שתף קטע נבחר

משחררים מרגלים וכולם מנצחים

שתי הממשלות ניסו לשים את הסיפור מאחוריהן כמה שיותר מהר. "הרעיון של עסקה מהירה נועד למנוע נסיגה בתהליך שיפור יחסי ארצות הברית-רוסיה", הסביר מומחה למדיניות ביטחון ממוסקבה. "משפט היה מחזק את הטינה לרוסיה"

עסקת חילופי המרגלים "הגדולה ביותר מאז המלחמה הקרה" תיזכר בעיקר כמבצע מהיר, יעיל ומתואם היטב. שאלות רבות ממשיכות לרחף מעל הפרשה, אך לרובן תשובות פשוטות יחסית, הנוגעות בעיקר לעובדה שהמלחמה הקרה כבר הגיעה לסיומה - גם אם כותרות העיתונים כוללות פרטים פיקנטיים על רשת ריגול רוסית ובה סוכנת פוטוגנית במיוחד, מרגל שנמלט בקפריסין, מקומות מפגש סודיים וכתב סתרים. יש להניח שהאווירה בעסקת המרגלים הגדולה הקודמת, במסגרתה הועבר נתן שרנסקי למערב, היתה מתוחה הרבה יותר מאשר בנחיתות וההמראות בוינה.

 

פרשת המרגלים מרוסיה - כל העדכונים ב-ynet

 

מועד חשיפת הפרשה, יומיים בלבד לאחר ביקורו המוצלח של נשיא רוסיה, דימיטרי מדבדב, אצל עמיתו האמריקני ברק אובמה, היה רמז לכך ששתי הממשלות ינסו לשים את הסיפור מאחוריהן כמה שיותר מהר. בימים שבהם נשיאי ארצות הברית ורוסיה מבטיחים לצמצם את מאגרי הגרעין, מטילים סנקציות על איראן ומתיישבים לאכול המבורגר בדיינר כל-אמריקני, ברור לכל הנוגעים בדבר שאין סיבה ממשית להיגרר לחילופי האשמות וחשדנות יתר. משפט ארוך לעשרת המרגלים או משא ומתן ממושך על מספר וזהות האסירים שישובו למערב בתמורה להעברתם למוסקבה, עלול היה להוביל את המדינות המתיידדות לתקופה לא קלה.

 

"הרעיון של עסקה מהירה נועד למנוע נסיגה בתהליך שיפור יחסי ארצות הברית-רוסיה", הסביר מומחה למדיניות ביטחון ממוסקבה. "דיונים ארוכים בבית משפט אמריקני היו משמשים את מתנגדיו של הנשיא אובמה ומחזקים את הטינה לרוסיה. אם אין מרגלים, אין שערורייה. זה פתרון שכולם מנצחים בו". נשמע פשוט. אך בקרב פרשנים שמרנים, וגם בקרב חלק נכבד מהציבור האמריקני, קיימת ביקורת על העסקה שהושגה - עשרה סוכנים רוסים בתמורה לארבעה אנשים - שאמנם בילו שנים ארוכות בכלא הרוסי, אך רבים במערב מאמינים בחפותם.

 

האמריקנים היו שווים יותר

כתב ה"דיילי טלגרף" הבריטי במוסקבה, אנדרו אוסבורן, חולק על הביקורת הזו. אחרי הכל, וושינגטון היא זו שיזמה את החילופים, בשעה שבה מוסקבה חיפשה דרך מהירה לשים קץ לפרשה המביכה ולעמעמם מעט את הזרקורים שהופנו לעבר סוכניה הכושלים. העובדה שארצות הברית הסכימה לקבל לידיה ארבעה אסירים בלבד מצביעה על מסקנה אחת בלבד: הם היו שווים יותר. אוסבורן מודה שייתכן שמדען הגרעין איגור סוטיאגין הורשע על לא עוול בכפו, אך שלושת המשוחררים הנותרים תרמו רבות לחשיפת סוכנים רוסים שפעלו במערב.


המטוסים ועליהם המרגלים בוינה (צילום: AP)

 

"השוו את הפעולות המיוחסות לארבעה לאלו המיוחסות לעשרת הרוסים שנתפסו בארצות הברית", כתב אוסבורן. "תגיעו למסקנה שברור למדי שהאמריקנים השיגו עסקה טובה מאוד. הם החזירו אליהם אנשים, שביודעין או שלא ביודעין, הביאו לשינוי ממשי. הרוסים קיבלו חובבנים, שנראה ששכחו את המשימה שלשמה הגיעו לארצות הברית".

 

בכיר לשעבר ב-CIA, וויליאם מורי, אמר לאתר "פוליטיקו", כי הפער בין התהליך שעברה ארצות הברית לזה שעברה רוסיה מאז המלחמה הקרה, אחראי במידת מה לתסבוכת שנוצרה. "ממשלת רוסיה עדיין לא הוכיחה שהיא חברה פתוחה בקהילה פתוחה של מדינות", הוא אמר. "לכן, היא ממשיכה לחפש סודות שלא קיימים". את ההנהגה הרוסית, הוא מתאר כפרנואידית ומיושנת: "הם לא מאמינים שמה שהם קוראים בעיתונים או הדברים שנאמרים בקונגרס הם אכן המדיניות האמריקנית".

 

אם כך, שתי המעצמות ישרדו את המשבר, אך מה יהיה על האנשים שיצרו אותו? לעשרת

 הרוסים שישובו למולדתם לאחר שנים שבהן חיו בזהות בדויה במערב צפויה תקופת הסתגלות קשה, ולא ברור איזו קבלת פנים מכינים להם שולחיהם. ילדיהם, חלקם אמריקנים לחלוטין, לא עלו על המטוס למוסקבה, ונותרו בידי קרובי משפחה ונציגי רוסיה בארצות הברית. למרות התקווה שהפרשה תהפוך ביום מן הימים לסרט הוליוודי, עשרת המשוחררים נאלצו להתחייב שלא ימכרו את סיפוריהם. בשלב זה נראה שהמפסידים העיקריים מחזרתה של "אנה צ'פמן" לרוסיה הם כלי התקשורת המערביים, ששמחו לספק לסוכנת החשאית 15 דקות של תהילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החילופים במטוסים
צילום: AP
המרגלים הרוסים בבית המשפט, איור
צילום: AFP
צ'פמן. הסוכנת הפוטוגנית
צילום: AP
מומלצים