שתף קטע נבחר

מלך או קבצן

30 שנה חלפו מאז אלבום הבכורה של זוהר ארגוב, והאנשים שליוו אותו עדיין מתקשים להכריע: האם מדובר במסומם שהפך לאגדה רק בזכות מותו, או באלביס פרסלי הישראלי? מרגול, אביהו מדינה, יהודה קיסר וג'קי מקייטן על הזוהר שלהם

30 שנה חלפו מאז צאת "אלינור", אלבומו הראשון של זוהר ארגוב, ונדמה שעם השנים דמותו רק הולכת ומקבלת ממד של אגדה. למרות שהתואר "מלך" הוצמד אליו עוד בחייו, הרי שמאז מותו הטרגי בשנת 1987 שמו, שיריו והסיפורים שנקשרים אודותיו רק הולכים ונהפכים לנכסים תרבותיים, עם מחוות, תמונות ואף הקלטות של גרסאות חדשות לשיריו.

 

שבע שנים חי זוהר ארגוב כמלך המוזיקה המזרחית בישראל. זמן מועט למי שהזמן רק הופך אותו יותר ויותר מיתולוגי, כשבדרך נשמטים הסיפורים הקשים על הסמים, המעצרים וההתנהגויות בלתי הולמות. את מקומם מחליף קידוש המורשת שהשאיר מאחוריו, שכוללת עשרות שירים שרלוונטיים היום יותר מתמיד.

 

 

אין מנה נוספת? זוהר ארגוב מבצע את "אלינור" בבר מצווה בשנת 1981

 

לרגל שנת השלושים ל"אלינור", חזרנו אל האנשים שהכירו את זוהר ארגוב ועבדו איתו, שיספרו את הסיפור הקטן שלהם. ששה מונולוגים על מי שידוע בתור "המלך".

 

את זוהר ארגוב גילה ג'קי מקייטן, אז אחד הכוכבים הגדולים בארץ. "ערב אחד הופענו בפאב והמנחה הזמין זמר אלמוני בשם זוהר עורקבי לעלות על הבמה לחימום. כשזוהר עלה ופצח בשיר נדהמתי מהקול. הזמנתי אותו שוב לעלות על הבמה, רק הפעם כמו שמזמינים כוכבים.

 

"עוד באותו ערב ישנתי אצלו בדירה וכבר למחרת לקחתי אותו לחנות בגדים ורכשתי לו חליפה יוקרתית כדי שיהיה לו עם מי להופיע. בערב לקחתי אותו להופעה באולם ברחובות שהיה מעל תחנת משטרה. רגע אחרי שנכנסנו לאולם להופיע קפצתי לתחנה וביקשתי ששני שוטרים ילוו אותו לתוך האולם, כדי לעשות לו אווירה של סטאר.


זוהר. אשתו הראשונה יעצה שיחליף מעורקבי לארגוב (צילום: נתי הרניק, לע"מ) 

 

"בלילה אחרי ההופעה, חזרנו אליו לדירה, והוא הביא לחן יווני שאמר שצריך לחבר לו מילים. תוך כמה דקות כתבתי לו את השיר הראשון שלו, 'אלינור'. אחרי שבוע הוא נעלם לי ומיד הגיעו נשמות טובות שאמרו לי שזוהר גנב לי את 'אלינור' והקליט אותו בלי לאשר מולי. אבל אני עניתי לכולם שנתתי לו את השיר מתנה ומאז הוא הפך למפורסם".

 

"לא קם זמר כמוהו"

את ההקלטה של "אלינור" אירגן הגיטריסט יהודה קיסר. "אף אחד לא ידע אז מי זה זוהר ארגוב. בזמנו זוהר היה הנהג של ג'קי מקייטן והוא התהדר בזה שהוא זמר. יום אחד נתנו לו צ'אנס והקהל התלהב. ראיתי את הפוטנציאל ורציתי להקליט לו דיסק אבל הוא טען שאין עליו גרוש כי הוא בדיוק השתחרר מהכלא. לכן, בלית ברירה, הלכנו למועדון 'הברווז' ושם הקלטנו את הדיסק 'אלינור' על טייפ. לכן איכות ההשמעה שלה כזאת גרועה.


יהודה קיסר. "זוהר היה ברמה של ג'ון לנון ואלביס פרסלי"

 

"אז הייתה מודה שאנשים היו באים להופעות עם טייפ ומקליטים את ההופעה כולה. כך זוהר התפרסם, כשהקלטות שלו עברו מיד ליד. זוהר היה בעל יכולות מהליגה של ענקי עולם, ברמה של ג'ון לנון, אלביס פרסלי וטום ג'ונס. הגישה שלו לשירה והקול הנדיר הפכו אותו לאגדה שהוא היום. אני לא אשכח הופעה ב'עיר הנוער', אליה זוהר איחר בגלל הסמים. אנשים החלו להתפרע ולהצית עצים ולהדליק גפרורים.

 

"למקום הגיע מפקד הכבאות וניסה להרגיע את הקהל ללא הצלחה במשך שעה. כשהגיע זוהר, הוא ראה את המהומה ותוך דקה השתיק את הקהל ונתן מופע אדיר. לדעתי לא קם עד היום זמר שהתעלה על היכולות שלו".

 

רימון יד במכונית

סמוך לצאת האלבום "אלינור" החל אשר ראובני לשמש כאמרגן של זוהר ארגוב. "כחמש שנים הייתי המנהל שלו. הכרנו דרך שימי תבורי בשנת 1979 וכעבור שנה הוא לקח אותי למועדון באור יהודה שבו הופיע, אז עוד תחת השם זוהר עורקבי. הוא סיפר לי שכבר הוציא שני סינגלים שלא צלחו וביקש שאנהל אותו. אשתו הראשונה יעצה לו לשנות את שם המשפחה לארגוב והחלטנו לצאת לדרך.

 

"הגעתי איתו להישגים מדהימים, אבל אחרי חמש שנים ראיתי שאני כבר לא יכולתי להשתלט עליו יותר בגלל שהוא כבר היה עמוק בתוך עולם העבריינים והסמים. אחרי שנה הוא ביקש שאחזור לנהל אותו, אבל אז כבר עבדתי עם חיים משה וסירבתי לעזוב אותו בשביל זוהר. כמה ימים אחרי, כבר הצמידו לי רימון לאוטו שהתפוצץ ואיימו אליי שכדאי לי לחזור ולעבוד עם זוהר. ואכן, חזרתי ועבדתי איתו עוד שנה עד שכבר לא יכולתי יותר עם ההתנהלות שלו וחתכתי, הפעם לצמיתות. לא היה מול מי לעבוד, כי איתו לא יכולת לדעת מה יקרה עוד שעה, שלא לדבר על עוד חודש. לכן גם ידעתי שהוא יגמור איך שגמר ולא הייתי מופתע.

 

"מה שכן, אני בכלל לא מסכים עם תואר 'המלך' שהודבק אליו. לדעתי אייל גולן עשה הכי הרבה למען המוזיקה המזרחית בארץ וכמות הלהיטים שלו גדולה פי כמה וכמה משל זוהר. נכון שזוהר אולי פרץ את הדרך, אבל לחיות כמו זמר הוא לא חי ובסוף הוא גמר בצורה הכי גרועה שאפשר".

 

"כל אחד והגורל שלו"

שימי תבורי היה חבר ילדות של זוהר ארגוב עוד כשהיו בני 13. "היינו יחד בחבורת זמר ועבדנו יחד בגיל 15 בתור צבעים בחברה של אחי הגדול. בשנת 1982 הזמינו אותי פעם נוספת להתחרות בפסטיבל הזמר המזרחי, אבל אחרי כמה זכיות רצופות כבר לא רציתי להתחרות והחלטתי לנסוע לארצות הברית לנסות שם את מזלי. העברתי את השיר 'הפרח בגני', שכתב לי אביהו מדינה לפסטיבל, לזוהר.


שימי תבורי ואביהו מדינה. "היללו אותו במותו יותר מבחייו" (צילום: דלית שחם) 

 

"בסופו של דבר, אני זכיתי בשלושה בנים והוא בתחרות, כך שכל אחד והגורל שלו. כשהייתי מגיע לארץ, הייתי מבקר אותו בכפרי גמילה שהיה בהם ומנסה לעודד אותו ולדבר איתו נגד השימוש בסמים, אבל לא היה עם מי לדבר. דבר אחד בטוח: לאחר מותו היללו אותו הרבה יותר מאשר מחייו".

 

מקבץ נדבות בתחנה המרכזית

אחרי שתבורי וויתר על "הפרח בגני", הוא המליץ לאביהו מדינה לתת את השיר לזוהר. "זוהר בכלל לא רצה את 'הפרח בגני'. הוא בא אליי לבית עם מנהלו ראובני וטען שהשיר נחמד, ובשבילי נחמד זה חרא.

 

"למחרת ראובני התקשר להתנצל, אבל כבר אמרתי לו שאני לא מוכן, אחרי ההתנהגות של זוהר, להמשיך לעבוד איתו. בסופו של דבר לא יכולתי להתעלם מהעובדה שזוהר התחיל לזכות אז בפופולריות וכבר נתתי לו הבטחה שאכתוב לו. אז שלחתי את שימי תבורי שיגיד לזוהר לבצע את השיר ושימי אכן הצליח לשכנע. למחרת הלכנו לננסי ברנדס, שיעשה לנו את העיבוד וכך הוא הגיע לפסטיבל ולקח את המקום הראשון.  

 

"זוהר הפך לאגדה רק בזכות מותו. הוא וויתר על הכול עם הנפילה לסמים וכבר לא היה הוא אלא הלך לאיבוד. ההתאבדות שלו רק שמה חותמת סופית לכך. בימיו האחרונים הוא כבר קיבץ נדבות בתחנה מרכזית בראשון לציון ולא היה לו כוח יותר להתמודד עם המצב שנקלע אליו ולהתמכרות לסמים והוא שם לזה קץ".

 

סיר הסירים

ננסי ברנדס היה עולה חדש מרומניה כשהתחיל לעבוד עם זוהר ארגוב. "את זוהר הכרתי בשנת 1981, כשהגיע אליי לבית עם אביהו מדינה, כדי שאכין להם עיבוד לשיר 'הפרח בגני'.

 

"בקושי ידעתי אז עברית ולא ידעתי מיהם, ובכלל לא הבנתי מה הם רצו ממני. אביהו שראה שאני מסתבך ביקש ממני סיר. אני חשבתי שהוא רוצה לאכול אבל במקום זה, הוא לקח את הסיר והחל לנגן לי את הצליל שהם מחפשים. כעבור כמה ימים חזרתי אליהם עם העיבוד ואיך שזוהר שמע הוא התמלא דמעות בעיניים ואמר לי שאני אלוהים ושבחיים הוא לא דמיין שייצא כזאת יצירה.

 

"עשיתי לזוהר שלושה אלבומים ולהקליט אותם הייתה חוויה יוצאת דופן, שכן בכל הקלטה הביצוע היה שונה לגמרי מהביצוע הקודם. בהקלטה של 'מרלן' הוא כבר היה כל כך מסטול שהיו צריכים שני גברים להחזיק אותו כדי שלא ייפול. לא הבנתי אז באולפן ממתי שותים קוקה קולה חמה ולא ראיתי עד אז איך מוציאים עשן מבקבוק, ואז שמעתי לראשונה על המושג 'באנג'".

 

מברווזון למלך

מרגלית צנעני הייתה זמרת החימום של זוהר באותן שנים. "זוהר היה ידיד טוב שלי ועם זאת הוא גם היה פלא וחידה. ראיתי איך הוא מזנק כמו מטאור למשהו כמו בוב מארלי מקומי והופך לגיבור תרבות אמיתי.

 

"הבנתי אז, כשחיממתי אותו בהופעות, שמתחולל משהו שהוא מעבר להופעה, משהו מאגי. התיידדתי איתו גם בגלל שהערצתי אותו על הצורה בה הוא היה על הבמה, ללא שום פוזה. הוא לא היה איש יפה, אבל מברווזון הפך לעיניי לנסיך. הוא היה שר לפנים, מסלסל בקטנה, בטעם ועשה בקול שלו דברים שאף אחד לא יכול לעשות, זאת למרות שלא היה לו קול גדול.


צנעני. "הוא אמר לי באהבה שדחקתי אותו" (צילום: דורון עדות) 

 

"הייתי זמרת החימום שלו בהרבה מועדונים ובכל פעם שעלה אחריי היה אומר לקהל, 'היא תגיע לגדולות' ופרגן לי. כשהוצאתי את 'נערי שובה אליי' הוא התרגש ולקח אותי לתחנה המרכזית תל אביב והראה לי דוכנים מלאים בקלטות ותמונות שלי ובאהבה אמר לי שדחקתי אותו. זה היה בשבילי כמו פרס גראמי.

 

"זוהר היה מיוחד ולא צפוי, עם נוכחות ענקית. כשהגיע למקום הבנת שמגיע אליל, דבר

 שקורה רק פעם בעשרות שנים. אני בחיי לא ראיתי אף תופעה של הערצה כמו שהיתה אליו, בעיקר בתוך השכונות, והוא פרץ לזמר המזרחי את הדרך.

 

"עד היום אני חברה מאוד טובה של האחיות שלו, ותמיד כשאנחנו נפגשות הלב גדוש בגעגועים לברנש הבלתי ייאמן הזה. לך תדע מה היה באותו לילה אכזרי בו הוא מצא את מותו. יכול להיות שאם הוא היה נשאר בחיים הוא לא היה הופך לאגדה. יש זמרים אולי יותר טובים ממנו אבל כמוהו אין ולא יהיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אלינור". הוקלט על טייפ, והסאונד בהתאם
עטיפת אלבום
צילום: אורלי דיין
ג'קי מקייטן. "נתתי לו את 'אלינור' במתנה"
צילום: אורלי דיין
צילום: חגי דקל
ברנדס. למד מה זה באנג
צילום: חגי דקל
אשר ראובני. אייל גולן עשה יותר מזוהר למען המוזיקה
צילום: אליצור ראובני
לאתר ההטבות
מומלצים