פנים, אבל עם תובנה אחת: המילים תאי גזע, המצויות בחזית המחקר, מככבות היום בשפע מוצרי מדף לפנים.

 

והנה ההסבר בקצרה: תאי גזע, הנקראים גם תאי אב, הם תאים חיים צעירים מאוד המצויים בעיקר בלשד העצמות (מוח עצם) ובשומן. הם נמצאים גם בעור, בזקיק השערה ובשאר האזורים בגוף בריכוזים נמוכים. קיימים שני סוגים של תאי גזע: תאים עובריים, שאפשר להוציא מחבל הטבור מיד לאחר הלידה (ועל כן חלון ההזדמנות להשיגם הוא קצר ביותר), ותאי גזע בוגרים שמצויים בגוף.

 

לתאי גזע, הן העובריים והן הבוגרים, תכונה ייחודית: ניטרליות. כיוון שהם טרם קיבלו את הזהות הייעודית שלהם, הם יכולים להתפתח לכל סוג של רקמה בגוף - תאי דם, תאי שומן, שריר, עצב או סחוס. אלה הם תאים שבירים הנוטים להיהרס בקלות, בייחוד כשהם נחשפים למזהמים סביבתיים כמו שמש, עישון ושאר רדיקלים חופשיים. יש להם מנגנון בקרה בין־תאי, יכולת לקבל מסרים מהתאים האחרים ויכולת להעביר ”פקודות” לתאים אחרים הסמוכים להם. ובמילים פשוטות - הם כמו מפקדים בצבא: מחלקים פקודות, אבל בעת הצורך יכולים גם להשתלב בעבודת החיילים להשלמת החסר. זו הסיבה שערכם גבוה כל כך. הם מכונים ”יהלומים ביולוגיים” ומצליחים לעורר עניין רב בקהילה המדעית. היעד, כמובן, הוא לנצל את יתרונם לשיקום רקמות פגומות ואיברים חולים בגוף. אולם גם תעשיית הקוסמטיקה משקיעה הון עתק בהנעת המחקר המדעי למציאת הנוסחה האולטימטיבית להצערת מראה העור. אז אילו שימושים וסדרות מציעות חברות הקוסמטיקה לתאי הגזע? האם הן אכן מקיימות את ההבטחות?

 

שומרי הראש: תאי גזע אנושיים

”תאי גזע מהווים כ־3% מתאי בסיס האחראים על התחדשות העור, שמצויים בשכבה העמוקה של האפידרמיס, השכבה החיצונית של העור”, מסבירה רונית שגב, ביולוגית, חוקרת עור ובעליה של חברת ביופור לפיתוח ושיווק קוסמטיקה רפואית. ”תאי הגזע שומרים על יכולתם להתמיין ולהפוך לתאים מסוגים שונים. לכן כשהגוף זקוק להפעלת תהליכי תיקון וריפוי, כמו לאחר פציעה, התאים האלה מתחלקים ומתמיינים על פי הצורך ומשתתפים בתהליכים של איחוי הרקמה. במילים פשוטות: בזמן פציעה תאי הגזע מצטרפים לתאים שונים ומסייעים בשיקום העור”. אז אילו מניפולציות חברות הקוסמטיקה מבצעות בעזרת תאי הגזע ואיך הן משלבות אותם בתכשירים? הנה רשימה חלקית:

 

וישי: נוגדי חמצון

"כחברת קוסמטיקה, המטרה שלנו היא לשמור שתאי הגזע לא יינזקו ושיצליחו לתפקד ברמה גבוהה של יעילות: יגבירו את קצב חלוקת התאים, ימשיכו לספק פקודות לייצור הקולגן (רקמת חיבור), יחדשו את העור וישקמו במהרה כל פצע או קמטוט”, אומרת ננסי ירחי, ביולוגית ומנהלת קשרים רפואיים בחברת וישי.

 

במחקר שנערך בחברה נמצא שנוגדי חמצון מגינים על תאי הגזע מפני פגיעה של קרניים אולטרה סגולות ורדיקלים חופשיים. לכן הם פיתחו קומפלקס שמכיל שלושה נוגדי חמצון חזקים במיוחד: פוליפנולים, ויטמין E וויטמין C.

 

לנקום: הורמונים ממקור צמחי

"כדי למצות את יתרונות תאי הגזע בהתחדשות תאי העור, בלנקום מפעילים מנגנון הדומה לזה של השעון המעורר. ”תאי הגזע מצויים רוב הזמן במצב רדום”, אומרת איריס אגיב, מנהלת ההדרכה של החברה. ”כש’מגרים’ אותם באופן מלאכותי או באמצעות אותות ביולוגיים שהם מקבלים מהעור, למשל בזמן פציעה, הם מתעוררים ונכנסים לפעולה. פיתחנו תרכובת טבעית המכילה בין השאר פיטואסטרוגנים (הורמונים ממקור צמחי), חלבונים מאורז וגם מיצוי תאי גזע מהצומח. כל אלה מצליחים לעודד את ההתעוררות של תאי הגזע הרדומים, והתוצאה - שיפור במראה העור ובמוצקותו בתוך ארבעה שבועות”.

 

דיור: מולקולות רב סוכר

גם חברת דיור פועלת בטכניקה של הגנה על תאי הגזע. בשיתוף עם אוניברסיטת סטנפורד האמריקאית רשמה החברה פטנט על טכנולוגיית ה”סטנזום”, שתפקידה להגן על כל תא גזע באמצעות יצירת 100 תאים חדשים - מה שתורם לדברי החברה למניעת קמטים ולשיפור איכות העור. הפטנט מיושם בסדרת הטיפוח Capture R 60/80 XP, המכילה מולקולות רבות של ”רב סוכר” שמספקות לתאי הגזע הגנה באמצעות הגברת האנרגיה ושיפור זרימת הדם בהם.

 

צומחים על העצים: תאי גזע צמחיים

כדי למצות את הפוטנציאל של תאי הגזע בתעשיית הקוסמטיקה, אפשר לא רק להגן על התאים המצויים בגוף אלא גם להפיק תאי גזע באמצעות צמחים. החברה

השווייצרית Mibelle Biochemistry פיתחה תרחיף של תאי גזע שהופקו מתפוח מזןMalus Domestica , שהיה נפוץ במאה ה־18 וכיום נמצא על סף הכחדה. היא הציגה את התרחיף בתערוכה השנתית In-Cosmetics של חומרי הגלם לקוסמטיקה לפני כשנתיים באמסטרדם, וזכתה בפרס הראשון על חדשנות בתחום החומרים הפעילים. מאז החל התרחיף לפלס את דרכו אל צמרת החומרים הפעילים המבוקשים בתעשיית הקוסמטיקה. כיום חברות רבות בארץ ובעולם מתהדרות בקיומו בתכשירי פנים, ביניהן חברת ג’יג’י שתשיק בימים הקרובים את סדרת האנטי אייג’ינג ”ריקברי”, לנקום בסדרה ”אבסולו פרשס סלס”, ומעבדות ד”ר רון כדיר בע”מ בסדרה ”אפל ליפט”.

 

אז איך אפשר להפיק תאי גזע מצמחים? ”את תאי הגזע מפיקים באמצעות פציעת גזע העץ”, אומר ד”ר רון כדיר, פרמקולוג מומחה לקוסמטיקה. ”התאים החדשים שנוצרים על שטח פני החתך מתחלקים ויוצרים מסת תאים הנקראת קלוס (Callus) - אלה הם תאי הגזע, ומהם מופקים התאים של תרבית הרקמה. את התמצית של תרבית תאי הגזע משלבים בתוך ליפוזומים (מבנים מיקרוסקופיים המשפרים את החדירות העורית), המצויים בתכשירים שונים כמו סרום או קרם פנים”.

 

איך נוכל לדעת שזה באמת עובד?

”בניסויים שונים הוכח כי תמצית תאי הגזע הצמחית מגינה על תאי גזע אנושיים שנחשפו לתנאים כמו קרינת UV או מי חמצן. ניסיון קליני הראה כי לאחר שימוש בתכשיר המכיל 2% מתמצית תאי הגזע הצמחיים למשך 28 יום, חלה ירידה ניכרת בעומק הקמטים”.

 

הבטחה או אשליה?

אמנם התיאוריה משכנעת, אבל האם אכן נולד לנו מתחת לאף פטנט שישאיר אותנו צעירים לנצח, או לפחות לזמן ממושך יותר?

 

ד”ר מרינה לנדאו, מומחית לרפואת עור ודרמטולוגיה קוסמטית: ”הרעיון להשפיע על תאי הגזע לצרכים קוסמטיים מתבסס על התפיסה שעם העלייה בגיל חלה ירידה בתפקוד התאים, והם כבר לא מייצרים רכיבים המאפיינים עור צעיר באותה יעילות. לכן מתעורר הרצון לעודד את תאי הגזע להתמיין לתאים שונים בעור, בעלי מאפיינים של תאים צעירים, ובכך לחדש את מלאי המרכיבים החסרים בעור בוגר. אמנם הרעיון מעניין ומפתה, אך האם יש ביכולתנו לעשות זאת? ספק רב. גם להשתמש בתאי גזע מצמח ולצפות שהם ישפיעו על תאי הגזע האנושיים ויתפקדו כתאי עור נשמע מופרך לחלוטין”.

 

ומה באשר להגנה על תאי הגזע האנושיים?

”העיקרון שבהגנה על תאי הגזע יותר מתקבל על הדעת. אם מניחים שתאי גזע חשובים ושהזדקנות העור נובעת מגורמים פנימיים וחיצוניים עקב חמצון הרקמה, חשוב להגן על התאים מפני חמצון יתר וכך לשמור עליהם”.

 

”לא נתקלתי באף מחקר מדעי שמאשר את הטיעונים של חברות הקוסמטיקה

לביצוע מניפולציות על תאי גזע”, טוענת גם שגב, ”חלק מהחברות משתמשות במרכיבים פעילים פשוטים ומוכרים כמו נוגדי חמצון ופיטואסטרוגנים, והן עושות זאת בלי לקרוא לזה ’תגלית מדעית’”.

 

אז בעצם אין כאן חידוש?

”בשנים האחרונות עולם הקוסמטיקה השתנה, והציפיות של הצרכנים הרבה יותר גבוהות. הם אינם מסתפקים בקרם לחות ובמי פנים מרעננים, ומבקשים לראות שינוי נראה לעין. גם חברות הקוסמטיקה מכוונות גבוה יותר. הן מפתחות תכשירים ייעודיים להצערת העור, וכדי לבדל את עצמן מחברות אחרות המשתמשות באותם מרכיבים, הן עושות שימוש במילים המציבות אותן בחזית המדע.

 

בפועל, היצרנים יודעים מה יכול לעבוד, אילו מרכיבים נדרשים ומהם המינונים הנכונים. אני בהחלט בעד מתן פתרונות פורצי דרך בשינוי העור, אבל לא תוך ניצול חוסר הידע של הקונה או תוך מצג שווא”.

 

ייעוץ מקצועי: ד"ר מרינה לנדאו, מומחית לרפואת עור ומין; ד"ר אייל גור, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית ומנהל היחידה למיקרו כירורגיה במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב)


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אין מחקר שמאשר את זה"
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים