שתף קטע נבחר

מועצת אירופה: ישראל פעלה בניגוד לחוק הבינ"ל

מליאת 47 מדינות אירופה, שהתכנסה לדיון באירועי המשט ותעביר המלצותיה למועצת שרי החוץ של האיחוד, קראה להקלות "צעד ראשון", אך אמרה כי ביטול הסגר הכרחי לפתיחת מו"מ. על תקיפת המשט לעזה, נאמר: "לא היה פרופורציונלי"

להסיר את המצור על עזה, לאפשר לצלב האדום להיפגש עם גלעד שליט. בתום סדרת דיונים שהתקיימו במהלך השבוע האחרון, ובניגוד לכוונות המוצהרות של מזכיר המועצה הטורקי, נמנעה המועצה האירופית מגינוי ישראל ולא קיבלה החלטה הקוראת להקמת ועדת חקירה בינלאומית לאירועי המשט לעזה, בחסות המועצה. המועצה ביקרה בחריפות את ישראל על אופן טיפולה במשט וקראה להסיר לחלוטין את הסגר מעל הרצועה.

 

"ישראל פעלה בניגוד לחוק הבינלאומי, תגובתה לא היתה פרופורציונלית", נאמר בהחלטת המועצה על תקיפת המשט לעזה. עם זאת, המועצה קראה במקביל לחמאס לשחרר את גלעד שליט, ובינתיים לאפשר לנציגי הצלב האדום להיפגש עמו - באופן מיידי.

 

בהחלטתה, קראה המועצה "להסיר את המצור על עזה, מבלי להקריב את הביטחון הישראלי". היא בירכה על ההקלות וקראה להן "צעד ראשון", אבל אמרה כי "צריך לאפשר מעבר סחורות מהיבשה והים - למען תנאי מחיה נורמליים ופיתוח כלכלי". פיירו פאסינו האיטלקי, שהציג לתקשורת את ההחלטה, אמר שהסרת המצור היא הכרחית להפגת המתיחות ולסלילת הדרך לדיאלוג בין הפלסטינים לישראלים.  

 

המועצה האירופית היא אחד משני הגופים המחוקקים של 47 מדינות אירופה, לצד הפרלמנט בשטרסבורג. מליאת המועצה - הדרג הזוטר שלה - התכנסה השבוע בשטרסבורג לסדרת דיוני חירום בעקבות אירועי המשט, והחלטתה בתום הכינוס תימסר כהמלצה למועצת שרי החוץ של האיחוד. ישראל שיגרה לכינוס משלחת בראשות ח"כ יוחנן פלסנר (קדימה), ובהשתתפות חבר מפלגתו מאיר שטרית והח"כית פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו).

 

המשלחת הישראלית ייצגה את עמדות ישראל בוועדה המדינית של המועצה, במליאה עצמה ובסדרת פגישות אישיות עם חברי המועצה ידידי ישראל, וניסתה לפעול לריכוך ההחלטה. מזכיר המועצה הטורקי, טורבג'ון ג'גלנד, יצא בקריאה, לפני פתיחת הדיונים, לגנות את ישראל באופן חריף. ראש המשלחת הטורקית למועצה הצהיר בפתיחת הדיונים שהוא יפעל להקמת ועדת חקירה בינלאומית לאירועי המשט, בחסות המועצה. יש לציין כי בעבר נתנה המועצה חסות לוועדת חקירה בעקבות מבצע "עופרת יצוקה".

 

ההחלטה הסופית שהתקבלה אמנם קוראת לישראל להסיר את הסגר באופן מוחלט מעל עזה וקבעה שישראל

הפרה את עקרונות המשפט הבינלאומי באופן בלימת המשט, אך כאמור, נמנעה מגינוי לפעולת ישראל, ולא קראה להקמת ועדת חקירה בינלאומית.

 

יו"ר מטה המאבק לשחרורו של גלעד שליט, שמשון ליבמן, התייחס בחיוב להחלטת האיחוד האירופי ולמפגש מיידי של נציגי הצלב האדום עם החייל החטוף. הוא ציין, עם זאת, כי החלטות דומות של ארגונים בינלאומיים לא השפיעו בעבר על החמאס. "כל קריאה כזו רק מחזקת את המשפחה", אמר ליבמן. "עם זאת, קשה לנו לחוש היום הקלה, וזאת בשל ניסיון העבר, כשקריאות כאלה נענו בהתעלמות מוחלטת".

 

ח"כ פלסנר, שעמד בראש המשלחת הישראלית, אמר בנאום לחברי המועצה כי "פעולת צה"ל עולה בקנה אחד עם עקרונות המשפט הבינלאומי ומטרתה למנוע את התעצמות החמאס, שמעוניין לחסל את מדינת ישראל ולהקים מדינה איסלאמיסטית לא דמוקרטית, שכל הווייתה מנוגדת לעקרונות והערכים הנאורים, המקודמים על-ידי מועצת אירופה".

 

מחר ימלאו 4 שנים לחטיפתו של גלעד שליט , המוחזק בעזה כבר 1,460 ימים.

 

בהכנת הידיעה השתתף אחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"תגובה לא פרופורציונלית"
צילום: דובר צה"ל
צילום: נועם רותם
שליט. 1,460 יום בשבי
צילום: נועם רותם
מומלצים