שתף קטע נבחר

דורה ורודה, הדרבניות היתומות חוזרות לטבע

שתי גורות דרבנים יתומות שחולצו מצפון הארץ לפני כארבעה חודשים לאחר שאמן נדרסה, שוקמו בחודשים האחרונים בבית החולים לחיות בר וזכו לאמא מחליפה. לפני מספר שבועות, הן הועברו לאזור מחייה מוגן בשמורה בגליל המערבי בו הן לומדות לשרוד בכוחות עצמן. בקרוב הן יצאו לחיים עצמאיים

שתי גורות דרבנים יתומות שחולצו מצפון הארץ לפני כארבעה חודשים לאחר שאמן נדרסה, שוקמו בחודשים האחרונים בבית החולים לחיות בר וזכו לאמא מחליפה, בדמות עינת מטלון, האמא המאמצת של הגוזלים והיונקים בבית החולים.

 

לפני מספר שבועות, הן הועברו לאזור מחייה מוגן בשמורה בגליל המערבי בו הן לומדות לשרוד בכוחות עצמן. בקרוב הן יצאו לחיים עצמאיים

 


 

שתי גורות דרבנים יתומות הגיעו בפברואר השנה לבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן, לאחר שאימן נדרסה בצפון הארץ. פקח רשות הטבע והגנים, עופר יעקב, שהגיעו לאזור פקיעין, מצא את האם מתה בצידי הכביש, ומתוך בטנה שנפתחה, ביצבצו שתי גורות עם עיניים פקוחות וקוצים קטנים. הפקח ניתק אותן מחבל הטבור והבהיל אותן לטיפול וטרינרי.

 

לאחר יומיים של טיפול והתאוששות, הן הועברו לביתה של עינת מטלון, עובדת בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן. מטלון המהווה למעשה אמא מחליפה לכל הגוזלים והגורים היתומים שזקוקים לטיפול מסביב לשעון, קיבלה לידיה אחריות גדולה בגידול השתיים.

 

בדומה לתינוקות, גם הטיפול בגורות הצריך זמינות אינטנסיבית מסביב לשעון. השתיים זכו להנקה צמודה, התרוצצו בסלון המשפחתי של מטלון, התכרבלו עם בובת אלף שעירה ואפילו זכו לליווי צמוד לשרותים.  

 

 

גדלו, צימחו קוצים ועברו למגורים נטולי אדם

שישה שבועות של חיים מפנקים בבית הסתיימו והן עברו לגור בתאי האישפוז בבית החולים בספארי, שם תחת השגחה צמודה של המטפלים, הן קיבלו ירקות, פירות וחלב. שתי הגורות זכו אומנם לתחליף אם אנושי, אך הדבר חשף אותן להחתמה, תהליך בו הן עשויות להתרגל לקרבה של בני אדם, דבר שעלול להציב קשיים בעת הניסיון להרגילם לחיים עצמאיים בטבע.

 

כדי לצמצם את המגע עם החיות, החלו בבית החולים לגמול אותן מבני אדם. "מלבד השמת מזון בתא המחייה המגודר, לא ליטפנו או תקשרנו איתן. שמנו להן גלילים גדולים שיוכלו להיכנס לתוכם כדי שלא יהיה להן משעמם", מגלה מטלון. "בתוך הגלילית ערבבנו אספסת וחילקנו אותם לגושים כדי שהן תתאמצה לחפש אותה".

 

כלוב הנשיאה גדול הוכנס מספר שבועות לפני המעבר לתוך תא המחייה, כדי שיתרגלו לשהות בו את שעות השינה שלהם במהלך היום. בכלוב הן קיבלו את המזון ומטלון מציינת כי מבחינת הדורבניות, זו היתה המחילה שלהן.

 

השתיים גם זכו לשמות חדשים. האחת, רודה, נקבה גדולה ואסרטיבית יותר מאחותה, דורה, שלדברי מטלון, נחשבת לרעשנית בחבורה. בתום ארבעה חודשים, הגיע המבחן הגדול של השתיים. רודה ודורה הושמו ברכב והחלו את המסע הארוך שלהן לצפון, לביתן החדש בשמורת טבע ירוקה, באזור הגליל המערבי, בה קיימות אוכלוסיות של דורבנים באזור.

 

צילום: טיבור יגר, ספארי ר

 

 

חיות בשמורת טבע, בקרוב יצאו לדרך עצמאית

אמיר פרנדיאן, פקח גליל מערבי ועאהד עלי, עוזר פקח ברשות הטבע והגנים המתינו לאורחות עתירות קוצים מבעוד מועד. "הכנו עבורן שטח מגודר ומוסתר, הרחק מהמבקרים בשמורה. הוא מספיק גדול כדי להכיל צמחייה מקומית ואפילו חפרנו עבורן מחילה באדמה, כדי שהן ילמדו לגור בתנאים טבעיים ויעמיקו אותה בעצמן", אומר פרנדיאן. "סידרנו להן גם קערת שתיה המוסווית באדמה ואנחנו נביא להן מזון מדי יום".

 

אחרי חודשים רבים של טיפול מסור בדורבניות, הגיע גם הרגע של מטלון להיפרד מהשתיים.הדקות חולפות והדורבניות עושות את הצעדים הראשונים שלהן בדרך לעצמאות, מגששות, מריחות ובודקות כל חלקה באזור המחייה החדש. מטלון נרגשת מאוד ומזילה דמעה.

 

"התקופה הראשונה בגידול שלהן היתה אינטנסיבית מאוד. השקעתי, טיפלתי, העייפות היתה רבה והתחושה שלי היא שנתתי את כולי כדי שהן יגדלו בשלום" אומרת מטלון. "הידיעה שפתאום אחרי תקופה כל כך ארוכה, לא נראה אותן יותר, היא קשה, אבל משמחת מאוד וגורמת לי לאושר רב ותחושה שעמדתי בייעוד שלי. לשקם ולהשיב לטבע, בסיוע כל הצוות של בית החולים".

 

בשבועות האחרונים, מדווחים אנשי הרשות כי השתיים מתקדמות בקצב משביע רצון. הן כבר חופרות מחילות בכוחות עצמן ואף ישנות בהן, דבר שמגדיל את סיכויי ההישרדות שלהן בטבע. מטלון מאמינה כי בעוד מספר שבועות, אם הכל יעבור כשורה והבנות המאומצות שלה יעברו את מבחן ההישרדות בתנאים מוגנים בשלום, הגדר תיפתח והחיים העצמאיים בטבע המקומי, יצאו לדרך. למרות האיומים סביב, ציד ודריסות, ברשות מקווים כי הן יצליחו להקים משפחות חדשות ולהביא גורים חדשים לעולם.

 


 

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> ד"ר רונה נדלר: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רודה ודורה בתקופת השיקום. מרס 2010
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
עינת מטלון. האמא המחליפה של היונקים והגוזלים
צילום: עופר מטלון, ספארי ר"ג
גדלות מדי יום
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים