שתף קטע נבחר

הולכים לקלפי: פיצול בלגיה נראה קרוב מתמיד

מפלגת "הברית הפלמית החדשה" המתחזקת מעוניינת בפיצול המדינה ובצירוף פלנדריה לאיחוד האירופי כמדינה, אבל עבור דוברי הצרפתית בוואלוניה מדובר בתרחיש אימים

האם הפלמים והוואלונים רוצים להמשיך לחיות ביחד? זאת השאלה המרכזית שעומדת בפני אזרחי בלגיה שיצביעו מחר (יום א') בבחירות שעשויות להכריע את עתידה של המדינה שאיום הפיצול מרחף על ראשה כבר שנים.

 

בבלגיה חיים 6.5 מיליון דוברי פלמית ו-4 מיליון דוברי צרפתית. מפלגת "הברית הפלמית החדשה", שצפויה להגיע להישגים יפים בבחירות, סבורה שישנם הבדלים בלתי ניתנים לגישור בין הצדדים וכי יש להתפצל, ולצרף את פלנדריה - החלק הצפוני של בלגיה בו מתגוררים דוברי הפלמית - לאיחוד האירופי כמדינה נפרדת.

 

אולם עבור אזרחי בלגיה דוברי הצרפתית, שחיים בוואלוניה ונחשבים לחלק העני והפחות יצרני של בלגיה, מדובר בתרחיש אימים, מכיוון שהם מסתמכים על משלמי המסים דוברי הפלמית.


מודעות בחירות בבלגיה. הרוב לא רוצה פיצול? (צילום: AFP)

 

הבחירות הוקדמו לאחר שראש הממשלה איב לטרם התפטר באפריל, על רקע משבר הקשור לזכויותיהם של דוברי הצרפתית באזור בריסל. הוא מונה לתפקיד חמישה חודשים לפני לכן, לאחר שראש הממשלה הקודם, הרמן ון-רומפוי, מונה לנשיא האיחוד האירופי.

 

תחושה של אבל 

מנהיג "הברית הפלמית החדשה", בארט דה וובר, הבהיר השבוע כי אינו מעוניין במהפכה. "אנחנו לא רוצים להכריז על עצמאות לפלנדריה בן לילה, אבל אנחנו מאמינים בהתפתחות הדרגתית". בכל מקרה, כל ממשלה שתוקם צפויה לקדם סוג כלשהו של רפורמה שתצמצם את ההשפעה על הממשלה הפדרלית.

 

מאז שנות השבעים, לשני הצדדים ניתנה אוטונומיה בכל הקשור לפיתוח עירוני, סביבה, חקלאות, תעסוקה, אנרגיה, תרבות, ספורט ומחקר. דוברי הפלמית דורשים היום אוטונומיה גם במערכת המשפט, הבריאות והמסים.

 

אבל לא כל הפלמים מעוניינים בפיצול. מריאן תיסן מהמפלגה הנוצרית הדמוקרטית סיפרה על תוצאות מחקר, שלפיו "84 אחוז מהתושבים רוצים רפורמה במדינה, אבל לא את פירוקה".

 

פייר וג'אנס, מומחה למדעי המדינה מאוניברסיטת ליאז', סיפר על תחושה של אבל בקרב דוברי הצרפתית,

שלדבריו "חוששים לעתידה של בלגיה בלי דוברי הפלמית". אבל אולי מדרום תבוא הישועה. סקר שנערך החודש בצרפת העלה כי 66 אחוז מתושבי המדינה תומכים בשילוב ואלוניה בצרפת במקרה של פיצול בלגיה.

 

מומחה נוסף למדעי המדינה העריך כי ייקח הרבה זמן להגיע להסכם קואליציוני וכי הממשלה החדשה תתחיל לתפקד רק בסתיו. "אני לא רואה כל פיתרון מהיר", אמר. ביולי צפויה בלגיה להתמנות לנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, כך שבראש האיחוד יעמוד ממשל שלמעשה נמצא בימיו האחרונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לטרם. פרש אחרי חמישה חודשים
צילום: רויטרס
נטש לטובת האיחוד האירופי. ון-רומפוי
צילום: AFP
מומלצים