שתף קטע נבחר

צילום: אבישג שאר-ישוב

קו אדום שמונע עסקה: גירוש 100 רוצחים מהגדה

על רקע הצעדה למען שליט, מתבררת ביתר פירוט המחלוקת שתקעה את מימוש עסקת השבויים לפני כחצי שנה: ישראל הסכימה לשחרר כ-100 טרוריסטים שרצחו 800 בני אדם, אך סירבה לאפשר את חזרתם ליהודה ושומרון - בעקבות לקחי עסקאות ג'יבריל וטננבאום. מאז ממתינים לתשובת חמאס

מה תוקע את עסקת שליט? למרות נכונות ישראלית לשחרר במסגרת העסקה כ-100 טרוריסטים שרצחו מעל 600 אזרחים ישראלים, פצעו 1,500 ורצחו עוד כ-200 משתפי פעולה פלסטינים, היא מסרבת שאלה יחזרו לשטחי יהודה ושומרון.

 

החשש בירושלים נובע מהניסיון שנצבר מעסקאות ג'יבריל וטננבאום, שרבים ממשוחרריהן חזרו לבנות תשתיות הטרור בגדה המערבית. בישראל טוענים כי התעקשות החמאס בסוגייה הספציפית הזו היא שמונעת את השלמת העסקה.

 

באופן פומבי, עמדת ראש הממשלה נתניהו ביום תחילת המצעד למען שליט מסתכמת בהודעה כי לראש הממשלה אין טענות למשפחת שליט. בפועל, טרודים נתניהו וממשלתו בפרטי העסקה.

 

מהנתונים שהציגו גורמי הביטחון בפני שרי "השביעייה" בפעם הקודמת שעסקה הייתה על השולחן, בדצמבר 2009, עולה התמונה הבאה: בעקבות המחלוקת הזכורה ממרס 2009 - אז סירבה ממשלת אולמרט לשחרר 125 מחבלים בקהיר ותבעה מהחמאס רשימה חלופית - סיפקו שוביו של גלעד, בתיווך גרהארד קונארד הגרמני, רשימה חדשה. ישראל הסכימה לאשר יותר מ-100 משוחררים מתוך רשימה זו, למרות שכאמור, רצחו 800 בני אדם.

 

זו הייתה המחווה המרכזית של נתניהו, לאחר אותם חמישה דיונים של שביעיית השרים לפני חצי שנה. מאז, טוענת ישראל, החמאס לא נתן את תשובתו.

 

אחד מסעיפי המחלוקת העיקריים הוא תביעת החמאס שאותם המחבלים יוחזרו ליהודה ולשומרון. אולם על פי בקשת ראש הממשלה, הציבה מערכת הביטחון 100 מחבלים אלה בהגדרת סיכון גבוהה או בינונית, וקבעה שהחזרתם לגדה תגרום לחידוש האיום הביטחוני מצדם.

 

ה"הספק" של משוחררי עסקת טננבאום: רצח 27 ישראלים

נתוני מערכת הביטחון מתבססים על שתי העסקות הרלוונטיות, עסקת ג'יבריל ועסקת טננבאום, שהוכיחו כי חלק ניכר מהטרוריסטים חוזרים לפעילות טרור לאחר שחרורם במסגרת עסקאות. המספרים עומדים על 38 אחוז מפעילי הפתח, 63 אחוז פעילי החמאס ו-67 אחוז מפעילי הג'יהאד האיסלמי. עוד התברר מהמחקר שמשוחררי עסקת טננבאום מ-2004 היו מעורבים בשש השנים האחרונות בפיגועים בהם נרצחו 27 ישראלים, בין היתר בפיגוע האוטובוס בבאר שבע (16 הרוגים), הפיגוע במועדון הסטייג' בתל אביב והפיגוע בקניון השרון בנתניה.

  

נתניהו וממשלתו הציבו כמה קווים אדומים. ראשית, לא ישוחררו מחבלים שהיו מעורבים ברצח מעל עשרה ישראלים, או שהיו מעורבים באחד הפיגועים הבאים: הדולפינריום, סבארו, קפה הלל, קפה מומנט, הפיגוע בקפטריה של האוניברסיטה העברית, הפיגועים במדרחוב ובכיכר ציון בירושלים, במועדון שפילד בראשון לציון, בקניון חדרה, בקו 4 בתל אביב ובקו 18 בירושלים. 

 

כן הודיעה ישראל דרך, באמצעות הגרמני, שהיא לא מוכנה לשחרר את אחמד סאדאת,

ראש החזית העממית בגדה שהיה מעורב ברצח השר רחבעם זאבי, ואת מרואן ברגותי, ראש ה"תנזים" של הפתח בגדה, שהורשע במעורבות בחמישה פיגועים רצחניים.

  

קווים אדומים אלה הוצגו בפני המתווך, שהעביר אותם לחמאס. כן הוצגו המחוות הישראליות - כאמור, שחרור מעל מאה טרוריסטים ששפכו את דמם של 2,300 אזרחים ישראלים ופלסטינים, בהם 800 שנרצחו.

 

על פי עמדת ראש הממשלה, הוא ממתין כרגע לתשובת החמאס. הוא מוכן לפשרות, אך לא מוכן לוותר על הקווים האדומים הבטחוניים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגן תמיכה בשליט, צומת קמה
צילום: רויטרס
כמה קווים אדומים. נתניהו
צילום: גיל יוחנן
לא ישוחרר. אחמד סעדאת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים