שתף קטע נבחר

ביטוח בריאות גם לילדי זרים? היום ההכרעה

ועדת השרים לענייני חקיקה תחליט היום אם לתמוך בהצעת חוק שתעניק ביטוח בריאות ממלכתי לאלפי ילדי פליטים ומהגרי עבודה. רופאים לזכויות אדם: "העובדה שלא נותנים שירותים כדי לחסוך כסף, עולה לנו יותר"

כ-5,000 ילדי פליטים, מהגרי עבודה או ילדים חסרי מעמד חיים בישראל. לפי הערכת רופאים לזכויות אדם, למחציתם אין ביטוח בריאות והם אינם נמצאים בטיפול רפואי קבוע, למעט שירותי "טיפת חלב" לתינוקת.  

 

ועדת השרים לענייני חקיקה תדון היום (א') בהצעת חוק שהגישו חברי הכנסת דב חנין, ד"ר עפו אגבריה ומוחמד ברכה, שתשווה את ביטוח הבריאות של ילדים אלו, ללא קשר למעמדם החוקי בישראל, לזה של ילדי ישראל, במסגרת ובתנאים של חוק ביטוח בריאות ממלכתי.    

 

לפי ההצעה, כל ילד שנולד בישראל או ילד ששוהה בישראל תקופה של מעל שלושה חודשים יהיה כלול בחוק ביטוח בריאות ממלכתי, כאשר שר הבריאות יקבע את אופן גביית התשלום מהורי הילדים, בדומה למס הבריאות שמשלמים אזרחי ישראל.

 

חברי הכנסת שהגישו את הצעת החוק הסבירו כי "בישראל חיים כיום אלפים בודדים של ילדי מהגרי עבודה ופליטים, שחלק ניכר מהם אינו מבוטח בביטוח בריאות ואינו זכאי לכל טיפול רפואי, למעט במצב חירום. זאת, על אף שישראל אשררה את אמנת האו"ם בדבר זכויות הילד הקובעת כי המדינות החברות יבטיחו כי לא תישלל משום ילד הגישה לשירותי בריאות". ח"כ ד"ר דב חנין (חד"ש) אמר כי "מצב שבו לילדים אין שום ביטוח רפואי הוא בלתי נסבל מבחינה מוסרית ובעייתי גם מבחינה חברתית וכלכלית. אין שום סיבה שילדים לא יזכו לביטוח בריאות בדיוק כפי שהם זוכים היום לחינוך. אני קורא לוועדת השרים לתמוך בהצעת החוק ולהבטיח כי כל ילד שחי בישראל יזכה לטיפול רפואי ראוי".

   

בהיעדר טיפול קבוע, יש ילדים שמגיעים לטיפול כאשר מצבם הרפואי כבר קריטי וטיפול כזה הוא גם בעל עלות גבוהה יותר למערכת הבריאות. רן כהן, מנהל מחלקת חסרי מעמד בארגון רופאים לזכויות אדם סיפר שטיפל בילדה סודנית, בת כשנה, שחלתה בשפעת "להורים לא היה ביטוח בריאות והם טיפלו בילדה בהתחלה באמצעות תרופות סבתא. אבל מצבה הידרדר מיום ליום עד שהם הגיעו למיון ושם התברר שלילדה יש דלקת ריאות חריפה והיא אושפזה במשך שישה שבועות.

 

"ברור שהמקרה הזה היה נמנע אם לילדה הזו היתה גישה חופשית לשירותי בריאות. עלות של טיפול תרופתי לשפעת היא כמה עשרות שקלים, אבל בעקבות ההידרדרות במצבה עלות האשפוז ל-6 שבועות היא עשרות אלפי שקלים וזה סכום שהוא 'חוב אבוד' מבחינת בתי החולים. חוב שמתגלגל על הציבור. דווקא העובדה שלא נותנים שירותים כדי לחסוך כסף, עולה לנו יותר".

 

מאז 2001, מאפשרת המדינה לילדי עובדים זרים ומי שאינם תושבים להינות מביטוח בריאות בהסדר מיוחד דרך קופת חולים מאוחדת, בעלות של 194 שקל לילד בחודש או 390 שקל לחודש לשני ילדים ומעלה. אין בהסדר זה מנגנון של פטור או הנחה. בנוסף, ההסדר אינו מיועד לילדים פלסטינים השוהים בישראל, לבני נוער שנמצאים בישראל בגפם וגם אינו מכסה בעיות בריאותיות שהיו קיימות לפני העליה לישראל.

  

לדברי כהן "רק ילדים שהוריהם אמידים מספיק זכאים לקבל ביטוח בריאות. ההסדר הזה נולד כשהיו הרבה מהגרי עבודה ופחות פליטים. היום ישנם הרבה יותר פליטים ומבקשי מקלט שאין להם אשרות עבודה והם חסרי כל. יש מקרים שבהם ההורים פוטרו והפסיקו לשלם עבור ביטוח הבריאות לילדיהם. לאחרונה, בעקבות הקמפיין להעסקת ישראלים, הפסיקו להעסיק עובדים זרים ולא היה הם כסף לשלם עבור הביטוח של הילדים. הילדים האלו מגיעים אלינו כאשר להורים אין כסף לשלם".

  

במרפאת המתנדבים של רופאים לזכויות אדם טופלו במהלך 2009 כ-400 ילדים ללא ביטוח בריאות. מאז תחילת 2010 הגיעו לטיפול עוד 156 ילדים חדשים ללא ביטוח. "קשה לדמיין שהיו מתנים לימודים בבית ספר בתשלום. זה צורם שבתחום הבריאות זה כך", אומר כהן.

  

במשרד הבריאות ציינו כי עמדתם תוצג בדיון בוועדת השרים. עמדת משרד הבריאות תהיה תלויה ככל הנראה גם במציאת מקורות מימון הולמים לביטוח הבריאות לילדי הפלליטים, מבלי שהדבר יבוא על חשבון תקציב הבריאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ילדי עובדים זרים. ארכיון
צילום: מתי אלמליח
מומלצים