שתף קטע נבחר

מחזור 10' בארה"ב: בטוחים שבטהובן זה כלב

הצעירים שסיימו זה עתה את לימודי התיכון במעצמה החזקה בעולם חושבים שאימיילים הם תופעה מיושנת ולא יודעים שהיתה פעם מדינה בשם צ'כוסלובקיה. מנסח רשימת דפוסי החשיבה: "המחקר הזה יגרום גם לבני 25 להרגיש זקנים"

חוקרים אמריקנים פרסמו היום (ד') את רשימת "דפוסי החשיבה" השנתית העוקבת אחר השינויים בתרבות האמריקנית. המחקר מגלה שבוגרי מחזור 2010 בבתי הספר התיכונים כלל לא ידעו שהיתה מדינה בשם צ'כוסלובקיה או שמיכאלאנג'לו היה אמן.

 

טום מקברייד ורון נייף, חוקרים מאוניברסיטת בלויט, נוהגים לפרסם מדי שנה את רשימת "דפוסי החשיבה" של הצעירים שסיימו זה עתה את הלימודים בבתי ספר תיכוניים ואשר נרשמו לשנת הלימודים הבאה באוניברסיטה. הרשימה, שפורסמה לראשונה ב-1998, נועדה בתחילתה להזכיר למרצים באוניברסיטה את הדינמיוּת בתרבות. אולם מאז היא הפכה למוצר פופולרי בקרב כלי התקשורת האמריקניים שנוהגים להשתמש בה כדי לספק תמונת מצב של תפיסת עולמם של הצעירים.

 

"רשימת דפוסי המחשבה" הראשונה, שבדקה את ילידי 1980 כשהגיעו לגיל 18, גילתה שהם לא ידעו שהיה יותר מאפיפיור אחד - יוחנן פאולוס ה-2

שהחזיק בתפקיד בין 1978 ל-2005. שנה לאחר מכן גילתה הרשימה שילידי 1981 כלל לא ידעו על קיומה של יוגוסלביה.

 

החוקרים הסבירו שהם נוהגים לעמול במשך שנה כדי לאסוף עיתונים, כתבי עת ופרסומים בכלי התקשורת משנת לידתם של הצעירים שצפויים להתחיל את לימודיהם באוניברסיטה. "בשלב זה אנחנו מציגים את הנושאים השונים לבני 18 ומחכים לרגע בו צף דפוס המחשבה - כשהם מביטים בריקנות לחלל האוויר ואתה מבין שאין להם מושג על מה אתה מדבר", אמר נייף.

 

מיליון דולר בייבי או הארי המזוהם?

המחקר בודק את הידע הכללי של הצעירים אך גם עוקב אחר השינויים שהתחוללו בחברה האמריקנית. המטרה אינה להציג את הצעירים כבורים אלא בעיקר כדי לשים אצבע על ההתעצבות המתמדת של דפוסי המחשבה בקרב דורות חדשים של אמריקנים.

 

למשל, ילידי 1982 שנבדקו בשנת 2000 גילו שהצעירים האמריקנים כבר לא מכנים את רוסיה ואת סין במילה "אדומים". ילידי 1983 חשבו על סראייבו בתור אזור מוכה מלחמה ולא קישרו אותה לאולימפיאדת החורף מ-1984, וגם לא ידעו כלל מה הוא נייר העתקה. ילידי 1984 כבר לא ידעו שבדרום אפריקה הונהג משטר אפרטהייד וילידי 1985 ידעו ש"רפובליקת בננות" היא רשת בגדים אמריקנית, אך לא הכירו את המושג מתחום הפוליטיקה באמריקה הלטינית.

 

הרשימה החדשה העוסקת בילידי שנת 1992 העלתה אף היא שינויים בתפיסת העולם: רבים מהם לא יודעים לכתוב בכתב מחובר באנגלית והם חושבים

שהודעות דוא"ל הן איטיות מדי. הם לא יודעים מי זה בטהובן המלחין אבל זוכרים את בטהובן מסדרת הסרטים ההוליוודיים. הם כלל ידעו שהיתה פעם מדינה בשם צ'כוסלובקיה ומבחינתם קלינט איסטווד הוא במאי של סרטי דרמה רגשניים ולא "הארי המזוהם".

 

פרופ' נייף מדגיש שהחדשנות התרבותית זוכה לביטוי גם כאשר צעירים אחרים קוראים את הרשימה. "אני בטוח שיש אנשים בני 25 ובני 26 שירגישו זקנים כשהם יקראו את הרשימה הנוכחית. עד לפני כמה שנים היו סטודנטים שעוד למדו להשתמש במכונת כתיבה, וכעת לא ידועים שחברת IBM ייצרה בכלל מכונות כתיבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קוראים לו בטהובן
באדיבות מוזיאון וינה
האחד והיחיד. יוחנן פאולוס
צילום: AFP
נלסון מי?
צילום: AFP
מומלצים