שתף קטע נבחר

ניתוח הלייזר של צה"ל: החיישנים ערוכים לקרב

בצבא מגבירים את השימוש באימונים המדמים ירי באמצעות לייזר, כשבעזרת חיישנים שמוצמדים לאפודי החיילים ולטנקים, יכולים המפקדים להעריך את מספר "האבידות" - והפגיעות ב"אויב". "זה יותר מסתם קפיצת מדרגה", התפאר גורם צבאי

הפלזמה היא כבר מזמן מילה גסה, אבל זה לא אומר שאת הטכנולוגיה אי אפשר להביא לשטח. הצבא ערך לאחרונה שני אימונים ראשונים של גדודי שיריון תוך שימוש בשיטה של "ירי לייזר", המאפשרת להתחקות אחר ביצועי החיילים והטנקים במהלך התרגילים. מדובר ביכולת חדשה של המרכז לתחקור ובקרת תרגילים (מתב"ת) במרכז לאימוני יבשה (מל"י), ובעתיד הקרוב יש כוונה להרחיב את השימוש בה.

 

"באמצעות ארבעה חיישנים שמוצמדים לטנקים ונתונים על פגיעות ונשק ממלחמות, אנחנו יכולים לקבוע במהלך התרגיל אם הטנק נפגע או הושמד כליל", הסביר ל-ynet גורם צבאי.


משקללים את האבידות וההישגים. "ערוכים למלחמה" (צילום: רועי עידן)

 

מגרש החניה המלא עד אפס מקום שלשום (יום ד') מחוץ לבסיס מל"י בצאלים, נתן יותר מרמז על המתרחש בתוך המחנה הענק ושטחי האימון שבתוכו.

"מי שרוצה לדעת מה מידת הכשירות של צה"ל למלחמה - שפשוט יגיע לכאן", הצהיר סגן מפקד מל"י, אלוף-משנה אשר בן לולו. זו השנה הרביעית שבבסיס מתקיים רצף אימונים, בעיקר לכוחות המילואים, תוך שימת דגש על המשימה האופרטיבית שלהם. "אלה אימונים מאוד מדויקים ומוכווני משימה".

 

לא פחות משלושה אלופים הגיעו לצפות בתרגיל של אוגדת מילואים השייכת לפיקוד הצפון, בהם סגן רמטכ"ל, האלוף בני גנץ, אלוף פיקוד הצפון, גדי אייזנקוט, וראש אגף התכנון בצה"ל, האלוף אמיר אשל. לראשונה זה עשור, תורגלו שם יחד כוחות ארטילריה ושיריון בשילוב חי"ר. "זה תרגיל שמצריך מקצועיות רבה ועמידה בכללי בטיחות", הדגיש אל"מ בן-לולו. "הארטילריה מסייעת לכוחות השיריון והחי"ר במשימה. זה אולי נראה פשוט, אבל זה מצריך תיאום מדויק".

 

עצור והזדהה: מרכבה ישראלית או טנק סורי?

מי שעקבו אחרי התנועה בתרגיל היו כאמור אנשי המתב"ת, שבאמצעות מערכת החיישנים ידעו לומר בכל רגע נתון היכן נמצאים הכוחות, ואילו מהכלים המדמים את המשוריינים האמיתיים פגעו במטרה - או נפגעו בעצמם. "לאחרונה הרחבנו את האפשרות ליחידות השונות לבצע את האימון בכל מקום שירצו. אנחנו מחברים את המערכת, ומקבלים את כל המידע והנתונים למרכז שלנו במל"י - ובאמצעות קרון, גם לשטח", הסביר הגורם הצבאי.


הקרן "קרובה"? לא פגעת. מתאמנים בצאלים (צילום: רועי עידן)

 

מערכת החיישנים צמודה לאפוד הקרב, ואינה מונה את מספר הכדורים שירה כל חייל, אלא בוחנת אם נפגע - והיכן. היא מודיעה על "מותו" על-ידי הבהוב וצפצוף מחריש אוזניים. גולת הכותרת של המתב"ת היא הפונקציה החדשה, שנוסתה לראשונה בשבועיים האחרונים באימונים של גדודי שיריון, ושבמסגרתה על הטנקים המקוריים מולבשת רצועה עם חיישנים שעוקבים אחרי כל צעד שלהם.

 

"הם מבצעים ירי לייזר בלתי נראה ולא מזיק, ובכל פעם שקרן הלייזר קרובה לטנק יריב - זה בבחינת אי-פגיעה במטרה.

כשהקרן נופלת על טנק יריב - זאת פגיעה", הסביר הגורם הצבאי. היתרון הבולט של הטכנולוגיה החדשה הוא היכולת לקבוע מהו "טנק יריב" - מרכבה ישראלית או טנק סורי, ובהתאם - לקבוע מה נקודת התורפה שלו. במהלך השנה יתאמנו עוד כמה גדודי שיריון תוך שימוש בשיטה הזו, ובשנה הבאה, עם הקמת "פלוגה אדומה" ראשונה, מעין "פלוגת אויב" שתדמה את הצבא הסורי או פעילי חיזבאללה, ייעשה האימון מאתגר עוד יותר.

 

"זאת לא קפיצת מדרגה", סיכם הגורם, "אלא קפיצת קומה באיכות האימון. יחד עם האימונים מסוגים אחרים, היא תכין את הכוחות לדבר האמיתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל"מ בן-לולו. "זה רק נראה פשוט"
צילום: רועי עידן
משחקי המלחמה. "תרגיל שמצריך מקצועיות רבה"
צילום: רועי עידן
מומלצים