שתף קטע נבחר

ספרד: הניצחון נפל על מציאות עגומה

הזכייה המזהירה במונדיאל והחגיגות במדריד הן הזדמנות להתעודד בעת משבר כלכלי קשה. אלא שתוכנית ההתייעלות האגרסיבית עדיין לא פתרה את בעיותיה של ספרד: חוב תופח, מפעלים שנסגרים, הורדה בדירוג האשראי ואבטלה של 20%

רבבות אנשים נלהבים רקדו והשתוללו כל הלילה בכיכרות של מדריד וברצלונה. ניצחון ראשון של מדינה בגמר גביע העולם בכדורגל היה מעורר שמחה אדירה בכל עם, ובוודאי אצל עם ים-תיכוני ומלא שמחת חיים. אבל לספרדים ולקטלאנים יש השנה סיבה נוספת להשתולל ולהתפרק: הניצחון "נפל" על ספרד באמצע אחד המשברים הכלכליים הקשים בתולדותיה. הכדורגל ידוע כשמחה של עניים, וניצחון במשחק הוא נחמה מצויינת לאנשים שמקור פרנסתם אבד או נמצא בסכנה. 

 

ספרד היא דווקא סיפור הצלחה כלכלי נדיר - "סינדרלה" שזינקה מאשפתות. ספרד הייתה בעבר אחת המדינות המבודדות, העניות והנחשלות באירופה. התוצר הגולמי הספרדי עמד ב-1960 על 3,750 דולר, נמוך בעשרות אחוזים מזה של ישראל, איטליה ואפילו ברית המועצות. לאחר מותו של הרודן פרנקו נפתחה ספרד לעולם ועברה תיעוש ופיתוח מהירים. התוצר הספרדי הגיע ב-1999 ל-16,500 דולר, והתקרב לזה של ישראל, וב-2009 ספרד עקפה את ישראל ואיטליה והגיעה ל-34 אלף.

 

כלכלני הבנק העולמי ביקרו בספרד ב-2007 וכתבו בדו"ח המסכם של הביקור: "ספרד נהנית מצמיחה מרשימה במשך שנים. האבטלה יורדת, המהגרים נכנסים, הייצוא צומח, תפוקת העובדים משתפרת והאינפלציה נחלשת. ספרד צומחת מהר יותר ממדינות אחרות וגם בצורה בריאה ומאוזנת יותר. אנו צופים שהצמיחה תימשך גם בעתיד". 

 

משקיעים במשק כמו בשחקנים

אלא שהזינוק המטאורי הספרדי נוהל בצורה פזיזה ובזבזנית, שמזכירה את ניהולן של קבוצות הכדורגל הספרדיות. כשם שריאל מדריד וברצלונה נכנסו לגרעונות עצומים ברכישת שחקנים מוצלחים, שבטווח הארוך נשאה פירות יפים והביאה הישגים ספורטיביים, כך גם ממשלת ספרד הימרה על צמיחה מואצת באמצעות השקעות ענק במחקר, חינוך והקמת תשתיות ומפעלים. ימים יגידו אם גם ההימור הכלכלי היה מוצלח.

 

השפל הכלכלי העולמי "חשף את מי ששחה ערום" והצמיחה הבזבזנית בספרד הפכה למשבר. הגירעון הממשלתי של ספרד הגיע בשנה שעברה לכ-20 מיליון אירו, כ-2% מהתמ"ג הספרדי. החוב הציבורי של ספרד הגיע ל-55% מהתוצר והחוב החיצוני עומד על יותר מ-2.4 טריליון דולר. המפעלים אינם עומדים בעומס המיסוי ונסגרים, הגירעון המסחרי עומד על 70 מיליארד דולר.

 

והבעיה העיקרית: האבטלה בספרד מתקרבת ל-20%, הגבוהה בעולם המערבי. ההשקעות המואצות נועדו לקדם את הדורות הבאים, אבל בינתיים, הסובלים העיקריים שלה הם הצעירים: אבטלת הצעירים עומדת באזור ה-40%, וספרד נחשבת למדינה שאי אפשר למצוא בה עבודה עד גיל 30.

 

ספרד, בניגוד ליוון, לא ביקשה כסף מהאיחוד האירופי, ואינה נמצאת בסכנת קריסה פיננסית. חברות דירוג האשראי הורידו את הדירוג שלה, והפיקוח על הבנקים באיחוד האירופי בדק את איתנותם הפיננסים של הבנקים הספרדיים.

 

בעיתונות הספרדית והעולמית נפוצו הערכות, לפיהן ספרד מתכוונת לבקש מהאיחוד חבילת סיוע בדומה לזו שהוענקה ליוון. אם אכן יאלץ האיחוד להעביר מענק כזה, הוא עשוי לסכן את האירו הרבה יותר מהסיוע ליוון, כיוון שספרד גדולה מיוון פי ארבע. אבל ממשלת ספרד הכחישה ומכחישה את השמועות ומתעקשת שהיא תפתור את בעייתה בעצמה.

 

איומים על הממשלה

המשבר הכלכלי הוביל למשבר פוליטי. סקרים שפורסמו בספרד מראים כי שלושה רבעים מהספרדים סבורים שהממשלה הסוציאליסטית של חוסה לואיס רודריגז ספטרו נכשלה בטיפול במשבר, והעניקו ליריבו של ספטרו, חוזה מריה אסנאר הימני, יתרון של 9%. אסנאר, ששימש כראש הממשלה עד 2004, קרא להתפטרותו של ספטרו.

 

כדי להיחלץ מהמשבר הפוליטי ולמנוע מספרד את גורלה של יוון, הכינה שר העבודה הספרדי, סלסטינו קורבחו, תוכנית התייעלות מקיפה ואגרסיבית למדינה. התוכנית כוללת, מצד אחד, הקפאת שכר, פיטורי עובדים וקיצוץ אגרסיבי בהוצאות במגזר הציבורי, בהיקף של 15 מיליארד אירו, והגמשה של חוקי עבודה נוקשים.

 

מצד שני, מתוכננת השקעה של 213 מיליון אירו בהשקעה ישירה במענקים למפעלים שיגייסו עובדים מבוגרים וצעירים, ו-54 מיליון אירו בהכשרות מקצועיות לצעירים, במטרה להתאים את שוק העבודה הספרדי לעשור השני של האלף השלישי. בממשלה מעריכים שהרפורמות יובילו ליצירתן של שתי מיליון משרות חדשות תוך שנתיים.

 

התגייסות הממשלה הספרדית לטיפול במשבר הועילה, והכותרות מהשבועות האחרונים מבשרות על התאוששות. ספרד נחלצה מהמיתון שבו הייתה שקועה מאז המשבר הגלובלי, והגירעון הממשלתי ירד מאז תחילת השנה ב-6% לרמה של 18 מיליון אירו. 

 

התקוות שהתוכנית העניקה לא שיכנע את ארגוני העובדים לתמוך בה. האיגודים המקצועיים במגזר הציבורי הכריזו על שביתה כללית  והוציאו את העובדים להפגנות המוניות, והרפורמות עברו בישיבת הממשלה על חודו של קול. לפי שעה, לא צפויים בספרד מראות של הפגנות אלימות כמו ביוון, ונראה שמרבית הציבור תומך ברפורמות שנועדו לתת לו פרנסה ולא רק לסגור חובות על הנייר. אבל האווירה הכללית במדינה מתוחה למדיי.

 

הניצחון המפתיע במונדיאל נפל על ספרד מהשמיים. ובמדינה שכל מפרנס חמישי וכל צעיר שלישי הם מובטלים, מפעלים נסגרים משכורות מקוצצות, מוסדות שובתים, פוליטיקאים תוקפים אלה את אלה, הגרעונות תופחים והעתיד אינו ברור, אין דבר נפלא יותר ממשחק שנגמר בדקה ה-116 בניצחון מזהיר על אויבת היסטורית - וחגיגה ברחובות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספרד צוהלת: אין עבודה, אבל יש גול
צילום: AP
חגיגות ניצחון: נפל מהשמיים
צילום: AP
מומלצים