שתף קטע נבחר

המפקח על הבנקים יסיים את תפקידו בסוף השנה

יממה לאחר פרסום הדוח השנתי על המערכת הבנקאית נמסר הערב כי רוני חזקיהו יסיים את תפקידו בתום 4 שנים. בכהונתו התמקד ביישום תכנית לניהול סיכוני אשראי, הוביל רפורמה בעמלות, סייע לנפגעי חפציבה וחשף בעיות בבנק הפועלים

המפקח על הבנקים רוני חזקיהו יסיים את תפקידו בסוף השנה בתום 4 שנות כהונה. דובר בנק ישראל הודיע הערב (ד') במפתיע על פרישתו הקרובה של חזקיהו מבלי להוסיף פרטים על נסיבותיה. הדובר מסר רק כי המפקח סיכם עם הנגיד סטנלי פישר על סיום כהונתו, והנגיד הודיע כי גם המפקח הבא ייבחר בוועדת איתור, כפי שנבחר חזקיהו.

 

ככל הידוע חזקיהו הוא שהודיע לנגיד ביוזמתו על רצונו לסיים את תפקידו בתום תקופה שנראית בעיניו טבעית לפרישה, ללא שום אילוץ מגבוה או מסיבות אחרות. הנגיד שיבח את עבודתו, אך נראה שלא לחץ עליו להישאר ומה שנותר לקבוע היה את מועד ההודעה על סיום כהונתו.

 

נראה כי ההודעה נדחתה להיום, יממה לאחר פרסום הדו"ח השנתי על המערכת הבנקאית לשנת 2009. המפקח סקר אתמול גם במסיבת עיתונאים את מצב הבנקים, התמודדותם עם המשבר והאתגרים שיעמדו לפניהם בעתיד. לא היה בהופעתו אפילו רמז שהוא מסיים את תפקידו.

 

מקור יודע דבר בבנק טען הערב כי פרישתו של חזקיהו היתה ידועה. הוא ציין כי מדובר ב"סיום טבעי של תקופה יפה", ומשך תקופתו של חזקיהו מקובלת למרות שבבנק ישראל אין תקופות כהונה קצובות מראש. בפועל ומניסיון העבר, עולה כי תקופה של 4 שנים פחות או יותר אפיינה גם את כהונת קודמיו.

 

המפקח הקודם יואב להמן סיים את תפקידו ופרש מהבנק בתום כ-3 שנים. יצחק טל כיהן לפניו 4 שנים ואף זאת בגלל נפילת שני בנקים - הבנק למסחר והבנק לפיתוח התעשייה. המפקח שקדם לו, זאב אבלס, כיהן כ-5 שנים, בגלל משבר האשראי המוגזם שחילקו בנקים בריבית נמוכה כדי לעודד את לקוחותיהם לרכוש את ניירות הערך שלהם.

 

במרכז הקדנציה: עימות מול בנק הפועלים

מקורות אחרים בבנק ישראל טענו כי לחזקיהו ניתן חופש פעולה והוא התמקד ביישום התכנית המתקדמת לניהול סיכוני אשראי (באזל 2) שלמענה הוא נבחר. חזקיהו ניווט היטב את אגף הפיקוח במשבר הפיננסי העולמי. לאחר מכן הוא הוביל את הרפורמה בעמלות הבנקים בעקבות התערבות הכנסת, לדבריו בהצלחה, אבל על כך יש מחלוקת ציבורית.

 

בנוסף, חזקיהו יזם והוביל את הצעדים להצלת נפגעי פרשת חפציבה.כמו כן, בשיאו של המשבר הכלכלי הבינלאומי הגביר חזקיהו את הפיקוח על הבנקים. את תמונת היציבות שהפגינו המערכות בישראל, קלקלה פרשת בנק הפועלים שנחשף להשקעות בניירות ערך שמחיריהם ירדו וגרמו לבנק הפסדי עתק. חזקיהו חייב את הבנק להיפטר מנכסים אלו גם במחירי הפסד. כעבור זמן התברר שאם הבנק לא היה מוכר אותם, הוא היה עלול לספוג הפסדים גדולים יותר.

 

התערבות משמעותית נוספת וסמוכה של חזקיהו בבנק הפועלים, היתה בהליכי קבלת ההחלטות של הדירקטוריון. מנכ"ל הבנק צבי זיו התפטר עקב חילוקי דעות עם יו"ר הדירקטוריון דני דנקנר. הבנק מיהר למנות את ציון קינן במקום זיו. בעקבות המהלך החפוז הורה חזקיהו לדנקנר להשהות את מינוי קינן עד שיברר את הרקע להתפטרות.

 

בעלת השליטה בבנק שרי אריסון התנגדה להתערבות חזקיהו בהחלטות הדירקטוריון. והתפתח מאבק עיקש אך שקט בין בנק ישראל לבנק הפועלים, עד שדלף לתקשורת והסתיים בדרישת בנק ישראל לסיים את כהונת דנקנר שהובילה לפרישתו.

 

הזהיר ממשבר בבנקים

אתמול חזר המפקח וציין את חוסנה של המערכת הבנקאית הישראלית שעמדה בסערה הודות להתנהלותה השמרנית בשונה מזו שטלטלה וגרמה לקריסת בנקים במערב. עם זאת הוא הזהיר ממשבר בבנקים הישראליים אם תתפתח בועת נדל"ן.

 

הערב טען גורם בבנק כי ספק אם הבנקים הישראליים היו שומרים על יציבותם במשבר העולמי אלמלא הזדרזו הממשלים בארה"ב ובריטניה לחלץ את הבנקים שלהם מהמשבר.

 

חזקיהו הגיע לתפקידו מתפקיד הממונה על האשראי בבנק דיסקונט. קודם לכן הוא שירת בבנק הפועלים. לא ידוע לאן מפניו מועדות אחרי סיום כהונתו בינואר 2011. לא היה ניתן להשיג את תגובת חזקיהו.


פורסם לראשונה 28/07/2010 19:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפקח על הבנקים רוני חזקיהו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים