שתף קטע נבחר

"הרשימה השחורה" לעזה: כלי רכב כן, גלשנים לא

במשרד החוץ נערכה מסיבת עיתונאים שבה הציגה ישראל בגאווה את ההקלות במצור - שבאו בעקבות אירועי המשט לעזה. כימיקלים שונים, מצנחים וציוד צלילה לא יורשו להיכנס, ברזל ומלט כן. "מקלים על האזרחים, מקשים על הטרור"

רגע לפני שראש הממשלה ממריא לפגוש את נשיא ארצות הברית, מציגה ישראל לעולם את ההקלות במצור על רצועת עזה, עליהן החליט הקבינט בעקבות אירועי המשט לעזה. עקרונות "הרשימה השחורה" המצומצמת של הסחורות והציוד שלא יורשה להיכנס לרצועה הוצגה אחר-הצהריים (יום ב') במשרד החוץ בירושלים, על ידי מנכ"ל המשרד, יוסי גל.

 

ההגבלות כוללות כל סוג של נשק ואמצעי לחימה, ולצדם חומרים המוגדרים "דו-שימושיים" - כלומר, המשמשים למטרות אזרחיות, אך יכולים גם לשמש "כמרכיב בפיתוח, ייצור, שימוש או העצמה של יכולת צבאית או טרוריסטית".

 

 

החומרים הדו-שימושיים בהגבלות מבוססים על שלוש רשימות. הראשונה היא "רשימת ואסֵאנר" המקובלת בעולם. הרשימה, הקרויה על שם על שם העיר ההולנדית שבה נחתם ההסכם המגדיר אותה ב-1996, נועדה להסדיר את הסחר בנשק, בטובין ובטכנולוגיה שיכולים לשמש כנשק או לשמש לייצור נשק. על הרשימה, שעודכנה ב-2008, חתומות 40 מדינות. ישראל אינה נמנית עליהן, אך היא אימצה את הרשימה.

 

רשימה נוספת מבוססת על החוק הישראלי, שעוסק בציוד וטכנולוגיה שיכולים לשמש טרוריסטים וארגוני טרור. היא כוללת בין היתר כימיקלים שיכולים לשמש בייצור חומרי חבלה (כגון דשנים מסוימים), סוגים מסוימים של מתכת, ציוד אופטי כגון אמצעי לייזר ואמצעי ראיית לילה, סכיני ציד וחרבות, מצנחים, מטוסים קלים, ציוד תעופה, אמצעי ניווט מסוימים, ציוד צלילה, כלי שיט וגלשנים לא ממונעים, חזיזים וזיקוקי די-נור, חומרים מרוכבים (כגון סגסוגות מתכת) ועוד.

 

ברשימה שלישית, שגובשה במיוחד, מופיעים פריטים שאינם בהכרח כלולים ברשימות האחרות, ועלולים לשמש לתעשיית נשק תלול מסלול ופצצות מרגמה. הרשימה כוללת, למשל, דשנים המכילים אשלגן כלורי בריכוז גבוה, סוגי שרפים, ציוד לקידוח ולשאיבת מים מאתרי קידוח, טכנולוגיות מחשבים שיכולות לשמש לפיתוח טילים, פריטים שיכולים לשמש לשיפור המיגון (כגון סיבים או בדים המכילים פחמן או סיבי זכוכית) וכלי שיט מכל סוג.

 

"45 פרויקטים תוך חודשים"

רשימה נוספת קובעת אילו סחורות ניתן יהיה להכניס לרצועה, לראשונה לאחר כמה שנים של סגר - אולם רק לפרויקטים שאושרו על ידי הרשות הפלסטינית, ושיבוצעו על ידי הקהילה הבינלאומית. בין הסחורות הללו: מלט, ברזל, כלי רכב (למעט כאלה ש"שניתן לנצלם לביצוע פעילות טרור"), אספלט ומרכיביו, יבילים ומכולות, קורות עץ ועוד. "כמו שאתם רואים, עשינו מאמצים גדולים להקל על האוכלוסיה האזרחית, ולהקשות על הטרור", אמר גל.

 

במסיבת העיתונאים השתתף האלוף איתן דנגוט, מתאם פעולות הממשלה בשטחים. הוא אמר שמעבר כרם שלום שבדרום הרצועה יהיה המעבר המרכזי לאספקת הסחורת לעזה, ולצדו מעבר ארז בצפון הרצועה ומעבר קרני שבדרומה.

 

"מספר המשאיות הוגדל בכרם שלום ל-160 ביום", ציין האלוף דנגוט.

 "נעשו מאמצים להגדלת נפח הפעילות של המעבר. בקרני הוגדלה כמות המשאיות מ-80 ל-120. בתוך השבועות הקרובים נעביר כ-250 משאיות. הצפי בתוך שבועות להגיע ל-350 משאיות. בתחילת 2011 אנו מצפים ל-400 משאיות ביום".

 

עוד אמר כי כיום מתוכננים תשעה פרויקטים בינלאומיים גדולים בעזה, שבהם ניתן יהיה לעשות שימוש בחומרים שהכנסתם תותר, בנוסף לחמישה שכבר אושרו בעבר. לדבריו, שיתוף הפעולה עם הרשות בעניין זה התרחב בשבועות האחרונים התרחב, והוקם מנגנון מיוחד. "בתוך חודשים ספורים יהיו עד 45 פרויקטים. הכל ייעשה עם הרשות ובתנאי שיישמרו תנאי הביטחון סביב עזה".

 

שליח הקוורטט למזרח התיכון, טוני בלייר, ברך על פרסום הרשימה. "זו אבן דרך משמעותית. כפי שטענתי תמיד, היישום יהיה המבחן האמיתי", אמר בלייר והוסיף כי השינויים הם משמעותיים ומרגע שייושמו, "השפעתם על חיי האנשים בעזה צפויה להיות דרמטית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סחורות בכרם שלום. המעבר העיקרי
צילום: צפריר אביוב
גל והאלוף דנגוט במסיבת העיתונאים
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים