שתף קטע נבחר
 

הצלחה ל"גרינפיס": נאסר דיג הטונה בים התיכון

כשכל דג נמכר ברבבות דולרים, מה הפלא שהדייגים בים התיכון עושים הכל כדי לדוג כמה שיותר דגי טונה כחולת סנפיר - והמין הזה עומד בפני סכנה הכחדה חמורה. 10 ימים לאחר פתיחת עונת הדיג הקצרה ממילא - האיחוד האירופי הכריז: אסור לדוג יותר השנה

נציבות האיחוד האירופאי הודיעה השבוע על סיום מוקדם מהצפוי של עונת דיג הטונה כחולת הסנפיר - דג הנחשב לאחד המבוקשים ביותר בעולם, וגם לאחד מהמינים המצויים כיום בסכנת הכחדה חמורה עקב דיג יתר.

 

עונת דיג הטונה הכחולה החלה ב-1 ביוני ואמורה הייתה להימשך עד מחצית החודש. אך הנציבות הודיעה על סיומה משום שכל המכסות לדיג של מין זה נוצלו תוך ימים ספורים. בנציבות הדגישו כי כעת יאכפו באופן נחוש את האיסור על המשך הדיג של מין זה, "בכל האמצעים הדרושים".

 


צילום: Jason DEWEY / WWF

רבבות דולרים עבור כל דג (צילום: Jason DEWEY / WWF)

 

הטונה כחולת הסנפיר מבוקשת מאוד במסעדות היוקרה באירופה וביפן, והדייגים מקבלים רבבות דולרים עבור דגים מובחרים וגדולים - תמריץ מפתה לעבור על התקנות ולהמשיך ללכוד דגים גם ללא היתר ומעבר למכסה המותרת. לשם כך הם נעזרים באמצעים טכנולוגיים מתוחכמים, לרבות מטוסים זעירים ללא טייס המנסים לאתר את להקות הדגים.

 

 

את דגי הטונה כחולת הסנפיר דגים בעיקר באמצעות רשתות הקפה - רשתות ענק הלוכדות אלפי דגים בבת אחת. אלא שהדיג חסר האבחנה הזה גרם להתמעטות מהירה של כמות הדגים ממין זה בים. זאת הסיבה שבשנים האחרונות נאסר לדוג את המין הזה באוקיינוס האטלנטי ובים התיכון, למעט במכסות קטנות ומוגדרות מראש.

 

  • סרטון של "גרינפיס" על דיג טונה בים התיכון 

 

שיטה נוספת שהוכנסה לשימוש לפני עשור היא כלובים גדולים - כ-50 מטר אורכם - אליהם מעבירים הדייגים את דגי הטונה המשריצים. בכלובים אלה, המוצבים בים, מפטמים את הדגים במזון כדי שיצברו משקל רב, ובינתיים ממשיכים הדייגים לדוג את דגי הטונה האחרים בים - עד האחרון שבהם.

 

הדיג התעשייתי של הטונה גובה גם מחיר כבד משאר החיות. אלפי ציפורי-ים ומספרים גדולים במיוחד של כרישים, צבי-ים ובעלי חיים ימיים, נלכדים ונהרגים מדי שנה בחכות גדולות המשמשות לדיג מסחרי של דגי הטונה הכחולה באוקיינוס השקט. 

 

"האיסור על המשך הדיג נועד להבטיח את התאוששות האוכלוסיה של הטונה הכחולה", אמרו בנציבות, והביעו חשש אמיתי שהמשך הדיג הבלתי אחראי של המין המבוקש הזה יביא לקריסה מוחלטת של אוכלוסיית דגי הטונה באוקיינוסים ובים התיכון.


כמעט ונכחדו. דגי טונה בשוק ביפן (צילום: AP)

 

לקריסה שכזו יהיו השלכות הרות אסון על שורה ארוכה של בעלי חיים בסביבה הימית - הזהירו המומחים. הטונה בים התיכון נחשבת לטורף גדול ביותר בסביבת הגידול המקומית. היעלמותו, תערער את המארג האקולוגי ואת שרשרת המזון באותה סביבת גידול.

  

ארגון הסביבה "גרינפיס" מנהלים בשבועות האחרונים קמפיין נגד דייגי הטונה כחולת הסנפיר בים התיכון. הם משחררים דגי טונה מהכלובים בים, ומנסים להפריע לדייגים בכל דרך אפשרית, לרבות בעימותים שגולשים לא פעם לאלימות. בסוף השבוע שעבר נפצע פעיל הארגון בעימות אלים עם דייגים צרפתים, שדקרו אותו בקרס חד.

 

לאחר הודעת הנציבות אמרו בארגון כי הדיג לא היה אמור להתקיים בכלל השנה. אוליבר נואלס, מנהל קמפיין האוקיינוסים בארגון הנמצא על סיפונה של ספינת הארגון בים התיכון, אמר: "ההחלטה לאפשר דיג טונה העונה היא רק דוגמא נוספת לכך שהפוליטיקה החלישה את האוקיינוסים ואת הים התיכון". בארגון הציגו נתונים מעודכנים המציגים תמונה קודרת כי יותר מ-80 אחוז מאוכלוסיית הטונה כחולת הסנפיר כבר נעלמה מהאוקיינוסים בעולם והזהירו שהמין עלול להיעלם אם הדיג לא ייצר באופן מיידי.  

 

גם בקרן הטבע העולמית (WWF) תקפו בחריפות את המשך הדיג של הטונה האטלנטית. הם ציינו כי צרפת דגה מתחילת השנה 1,456 טון טונה כחולת סנפיר שהם כ-86 אחוז מהמכסה המותרת להם לכל השנה. ספרד דגה 728 טון שהם 90 אחוז ממכסת הדיג המותרת להם השנה. "השימוש ברשתות ההקפה כה יעיל שהן לא מותירות סיכוי לטונה ולוכדות אותם בשיא עונת הנדידה שלהם, בה הם חשופים ביותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP PHOTO / Greenpeace/GParsons
רשת הקפה בים התיכון
צילום: AFP PHOTO / Greenpeace/GParsons
אלבטרוס שנפגע כתוצאה מדיג טונה
צילום: Jêrome Mallefet / WWF
צילום: זאב רובננקו
דגי טונה בשוק הדגים בטוקיו
צילום: זאב רובננקו
מומלצים