שתף קטע נבחר

צה"ל הקים את "ועדת איילנד" לבדיקת המשט

בצעד חריג החליט הרמטכ"ל אשכנזי למנות את האלוף במיל' גיורא איילנד לעמוד בראש צוות בדיקה לאירועי המשט לעזה. לצדו עוד שני קצינים בכירים במילואים ותת-אלוף סדיר אחד, שיסתמכו על התחקירים המבצעיים. המסקנות יוגשו עוד חודש

בעוד שרי השביעייה מנסים לגבש את ועדת הבדיקה שתהיה מקובלת בעולם - צה"ל מקים ועדה משלו לאירועי המשט לעזה . הרמטכ"ל, רב אלוף גבי אשכנזי, החליט אמש (יום ב') למנות צוות מומחים בראשות האלוף (מיל') גיורא איילנד, להפקת לקחים ממבצע "רוחות שמיים". מהלך הקמת הוועדה מתואם עם שר הביטחון, אהוד ברק.

 

הצוות בראשות איילנד - בעבר ראש אגפי המבצעים והתכנון במטכ"ל וראש המועצה לביטחון לאומי - יבחן את פעולת צה"ל בהשתלטות על הספינה "מרמרה" ואת תהליך קבלת ההחלטות. בצוות של איילנד יהיו חברים

גם תת-אלוף אביב כוכבי, עד לאחרונה ראש חטיבת המבצעים במטכ"ל שכיום אינו נושא בתפקיד, ושני קצינים בכירים במיל': תת-אלוף (מיל') יובל חלמיש, לשעבר קצין מודיעין ראשי, ואיש חיל הים אלוף-משנה (מיל') בן ציון דעבול, ששימש גם כמבקר בכיר של מערכת הביטחון. הם צפויים להגיש את מסקנותיהם לרמטכ"ל בתחילת יולי.

 

יצוין כי מדובר בהחלטה חריגה, שכן לרוב מסתפק צה"ל בתחקירים פנימיים שמבוצעים על ידי היחידות המשתתפות במבצעים השונים. תחקירים על ידי קצינים בכירים במילואים נעשו אחרי חטיפת גלעד שליט (גם אז עמד האלוף איילנד בראש הצוות), ולאחר מלחמת לבנון השנייה - אז היו כמה אלופים במילואים שותפים במלאכת התחקירים.

 

להאיר באור שונה את הדברים

על פי החלטת הרמטכ"ל, הצוות בראשות האלוף איילנד יסתייע בלקחים של התחקירים הפנימיים שכבר נערכו בצה"ל. כן ייבדקו תחומים החוצים את כלל הגופים השותפים לארוע המשט. בצה"ל הסבירו כי ההחלטה להקים צוות זה נובעת מהרצון לבצע בירור מקיף בכל הקשור להשתלטות על ה"מרמרה".

 

עבודת הוועדה תהיה מוגבלת לתחום הצבאי-אופרטיבי בלבד, ותעסוק גם בנושא המודיעין, שעמד במרכז הביקורת עד כה. הוועדה תהיה מוסמכת לבדוק האם ברשות מקבלי ההחלטות ברמה הצבאית הייתה תמונת מודיעין מספקת לפני ובמהלך המבצע, ובמסגרת זו ייבחן גם המידע שהתקבל מהמוסד. עם זאת, הוועדה לא תהיה מוסמכת לחקור את פעילות המוסד.

 

גורמים צבאיים הבהירו כי מטרת עבודתו של צוות המומחים היא לערוך תחקיר

של גורמים בעלי ידע מקצועי שלא לקחו חלק במבצע עצמו, ולכן אינם מושפעים מתוצאות האירוע, ויש ביכולתם לקבל מסקנות נרחבות יותר שעשויות להאיר באור שונה את הדברים. לאחר מבצע עופרת יצוקה נערכו כמה תחקירים מסוג זה (שלא על ידי קציני מילואים), ובעקבותיהם הופקו לקחים - הן מערכתיים והן אישיים.

 

הוועדה הצה"לית צפויה לפעול ללא קשר לצוות החקירה שהממשלה תקים. שרי "השביעייה" צפויים להתכנס מחר כדי לדון בנוסח הצעת החלטה שתונח בפני מליאת הממשלה. האישור הסופי יינתן ככל הנראה בישיבת הממשלה השבועית ביום ראשון הקרוב. במשרד ראש הממשלה מנסים לגבש רשימת מועמדים לעמוד בראש הוועדה.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 07/06/2010 22:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
האלוף במיל' איילנד
צילום: עופר עמרם
צילום: אמיר כהן
תא"ל כוכבי
צילום: אמיר כהן
הקרב על ה"מרמרה"
צילום: דובר צה"ל
מומלצים