שתף קטע נבחר

צפייה במשחקי כדורגל מהווה סיכון להתקף לב?

המונדיאל כבר כאן ועמו משחקים מותחים ומרגשים. עד כמה הצפייה בהם עלולה להזיק ללב שלנו? תלוי את מי שואלים. מחקר גרמני מצא עלייה פי 2.7 בהתקפי הלב בזמן משחקים של הנבחרת הגרמנית. באיטליה, לעומת זאת, לא נמצא שינוי כשהנבחרת עלתה לגמר. הממסד הרפואי במחלוקת

ויכוח בקרב החוקרים על השפעת הצפייה במשחקי כדורגל על התקפי לב: שני מחקרים שנערכו בנושא בשנים האחרונות הגיעו לשתי מסקנות מנוגדות. מחקר גרמני, שנערך בגרמניה בשנת 2006, מצא כי שיעור מצבי החירום הלבביים עלה פי 2.7 במהלך 12 השעות שלפני ואחרי משחקי הכדורגל בהם השתתפה הנבחרת הגרמנית. לעומתו, מחקר שהתפרסם לאחרונה, ובדק את הקשר בין משחקי כדורגל בהם השתתפה נבחרת איטליה לבין שיעורי האשפוזים בשל התקפי לב במהלך שלוש תחרויות כדורגל בינלאומיות, מצא כי לא הייתה עלייה במספר המאושפזים עקב התקפי לב.

  

ההתרגשות בשיאה - גם התקפי הלב?

הצפייה באירועי ספורט עלולה לתרום לסיכון של אירוע לב על ידי גירוי של מערכת העצבים הסימפתטית, בשל המעורבות הרגשית במשחק. הסיכוי גבוה עוד יותר כאשר קיימים גורמי סיכון נוספים, כמו עישון, שתיית אלכוהול או אכילה מופרזת. בשנים האחרונות נערכו שני מחקרי גדולים שבדקו האם משחקי כדורגל מעלים את הסיכוי ללקות בהתקפי לב.

 

המחקר הראשון נערך בגרמניה, בעת משחקי המונדיאל של שנת 2006, ובדק את השינויים במספר הפניות לחדרי מיון בגלל אירועי לב. החוקרים מצאו כי שיעור מצבי החירום הלבביים עלה פי 2.7 במהלך 12 השעות של לפני ואחרי המשחקים בהם השתתפה הנבחרת הגרמנית. לפיכך טענו החוקרים כי לממצאים הללו יש השלכות משמעותיות על בריאות הציבור. הם קבעו כי יש לנקוט באמצעי מניעה, ביניהם מתן אזהרות לציבור.

 

כבר אז עוררו המחקר ותוצאותיו ויכוחים בקרב אנשי רפואה, ולאחרונה התפרסם מחקר נוסף שנעשה במטרה לבדוק את הנושא. המחקר בדק את הקשר בין משחקי כדורגל בהם השתתפה נבחרת איטליה לבין שיעורי האשפוזים עקב התקפי לב באוכלוסייה האיטלקית, המונה 60 מיליון תושבים. הבדיקה נעשתה במהלך שלוש תחרויות כדורגל בין לאומיות בהן השתתפה הנבחרת. מאחר והקבוצה האיטלקית השתתפה בכל פעם בשלב האחרון של התחרות, מבוסס המחקר על מספר גדול מאוד של אירועי גירוי.

 

החוקרים בדקו למעלה מ-25 אלף אשפוזים בבתי חולים בשל התקפי לב שאירעו במהלך שלוש תחרויות: המונדיאל של 2002, אליפות אירופה 2004, והמונדיאל של 2006. במסגרת המחקר נערכה השוואה בין מספר האשפוזים בימים בהם שיחקה נבחרת איטליה לבין ימים בהם היא לא השתתפה במשחקים. בניגוד מוחלט לתוצאותיו של המחקר הגרמני, לא מצאו החוקרים האיטלקים עלייה במספר הפניות לחדרי מיון בשל התקפי לב בזמן משחקי כדורגל מרגשים במיוחד. יש לציין כי החוקרים בדקו גם מחקרים נוספים שעסקו באותה השאלה ורובם הגיעו למסקנה כי השפעת ההתרגשות בזמן משחק כדורגל על המערכת הקרדיו-וסקולארית אינה משמעותית ואינה גורמת להתקף לב.

  

הדרך למניעה: לקום מהכורסא ולהתחיל לשחק

אך למרות תוצאותיו של המחקר האחרון ד"ר אריק שטיינויל, מנהל תחום בריאות הלב במיזם הבריאות beWell של המרכז

הרפואי תל אביב, טוען כי אין להסיק שמצבים הקשורים בהתרגשות, מתח או חרדה אינם קשורים לאירועים לבביים. "המחקר האיטלקי הוא מחקר תצפיתי אשר תוצאותיו הפוכות למחקר הגרמני, דבר שמלמד כי עריכת מחקרים בשיטות תכנון שונות עלולה להביא לתוצאות הפוכות", הוא מסביר. "הפעלה כרונית של המערכת הסימפתטית, זו הקשורה בגיוס כל מערכות הגוף במצבי דחק, ידועה זה מכבר כבעלת השפעה שלילית על התפקוד הלבבי ולמעשה רוב החולים כיום במחלות לב מטופלים בתרופות המונעות הפעלה זו".

 

לדברי ד"ר שטיינויל השיטה הטובה ביותר לשלוט על תגובה זו באמצעים לא תרופתיים היא פעילות גופנית סדירה. "גם בריאים וגם חולים, במסגרת מגוון התוכניות לשיקום הלב, צריכים לעסוק בפעילות גופנית סדירה. בכלל, הדרך הטובה ביותר למנוע התקף לב בזמן צפייה במשחק כדורגל היא פשוט לקום מהכורסה ולהתחיל לשחק". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההתרגשות במהלך המשחק משפיעה על הלב?
צילום: liquidlibrary
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים