שתף קטע נבחר

רואנדה: ניצחון מוחץ בבחירות לנשיא קגאמה

שבע שנים אחרי שזכה ל-95.5% מקולות הבוחרים, "הסתפק" נשיא רואנדה, פול קגאמה, ב-93% וימשיך לקדנציה נוספת בת שבע שנים. קגאמה, שהביא לסיום מלחמת האזרחים במדינה האפריקנית, נחשב לגיבור לאומי בארצו - אך לטענת מתנגדיו זה לא מה שמנע ממנו לעקר את ההליך הדמוקרטי מבסיסו

ניצחון מוחץ לנשיא רואנדה, פול קגאמה, בבחירות לנשיאות שהתקיימו בתחילת השבוע במדינה האפריקנית. בתום ספירת הקולות בשליש מהמחוזות עולה כי קגאמה זכה ל-93 אחוזי תמיכה ובחלק מהן זכה ל-100 אחוז. בעקבות כך, יושבע גקאגה כבר בימים הקרובים לקדנציה שנייה בת שבע שנים. 

 

קגאמה עמד בראש המורדים שהשתלטו על רואנדה ב-1994 והביאו לסיום מלחמת האזרחים, שגבתה את חייהם של כ-800 אלף בני אדם. מאז נחשב קגאמה לגיבור לאומי. הוא הפך לראש ממשלה ובשנת 2000 מונה לנשיא. ב-2003, בבחירות הכלליות הדמוקרטיות הראשונות מאז הפלתו של הדיקטטור פסטר ביזמונגו, ניצח וזכה לתמיכה של 95.5% מקולות.


קגאמה חוגג עם תומכיו באיצטדיון בקיגאלי (צילום: AFP)

 

עם פרסום התוצאות הבוקר (יום ג'), התקבצו תומכיו של קגאמה באיצטדיון הלאומי בקיגאלי וקיבלו את פניו של הנשיא בשירה ובריקודים. קגאמה, בן 53, הגיע למקום יחד עם פני משפחתו והצטרף לחגיגות, אך ביקש מתומכיו באלגנטיות לחכות לתוצאות הסופיות. 

 

"93 אחוז זה 'בסדר גמור' אבל לא 'טוב מאוד'. רציתי שהוא יקבל 97 או 98 אחוז", אמר גאדי מוטנגנגנטי, טכנאי אינטרנט בן 25, שהגיע לאיצטדיון מצוייד בדגל הלאום. "בשבע השנים הקרובות, אני מקווה שקגאמה יבנה יותר כבישים ובתי חולים, יעניק לתושבים אפשרות חינוך חינם ויאפשר להם לסיים את לימודיהם".

 

התוצאה המדהימה לה זוכה קגאמה בפעם השנייה ברציפות, היא תוצאה של הצמיחה הכלכלית והיציבות הפוליטית שהביא לרואנדה. למרות זאת, מבקריו טוענים כי אי אפשר לכנות את ההליך הדמוקרטי "בחירות אמיתיות", אלא כמהלך להכתרתו הסופית של קגאמה. לדבריהם, תוצאות הבחירות נקבעו חודשים מראש בשורת פשיטות ומעצרים נגד מתנגדי השלטון. כתוצאה מכך, החרימו שלוש מפלגות אופוזיציה משמעותיות את הבחירות לנשיאות.

 

על-אף היותה ענייה באוצרות טבע, רואנדה היא אחד "השמות החמים" באפריקה עבור משקיעים ותורמים מחו"ל. בקרב עמיתיו האפריקנים, נחשב קגאמה למנהיג עם חזון שהצליח להביא שקט למדינה שידעה את אחד הסכסוכים האתניים הקשים ביותר בשני העשורים האחרונים.

  

מבקריו של קגאמה טוענים כי במקום לבצר את שלטונו האוטוקרטי, עליו לפעול לשקיפות גדולה יותר ולחיזוק הדמוקרטיה, כיוון שמדובר בתנאי להגדלת התרומות לה זוכה רואנדה מהקהילה הבינלאומית. גם בקרב דיפלומטים מערביים הפועלים ברואנדה התקבלו התוצאות באמביוולנטיות. "חייבים לתהות על ההשלכות הסוציו-פוליטיות של הצבעה כזו", אמר אחד מהם שביקש להישאר בעילום שם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קגאמה. גיבור לאומי
צילום: EPA
מומלצים