שתף קטע נבחר

UBS רכש 8.33% מדיסקונט בכ-522 מיליון ש'

האוצר השלים את המכירה של חבילת מניות הבנק לבנק ההשקעות השוויצרי. שר האוצר: "שמח לראות את האמון שהביעו הבנקים הזרים בכלכלה הישראלית בכלל ובבנקאות הישראלית בפרט"

משרד האוצר השלים אחר הצהריים (ג') את המכירה של חבילת מניות בנק דיסקונט שבידי המדינה לבנק ההשקעות השוויצרי UBS תמורת כ-522 מיליון שקל. בסוף העסקה, נמכרה לבנק השוויצרי חבילה של 8.33% ממניות דיסקונט. 5% של המניות ועוד 3.33% אופציות שעמדו לבחירת הבנק עד הצהריים.

 

סך כל המניות נמכרו במחיר ממוצע של כ-6.79 שקל למניה. במסגרת העסקה, התחייבה המדינה שלא למכור מניות נוספות של הבנק במשך 90 יום. שר האוצר יובל שטייניץ אמר כי הוא שמח לראות את האמון שהביעו הבנקים הזרים בכלכלת ישראל ובבנקאות הישראלית בפרט. הוא הודיע כי המדינה תמשיך למכור את יתרת אחזקותיה במניות דיסקונט ולאומי, בהתאם לתנאי השוק.

 

החשב הכללי שוקי אורן שניהל את המכירה הוסיף כי "מדובר בהצלחה אדירה במכירת מניות המדינה של דיסקונט. מטרת העסקה הייתה לנצל את הביקושים הגבוהים מצד המשקיעים המאפשרים למדינה להמשיך בתהליך מימוש אחזקותיה בבנק. תקבולי העסקה יאפשרו לאוצר להקטין את גיוסי האג"ח הממשלתיים ומימון הגירעון ובכך להפחית את יחס החוב-תוצר".

 

לאחר השלמת העסקה, נותרו בידי המדינה 11.67% ממניות דיסקונט. כמו כן, המדינה מחזיקה עדיין בכ-10% ממניות בנק לאומי. בהליך המכירה, בשיטת המכרז הסגור, השתתפו ארבעה בנקים זרים. לדברי האוצר, זו הפעם הראשונה שהבנק הרוכש מצליח ליצור מספיק ביקושים על מנת לממש את האופציה שניתנה לו. במימוש לקחו חלק ככל הנראה גם משקיעים ישראלים.

  

13 שנות הפרטה זוחלת

המדינה הלאימה את שלושת הבנקים הגדולים - דיסקונט, פועלים ולאומי - במשבר ויסות מניות הבנקים בשנת 1983. בנק הפועלים הופרט בשנת 1997 כשנמכר לתד אריסון, אביה של בעלת השליטה הנוכחית, שרי אריסון.

 

ראש הממשלה נתניהו, שיזם את הפרטת הפועלים בקדנציה הקודמת שלו, החליט להפריט גם את לאומי ודיסקונט במסגרת הרפורמות המבניות הגדולות שערך ב-2003, בהיותו שר האוצר. בנק לאומי נמכר ברובו לציבור המשקיעים בבורסה, אך המדינה, המחזיקה 11% ממניותיו, היא עדיין בעלת השליטה.

 

הניסיון להפריט את הבנק לא עלה יפה, כיוון שהקבוצה שהביעה התעניינות במכירתו, קבוצת קרברוס, נמצאה כלא מתאימה. המדינה טרם החליטה אם וכיצד להפריט את בנק לאומי והאם למכור אותו לקבוצת שליטה כפי שתוכנן מלכתכילה, או להפריט אותו במכירה ישירה של מניות בבורסה, כפי שהופרטה אל על וכפי שהופרטו חברות רבות בחו"ל.

 

חלקה של המדינה בדיסקונט הוא עדיין גדול מזה של לאומי, והיא עדיין מקבלת מהבנק דיבידינדים של מאות מיליוני שקלים, אבל השליטה בדיסקונט נמכרה, כאמור, לקבוצתץ ברונפמן-שרוהן. המדינה מנסה להמשיך ולהיפטר מיתרת מניותיה, בהתאם למצב השוק. הליך הפרטת הבנקים הוקפא ב-2008, עקב המשבר הכלכלי, וחזר לחיים השנה.

 

שר האוצר החליט על המכירה לאחר שבתקופה האחרונה הורגשה התעניינות מצד משקיעים בינלאומיים ברכישת מניות הבנק. ההתעניינות באה לידי ביטוי בפגישות שיזמו משקיעים פוטנציאליים עם החשב הכללי. גם הנהלת הבנק ערכה לאחרונה סבב פגישות דומות עם משקיעים זרים באירופה כדי למשש את הדופק לגבי אפשרות המכירה. לדברי האוצר התקבלו תגובות חיוביות לגישושים אלה.

 

לאחרונה הודיע המנכ"ל גיורא עופר כי הוא יסיים את תפקידו בפברואר 2011, לאחר עשר שנות כהונה. המפקח על הבנקים רוני חזקיהו, אישר הבוקר שהוא נפגש עם בעלי השליטה בדיסקונט, משפחת ברופמן, בעניין הזרמת הון נוסף לבנק. חזקיהו ציין כי המסלול הכרוך בגיוס ההון הוא מורכב: בעלי השליטה מוכנים לגייס ההון בהנפקה אולם נראה כי הפעולות שהבנק מבצע בחו"ל צריכות לקבל אישור של בנקים מרכזיים נוספים, שלדעת המפקח פועלים בקצב איטי יותר. עם זאת לדבריו, מדובר בעיכוב טכני, עקב פעילותם האיטית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנק דיסקונט
צילום: עמית מגל
מומלצים