שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הזרקת הבוץ נכשלה; דליפת הנפט נמשכת

החברה האחראית על הטיפול בדליפת הנפט במפרץ מקסיקו הודיעה כי השיטה המכונה "top kill" נכשלה, והנפט ממשיך לזרום מהבאר בעומק הים. החברה הודיעה שתנסה שיטה אחרת כדי לעצור את הדליפה, שהחלה לפני 40 יום ומוגדרת כעת הגדולה בתולדות ארצות הברית

חברת BP, שמנסה לבלום את דליפת הנפט הגדולה בתולדות ארצות הברית בעומק מימי במפרץ מקסיקו, הודיעה הלילה (א') כי הניסיון לעצור את הבאר דולפת באמצעות הזרקת בוץ נכשל.

 

הניסיון השאפתני בא לאחר שורה של ניסיונות קודמים מצד BP שכולם נחלו כישלון. לכן, ההודעה הנוכחית - 40 יום מתחילת הדליפה, ולאחר שלמימי המפרץ דלפו כבר כ-20 מיליון גאלונים של נפט - צפויה לגרום לאכזבה ותסכול רב בארצות הברית. גם הלחץ המופעל על נשיא ארצות הברית ברק אובמה צפוי לגבור, על רקע הניסיון שלו לשכנע את הציבור כי ממשלו יכול להתמודד עם המשבר.

 

  • צפו בשידור חי: הניסיונות לבלום את דליפת הנפט, קילומטר וחצי מתחת למים

 

הניסיון הנוכחי - בשיטה הקרויה top kill - החל ביום חמישי על רקע אזהרות שהסיכויים להצלחתו הם 50:50. "בשלושת הימים בהם ניסינו את שיטת top kill לא הצלחנו לבלום את זרימת הנפט מהבאר, והחלטנו לעבור ולנסות אפשרויות אחרות", אמר דאג סאטלס, בכיר בחברה בתדרוך לעיתונאים.

 

סאטלס לא ידע להסביר מדוע הניסיון כשל. "איננו יודעים בוודאות". הוא הודיע שכעת ינסו המהנדסים שיטות אחרות לעצור את הדליפה, שגרמה לכתם נפט רחב שכבר נסחף לחופי לואיזיאנה ואלבמה, וגרם לנזקים אקולוגיים קשים.  

   

בשיטת "טופ קיל" ניסו אנשי BP להתגבר על זרם הנפט הפורץ ממעבה האדמה על ידי הזרקת בוץ כבד בלחץ לתוך הבאר. הם הזרימו את הבוץ דרך מערך של צינורות שמותקן על ראש הבאר - צינורות שניזוקו קשות כשאסדת הקידוח "דיפווטר הורייזון" התפוצצה וטבעה ב-22 באפריל.

 

לא עבד. שיטת top kill:

 

בחברה הזהירו מראש שמעולם לא ניסו ליישם את השיטה הזו בעומק כה רב, ושמדובר בתהליך הפכפך, משום שלחץ גבוה מדי עלול לפגוע בצנרת ולהחמיר את הדליפה.

 

כמה שעות אחרי שהחלו במהלך, הודיע מפקד משמר החופים האמריקני, המפקח על הפעולות, שהניסיון כנראה הצליחו לסתום את הפריצה העיקרית בבאר. גם בחברה השתדלו ליצור את הרושם שהמהלך "מתנהל כשורה". אלא שמאוחר יותר נודע כי המהנדסים הפסיקו להזריק את הבוץ לבאר לכמה שעות כשהבחינו שהוא לא יורד לתוך האדמה אלא פורץ החוצה דרך הצנרת השבורה.

 

בחברה מיהרו לומר שלא מדובר בתקלה ושהתופעה הייתה צפויה. הם הדגישו שהם עוקבים אחר הנעשה מתחת למים בעזרת מצלמות המעבירות תמונות בשידור חי, וסבורים שהמהלך יצליח, אך צריך להמשיך בפעולה בשבת ואולי גם ביום ראשון, עד שיתברר שהיא עובדת או לחילופין שאין טעם להמשיך.

 

במהלך סוף השבוע ניסו בחברה להשתמש בחומרים שונים - חתיכות גומי וכדורי גולף - כדי לעבות את הבוץ ולסתום את הפרצות בצנרת - אך ללא הועיל.

 

"וושינגטון פוסט" ציטט טכנאי שנמצא בשטח שאמר כי ברוב הזמן רק 10 אחוז מחומר ההזרקה נדחק לתוך הבאר, והשאר פרץ החוצה מהבקיעים בצנרת. היו עוד ניסיונות להזריק חומרים שונים לצנרת, עד שהוחלט שאין עוד טעם בכך.

 

כעת ינסו בחברה לחתוך את הצנרת השבורה ולפקוק אותה בעזרת צוללות רובוטיות הנשלטות מרחוק. אז ינסו להציב מעל סבך הצנרת המעוקמת מתקן שיאסוף את כל דליפות הנפט לתוך מכלית על פני המים. בחברה אמרו שיידרשו להם ארבעה עד שבעה ימים כדי להתחיל במלאכה.

 

על פי ההערכות, הבאר הדולפת פלטה ב-40 הימים האחרונים בין חצי מיליון למיליון גאלונים של נפט - בין 12 ל-19 אלף חביות מדי יום. זאת, בניגוד להערכה הראשונית של BP, שהייתה הרווחת עד כה, ולפיה הבאר פלטה כ-210 אלף גאלונים של נפט מדי יום - 5,000 חביות "בלבד".

 


צילום של אחד מצינורות הנפט הדולפים בעומק קילומטר וחצי מתחת למים (רויטרס)

 

הנפט כבר החל להיסחף לאיים ושמורות טבע שמול חופי לואיזיאנה, מיסיסיפי ואלבמה, אך עיקר כתם הנפט עדיין צף בים, לא רחוק מהחוף. החשש הגדול ביותר כעת הוא שהנפט ייסחף בזרמים לעבר פלורידה - שם יש שוניות אלמוגים רגישות, או שיישאר במקומו עד שתחל עונת ההוריקנים, ואז יתפזר על פני אזורים נרחבים ויחמיר את היקף הזיהום.

 

הנשיא אובמה לקח אחריות 

ביום שישי ביקר הנשיא האמריקני ברק אובמה בפעם השנייה באזור, כדי להתרשם מהפעולות לטיפול בזיהום ולהזדהות עם סבלם של התושבים באזור, שכבר כמה שבועות שהם מנועים מלדוג לפרנסתם. אובמה ניסה להדוף שוב את הביקורת שהוטחה בו על הטיפול האיטי במשבר, ואמר שהוא לוקח אחריות מלאה על אופן הטיפול בפרשה ושממשלו עושה הכל כדי להתמודד עם האירוע הקשה.

 

אלא שאובמה וממשלו יכולים לעשות בעצם מעט מאוד; אין לרשויות האמריקניות את הידע, הניסיון או הציוד הטכני הדרוש כדי להתמודד עם הדליפה, וכל מה שהנשיא יכול לעשות הוא בעיקר להגביר את הלחץ על BP לפתור את הבעיה.

 

ביום חמישי בבית הלבן, אמר אובמה כי ההקפאה של היתרים לקידוחי נפט חדשים, וחידוש היתרים לקידוחים פעילים, תימשך לעוד שישה חודשים, עד שיסתיים תחקיר בטיחות מלא אודות נסיבות האירוע הנוכחי. ובכל זאת, אובמה רמז שהוא לא מתכוון למנוע קידוחי נפט ימיים בעתיד.

 

לפני מספר חודשים הוא הודיע כי יבטל את הצו שמונע קידוחי נפט ימיים באזור האוקיינוס האטלנטי - צו שהופעל לפני כ-30 שנה, ונשאר בתוקפו גם בתקופת הנשיא הקודם, ג'ורג' בוש. למורת רוחם של ארגוני הסביבה בארה"ב הסביר אובמה שאמריקה עדיין אינה יכולה להסתמך על מקורות אנרגיה נקיים בלבד, ולכן אין מנוס אלא להמשיך ולפתח את תעשיית הנפט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דליפת הנפט. רובוטים מעבירים צילומים חיים מעומק ק"מ וחצי מתחת לפני הים
צילום: רויטרס
מומלצים