שתף קטע נבחר

תושבים נגד עיריית ת"א: לא לפתוח גן לילדי זרים

עד להקמת גנים חדשים באזור התחנה המרכזית, הוחלט לשלוח ילדי מהגרים לגן בקריית שלום - אך תושבי השכונה מאיימים למנוע את פתיחתו: "כבר יש פה בעיות רווחה, והם יביאו איתם עוד מצוקה ופשיעה. מי שטוען שזו גזענות - שייקח אותם אליו"

ילד עובדים זרים? לא בבית ספרנו - וגם לא בגן ילדינו. המתח בדרום תל-אביב מתקרב לנקודת רתיחה: שבוע לאחר שנחשפה ב-ynet היוזמה למנוע מתושבים להשכיר דירות לפליטים אפריקאים, החל מאבק נוסף של התושבים, הפעם נגד כוונת העירייה לפתוח בשנה הבאה גן ילדים עירוני שישמש ילדי עובדים זרים ופליטים - בשכונת קריית שלום.

 

על הקמת הגן הוחלט בעירייה לנוכח הגידול העקבי באוכלוסיית הילדים בריכוזי המגורים של הזרים בדרום העיר, בעיקר סביב התחנה המרכזית הישנה. בעירייה בוחנים את הקמתם של שני גני ילדים ייעודיים באזור זה, אולם עד להשלמתם - תהליך שייארך ככל הנראה כשנתיים - הוחלט בינתיים להפנות את הילדים לאותו מבנה קיים בקריית שלום, שתושביה הם ישראלים ותיקים. עד השנה שימש המבנה כגן של החינוך המיוחד, והקיץ הוא מתפנה. בעירייה מבהירים כי גם ישראלים יוכלו להירשם אליו, אם יחפצו.


הגן המדובר. "לא רוצה את הילדים האלה בשכונה שלי" (צילום: ירון ברנר)

 

בפגישה טעונה שנערכה היום במשרדי העירייה, בין מנהל היחידות במטה החינוך הפורמלי של העירייה, חביב נאמן, לפעילי השכונה, יצאו התושבים בדרישה חד משמעית: לבטל לאלתר את הכוונה לפתוח את הגן.

אולם הוא השיב את פניהם ריקם, והפעילים, בהם חברים בוועדי הורים של בתי ספר יסודיים בשכונה, איימו בתגובה בהשבתת מערכת החינוך ובקיום הפגנה ב-1 בספטמבר בשער הגן, אז הם מתכוונים למנוע פיזית מהילדים להיכנס אליו.

 

אל הפעילים הצטרף גם חבר מועצת העיר בנימין בביוף (ש"ס), שמוביל גם את היוזמה נגד השכרת דירות לזרים. "מאבק ההורים רק מוכיח שלא מדובר במאבק גזעני של חרדים או דתיים - אלא במצוקה ממנה סובלים גם תושבים חילונים", הוא אומר. "נמשיך לזעוק ולהתנגד, עד שיימצא פיתרון אמיתי לתופעה".

 

"הם מורידים אותנו למטה"

ראש ועד הפעולה נגד הגן, תושבת השכונה צילה יצחק, הסבירה את עמדתם: "אנחנו אוכלוסייה מוחלשת, ואין לנו אמצעים ותקציבים משלנו. אנחנו מנסים להרים את הראש - אז עכשיו יפתחו לנו גן לאוכלוסיה עוד יותר חלשה? אנחנו לא מעוניינים להפוך לתחנה המרכזית, שיסתובבו פה עובדים זרים בכל מקום. ברגע שייפתח פה גן ילדים שיכול להכיל 35 ילדים - המשפחות שלהם ירצו להתקרב כדי להיות ליד הגן, ואז יהיו עובדים זרים בכל מקום. הרי האנשים האלה הם בעצמם אומללים, אין להם אשרות עבודה, הם מביאים איתם פשיעה ומצב כלכלי גרוע למקום שגם ככה סובל מבעיות רווחה וכלכלה".

 

לדבריה, היא לא מפחדת שיקראו לה גזענית. "מי שקורא לי גזענית, שיבוא וייקח אותם לשכונה שלו", היא אומרת. "גם היום אנחנו לא יכולים להסתובב בחופשיות בגינה בשכונה בגלל שמסתובבים פה עובדים זרים וגונבים לילדינו טלפונים, ארנקים, אופניים. ראינו ניסיונות לאונס, והכל בגלל העובדים הזרים. 

 

סוזי כהן, תושבת השכונה ואם לשלושה, אומרת כי התושבים ייאבקו על העניין "בכל הכוח". לדבריה, "אנחנו נסגור את השערים ונעצור את כניסת הילדים בגופנו. אנחנו לא מוכנים שעובדים זרים ייכנסו לגן הזה בשום פנים ואופן - שישלחו אותם לצפון תל אביב, אנחנו לא פח הזבל של הדרום. הם לא גרים בשכונה, ולא הגיוני להכניסם לשכונה כשלילדינו יש מצוקת מקום. יש פה ילדים קטנים שצריכים גן בשכונה שלנו, ובגלל חוסר מקום - שולחים אותנו החוצה. אין פה שום הגיון. כל עוד יש חוסר בגנים בקריית שלום לא מקובל שיכניסו במקום הילדים שלנו, שנולדו בשכונה וחיים בה, ילדי עובדים זרים".

 

לשאלה אם יהיו מוכנים התושבים לגן מעורב של ילדי השכונה וילדי עובדים זרים, עונה כהן: "בשום פנים ואופן לא - ולא אכפת לי שיקראו לי גזענית. אני לא רוצה את הילדים האלה בשכונה שלי. ברגע שיבואו הילדים, הוריהם יגידו שהגן רחוק ויעברו גם הם לשכונה.

כל הגינה שלנו מלאה סודנים שמחפשים לריב, ליהנות ולרצוח, יש להם רצח בעיניים. שייקחו אותם לצפון העיר או לערים אחרות".

 

מעיריית ת"א נמסר בתגובה: "אנו דואגים לרווחתם ולחינוכם של כולם, ועושים ככל יכולתנו להתמודד עם נושא ילדי מהגרי העבודה והפליטים ושילובם במערכת החינוך בעיר. במסגרת זו, עולות אפשרויות כאלה ואחרות על מנת למצוא פתרון שייתן מענה לילדי מהגרי העבודה והפליטים מחד, ויתחשב בצרכים של תושבי השכונה מאידך. יש לציין כי עיריית תל אביב-יפו היא הרשות הציבורית הראשונה בארץ שלקחה אחריות על אוכלוסיית הפליטים ומהגרי העבודה השוהים בתחומה, וכמעט היחידה שזה עשור מטפלת ודואגת לרווחתם ולזכויותיהם, כולל שיבוצם של כ-800 ילדים מגילאי הגן במערכת החינוך העירונית".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השנה גן לחינוך מיוחד - ובשנה הבאה?
צילום: ירון ברנר
"נעצור את כניסת הילדים בגופנו". סוזי כהן
צילום: ירון ברנר
בנימין בביוף חבר מועצה תל אביב
צילום: מיכאל שטינדל
מומלצים