שתף קטע נבחר

זירת הקניות

דליפת הנפט: הממשל ביקש עצה מבמאי "אווטאר"

הבמאי ג'יימס קמרון, שנחשב מומחה לצילום תת-ימי ושימוש בצוללות ומתקנים הנשלטים בשלט רחוק, הוזמן ל"סיעור מוחות" עם נציגי ממשל, אנשי אקדמיה ומומחים כדי לחשוב מחוץ לקופסה ולמצוא דרך לעצור את דליפת הנפט שנמשכת כבר 43 יום

כל הניסיונות לעצור את דליפת הנפט במפרץ מקסיקו, בשיטות שכאילו נלקחו מסרט מדע-בידיוני, עלו עד כה בתוהו - והרעיונות מתחילים להיגמר. זוהי כנראה הסיבה שגורמי ממשל אמריקנים מקווים שהבמאי ג'יימס קמרון יוכל אולי לעזור להם לחשוב "מחוץ לקופסה".

 

הבמאי של "אווטאר" ו"טיטאניק" נכלל בקבוצה של כ-20 מדענים ומומחים שונים שנפגשו אתמול (ג') עם נציגי הממשל, אנשי אקדמיה ומומחים לקידוחי נפט, בישיבת "סיעור מוחות". המטרה: למצוא דרך לעצור את הזרימה הבלתי נשלטת של נפט, קילומטר וחצי מתחת למים. יחד עם קמרון הוזמן לפגישה גם פיל נויטן, שפיתח ובנה עבורו את הצוללות המיוחדות ששימשו לצורך צילומי "טיטאניק".

 

קמרון נכלל בצוות החשיבה מאחר שהוא נחשב למומחה לצילום תת-ימי והפעלת מערכות הנשלטות מרחוק. הוא עשה שימוש בטכנולוגיות אלה ברבים מסרטיו עתירי התקציב והפעלולים, בין השאר הסרט "מצולות" מ-1989, שסיפר על תחנת מחקר תת-ימית שנקלעת למצוקה בגלל חייזרים. קמרון גם צילום סרט תיעודי תת-ימי על האניה הטבועה "טיטאניק".

 

בחודש שעבר, על רקע הדיווחים הקשים אודות דליפת הנפט הבלתי פוסקת והנזק הסביבתי החמור שנגרם, פנה קמרון מיוזמתו לחברת הנפט BP והציע לה להשתמש בצוללות שפותחו ונבנו עבורו במיוחד לצילומי "טיטאניק". החברה הודתה לו על ההצעה הנדיבה אך דחתה אותה באומרה שהיא מפעילה באזור המפרץ צי של כ-5,000 כלי שיט שונים, לרבות כמה צוללות רובוטיות הנשלטות מרחוק. הצוללות הללו מבצעות את הפעולת השונות בניסיון לעצור את הדליפה. מזה כשבוע מעבירה BP את הצילומים בשידור חי באינטרנט.

 

 

 

כל השיטות נכשלו; הזיהום נמשך 

כדי לעצור את הדליפה, ניסו עד כה בחברה, בסיוע הרובוטים, להלביש "קופסה" ענקית, בגובה 14 מטר ובמשקל 100 טונות על מתקן הצינורות שמוצב על פתח באר הנפט, וניזוק כאשר אסדת הקידוח התפוצצה וטבעה ב-22 באפריל. אבל הקופסה הכבדה התמלאה עד מהרה בגזים קפואים שערערו את יציבותה. מחשש שתיפול ותגרום נזק חמור יותר לצנרת הסדוקה הוזזה הקופסה הצידה.

 

אחר כך ניסו בחברה להכניס צינור לתוך אחד מצינורות הנפט הדולפים, ולשאוב את הנפט שפורץ החוצה. ניסיון זה הופסק לאחר שכמות הנפט שנשאבה הייתה קטנה מדי.

 

בשלב הבא ניסו בחברה שיטה הקרויה top kill - הזרקת בוץ כבד לעומק הבאר, דרך הצנרת, כדי לדחוק מטה את הנפט שפורץ החוצה. תחילה נדמה היה שהניסיון השאפתני עולה יפה אך גם הוא הופסק במוצאי שבת לאחר שבחברה הבינו שרוב הבוץ "בורח" דרך הצנרת הסדוקה, ולא מצליח להכניע את הלחץ שדוחף את הנפט ממעבה האדמה.

 

הניסיון הנוכחי - שצפוי להתחיל בימים הקרובים - יהיה דומה לראשון: ניסיון לחתוך את הצינור העיקרי ממנו דולף הנפט ולהלביש עליו פקק עם צינור שיזרים את הנפט למכלית על פני המים. בממשל העריכו שחיתוך הצינור יגרום תחילה להגברת דליפת הנפט, אבל מקווים שהפקק יתאים בצורה מושלמת ולא יהיו דליפות של נפט.

 

אם גם הניסיון הזה ייכשל - ובחברה הזהירו שאף אחת מהשיטות שהפעילו עד כה נוסתה בעומק כה רב - ייתכן שלא תהיה ברירה אלא להמתין לאוגוסט, אז יחלו לשאוב את הנפט משתי בארות מקבילות ש-BP כבר החלה לקדוח. גם בחברה וגם בממשל הדגישו כי זו הדרך היעילה ביותר להבטיח את עצירת הדליפה, אלא שעד אז כמות הנפט שתזהם את המפרץ תהיה עצומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'יימס קמרון. ארכיון
צילום: AFP
צילומי תת-ימיים של הטיטאניק. ארכיון
צילום: רויטרס. באדיבות דיוויד ברייט
מומלצים