שתף קטע נבחר

שום דיאטה לא עוזרת? מנגנון האינסולין נפגם

אתם סובלים מהשמנה ומנסים לשווא לרדת במשקל? לא מצליחים להתגבר על תחושת הרעב? כנראה שמנגנון האינסולין שלכם פגום. הדיאטן הקליני ד"ר נסטור ליפובצקי מסביר מדוע זה קורה וכיצד ניתן לשבור את מעגל הקסמים

השמנת יתר היא מצב לא בריא, אך כיצד היא קשורה לשיבוש במנגנון האינסולין שבגוף? מנגנון הורמון האינסולין הוא מנגנון מושלם, שמכניס את הגלוקוז (סוכרים) אל התאים ויחד עם מנגנונים נוספים מוביל לתחושת שובע ולהפסקת האכילה. אצל הסובלים מהשמנת יתר המנגנון נפגם, משתבש ובסופו של דבר גורם להשמנה, בעיקר באיזור הבטן. כשמתווספת לכך גם תזונה לא בריאה, היוצרת בגוף מצב של דלקת, רמות האינסולין הופכות גבוהות עוד יותר ומשבשות לחלוטין את מנגנון הרעב והשובע של הגוף.  

 

מנגנון האינסולין: נפגם אצל הסובלים מהשמנת יתר

האינסולין הוא הורמון מרכזי בתפקוד מנגנון ההשמנה, והוא יודע להגיב באופן מקומי לאחר הארוחה. הוא מופרש

מתאי הלבלב ותפקידו העיקרי הוא לגרום לגלוקוז (סוכרים) שבדם להיכנס אל תוך רקמת השריר. תפקיד נוסף שלו הוא לווסת את רמת הגלוקוז בדם.

 

כאשר רמת הגלוקוז בדם נמוכה לא מועברים למוח אותות של שובע ואנחנו מתחילים בפעולות של חיפוש אחרי אוכל. לאחר האכילה, ובזמן שאנחנו מריחים מזון או לועסים את הביסים הראשונים, משתחרר האינסולין אל זרם הדם. כאשר המערכת עובדת בצורה תקינה האינסולין גורם לכניסת הגלוקוז אל תוך התאים, מה שבשילוב עם סממנים אחרים של שובע, המופרשים מרקמת השומן וממערכת העיכול, גורם להפסקת האכילה.

 

אך המנגנון המושלם הזה הופך בעייתי אצל מרבית הסובלים מהשמנת יתר, הסובלים גם מריכוז גבוה של שומן באזור הבטן. במצב זה האינסולין מתקשה לחבור אל התאים (תהליך התחברות האינסולין לתאים הכרחי לקליטת הגלוקוז בהם), הגלוקוז לא חודר אליהם והתאים הופכים "רעבים" לסוכר, כלומר אנחנו מרגישים רעבים.

 

אך הרעב אינו הבעיה היחידה. במקביל לו מתחילות להצטבר כמויות גדולות של אינסולין בזרם הדם, מאחר והוא אינו מצליח להיקשר לתאים. הרמה הגבוהה של האינסולין בדם גורמת לעליה במשקל שנובעת מכך שהוא הורמון בונה. וכאשר הגוף במצב של בנייה, הוא לא רק בונה (גם שומן), אלא גם מתקשה לפרק, כך שהתוצאה היא הצטברות נוספת של שומן באזור הבטן. מכאן ברור שאם אנחנו מנסים לרדת במשקל בזמן תנגודת לאינסולין, שהוא מצבם של רוב הסובלים מהשמנת יתר, נתקשה.


הימנעו משומן רווי, הנמצא גם בבשרים שמנים. (צילום: פוטוס טו גו)

 

דלקת: מעודדת תנגודת לאינסולין

בנוסף להשמנה בטנית, גם מצב של דלקת (inflammation) מעודד תנגודת לאינסולין מאחר

והוא אינו נקלט בצורה טובה ומצטבר בדם. לתזונה תפקיד מכריע בעידוד או דיכוי אותה דלקת. תזונה לא בריאה מגבירה את הייצור של חומרים מעודדי דלקת ואילו תזונה בריאה יותר, המגבילה את הגורמים המעודדים דלקת ותורמת ליצירת גורמים אנטי דלקתיים, מעודדת תפקוד טוב יותר של האינסולין ותורמת לאי הצטברותו בדם.

 

-אילו מרכיבים בלתי רצויים בתזונה מעודדים דלקת?

 

  • שומנים רוויים: שומן מן החי המצוי בגבינות שמנות, חמאה, בשרים שמנים, חלקים פנימיים של בשר, שמנת, קצפת ועוד.

 

  • שומני טרנס: שומן מן הצומח שעל ידי תהליך תעשייתי נהפך לשומן מוקשה בחלקו. מצוי בחלק מדברי המאפה, כמו עוגות, בורקסים ועוגיות.

 

  • מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה: תפוחי אדמה, לחם לבן, בגטים, בייגלה, ופלים ועוד.

 

-כדי להפחית ואף למנוע דלקת המעורבת בסינדרום המטבולי, סוכרת ומחלות לב, מומלץ לאכול את המזונות הבאים:

 

  • שומנים חד-בלתי רווים: מצויים בשמן זית, שמן קנולה, שקדים וטחינה.

 

  • שומני אומגה 3: במקרה של דלקת ההשפעה של אומגה 3 מהצומח גוברת על ההשפעה של אומגה 3 ממקור ימי. ניתן לצרוך אותם מגרעיני פשתן, שמן קנולה, אגוזי מלך ועוד.

 

  • סיבים תזונתיים: מצויים בקטניות, דגנים מלאים וקליפות של פירות וירקות.

 

  • אלכוהול: בכמות מתונה. שתי כוסיות לגבר וכוסית לאישה.

 

פעילות גופנית: מגבירה קליטת האינסולין בתאים

את התזונה הנכונה חשוב ללוות בפעילות גופנית, מאחר והיא מגבירה את קליטת 

האינסולין בתאים. בדרך זו, תוך כדי הורדת הגורמים הדלקתיים יתרחש פינוי של אינסולין מזרם הדם ושינוי הכיוון של מעגל הקסמים "השמנה בטנית - אנסולין".

 

חשוב לציין שרמת אינסולין גבוהה לא גורמת רק לעליה במשקל ולהצטברות שומן בטני, אלא גם ליתר לחץ דם, יתר טריגליצרידים (שומנים בדם), HDL (כולסטרול טוב) נמוך ורמות גלוקוז (סוכר) בדם מעל הנורמה, שבסופו של דבר עשויות להוביל לסוכרת.

 

הכותב הוא דיאטן קליני ומומחה לרפואה מונעת. מפתח "דוקטור נסטור", שיטה מדעית מתקדמת להרזיה, תזונה נכונה , ספורט ובריאות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השומן הבטני משבש את פעולת האינסולין
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מומלצים