שתף קטע נבחר

בדיאטה רצוי בלעדיה: עגבניה - פצצה של בריאות

היא עשירה בליקופן, אחד מנוגדי החמצון הטובים שיש, אך גם בסוכרים ואשלגן, שיכולים להיות מסוכנים לחולים מסויימים וגם לדיאטה. ד"ר אודי בר מסביר למה כדאי לצרוך עגבניה ואיך ניתן ליהנות מיתרונותיה גם למי שעליו היא אסורה

קשה לתאר את המטבח הישראלי ללא העגבניה. כמעט בלתי אפשרי לתאר את המטבח האיטלקי, על כל הפיצות והספגטי, ללא אותו רוטב עגבניות מופלא. בעצם, קשה אפילו לחשוב על סתם שניצל בלי הקטשופ הרב שימושי. אבל מעבר לטעמן המוכר והאהוב, עגבניות הן מקור טוב לוויטמין C והמקור העשיר ביותר לליקופן, נוגד חמצון מסיס שמן החזק פי 400 יותר מוויטמין E.

 

אך מסתבר שלמרות שהתרגלנו לחשוב שהעגבניות יכולות לעשות לנו רק טוב, הדבר לא לגמרי נכון. עבור קבוצות חולים שונות יכולה העגבניה להפוך לסכנת חיים של ממש, וגם עבור אלו המנסים לרזות היא יכולה להוות מכשול.

 

ליקופן: נושא חם במחקר הרפואי

הליקופן מהווה כיום "נושא חם" במחקר הרפואי בעולם והוא התגלה כבעל יעילות רבה במניעת הנזק החמצוני הנגרם מהרדיקלים החופשיים, האחראים בין היתר להזדקנות מואצת של עורנו, לפגיעה קשה ברשתית העין ולהיווצרותה של טרשת עורקים בכלי הדם שלנו. הוא גם אחד הכלים המרכזיים שקיימים כיום המאטים ואף מונעים את תהליך הניוון המקולרי, המתבטא בנזקים חמצוניים מצטברים ברשתית העין ומהווה את סיבת העיוורון המרכזית בקרב קשישים.


העגבניה היא פרי, ולא ירק, ולכן עשירה בסוכרים (צילום: index open) 

 

תפקיד נוסף שיש לליקופן הוא בהגנה על שכבות העור העמוקות (הדרמיס) מפני ההשפעה המזיקה של הקרניים האולטרה סגולות, המצויות בשפע באור השמש. הוא מצליח לעשות זאת בזכות יעילותו הרבה כנוגד חמצון, המביאה לצמצום השפעתה המחמצנת וההרסנית של קרינת השמש על סיבי הקולגן והאלסטין בעורנו, דבר שמקטין את הסיכון לכוויות שמש.

 

ממש לאחרונה התגלה הליקופן כמועיל ומגן גם בפני חמצונו של ה"כולסטרול הרע". זהו כולסטרול שלא עובר תהליכי חמצון ולכן אינו מתגבש ליצירתו של רובד טרשתי (אטרוסקלרוזיס) וגורם למחלות לב וכלי דם.

 

מסוכן לחולים: העגבניה עשירה בסוכר ואשלגן

אבל לעגבניה החביבה עלינו כל כך יש גם צדדים אפלים, שהופכים אותה לגורם סיכון אמיתי עבור חלק לא מבוטל מאיתנו. אתחיל בכך שהעגבניה מוגדרת בעולם הבוטניקה כפרי, ולא כירק כפי שרבים נוטים לחשוב. בתור פרי לכל דבר ועניין היא עשירה בסוכר, ממש כמו פירות אחרים. עובדה זו הופכת אותה למסוכנת לאיזון רמות הסוכר בחולי סוכרת, מאחר וגם אם צורכים אותה כרוטב עשיר ומרוכז לכדורי בשר או דגים, הרי שהיא מעלה את רמות הסוכר באופן תלול וישיר. לכן חשוב להקפיד ולהגביל את צריכתה בתפריטי סוכרתיים, ממש כמו את סך צריכת הפחמימות והפירות היומי.

 

קבוצת חולים נוספת שהעגבניה עלולה להיות מסוכנת עבורה היא חולים הסובלים מלקות בתפקוד הכלייתי. מדוע? מאחר והיא עשירה במיוחד במינרל אשלגן. הסיבה לכך נוגעת דווקא ללב. האשלגן הוא מינרל חיוני, בין היתר, גם לתפקודו התקין של שריר הלב, אך ברמות גבוהות, אפילו רק במעט מהתקין, הוא עלול לגרום להפרעות קשות בקצב הלב, הפרעות שעלולות להוביל עד לסכנת חיים ממש.

 

מי ששומרות על התחום התקין והצר של רמות האשלגן בדם הן הכליות, שמונעות על ידי כך מצב של הרעלת אשלגן המגיע מהמזון. אך בקרב חולי כליה מנגנון וויסות זה נפגע ולכן עליהם להיזהר באופן קיצוני מצריכת עגבניות ובננות, שני פירות שעשירים באופן מיוחד במינרל זה.

 

קבוצה נוספת שצריכה להיזהר מעבגניות הם החולים האוטואמיוניים. מניסיון של שנים במעקב וטיפול בחולים רבים מסוג זה התברר לי כי עגבניה ורטבים המכילים ריכוז גבוה של עגבניות מחמירים באופן מובהק דלקות פרקים ותסמינים רבים נוספים בקרב חולי זאבת, דלקות פרקים ומחלות אוטואימוניות נוספות.

 

אך לא רק חולים צריכים להישמר מפני העגבניה. גם עבור אלו שנמצאים במהלכה של דיאטה דלת פחמימות, מסוג אטקינס או סאות' ביץ' האופנתיים, מומלץ לשים דגש על היותה של העגבניה פרי, מאחר

והדיאטות הללו דוגלות כולן בצמצום צריכת הפחמימות והעגבניות אסורות באופן חלקי, ולעיתים אף מוחלט, במסגרת התפריטים שלהן.

 

מה עושים? מוסיפים ליקופן

אך גם אם אתם נימנים על אחת הקבוצות שצריכות להימנע מאכילת עגבניות, הדבר לא אומר שאתם צריכים להימנע גם מצריכת הליקופן. כיום מייצרים מרבית היצרנים בעולם תוסף תזונה המכיל ליקופן, כך שאתם יכולים להמשיך וליהנות מיתרונותיו הבריאותיים. תוספי הליקופן המיוצרים כיום מכילים בדרך כלל 12.5 עד 15 מ"ג של ליקופן טהור, השווה לתכולת הליקופן המצויה בכחמש עגבניות בשלות.

 

הכותב הוא רופא כללי, יועץ מומחה לתוספי תזונה ורפואה אסתטית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הליקופן שבעגבניה מקטין את הסיכון לכוויות מהשמש
צילום: index open
ד"ר אודי בר
צילום: רו ישועה
ד"ר רק שאלה
מומלצים