שתף קטע נבחר

קופות הגמל: שינוי המסלול עוכב? כעת גם הפיצוי

חוסכים שביקשו לנייד את קופות הגמל שלהם במהלך 2008 לא נענו בזמן והפסידו כסף. במקרים רבים, הגוף המנהל את כספם גם לא העניק להם פיצוי הולם. האוצר לא מזדרז לקבוע נהלים ברורים, ובינתיים רק מי שמפעיל כח זוכה

דוד, עמית באחת מקופות הגמל, ביקש בתחילת שנת 2008 לעבור ממסלול השקעה אחד למסלול אחר באותו גוף פיננסי המנהל את חסכונותיו.

 

למרות ההוראה המפורשת שנתן, הגוף המנהל לא הזדרז לבצע אותה. עד שבוצעה בקשתו בפועל והכספים הועברו לקופה החדשה, עברו לא פחות מ-20 יום.

 

אותה תקופה, חודשים בודדים לפני פרוץ המשבר הכלכלי וקריסת שווקי המניות, התאפיינה בתנודתיות רבה. כל יום של המתנה השפיע על ערך החיסכון.

 

אם היו הכספים עוברים בזמן, כפי שמתחייב (תוך 7 ימי עסקים), היה דוד מוסיף כמה אלפי שקלים לחיסכון שלו, כך נגרם לו למעשה הפסד תשואה, בגלל התנהלות שערורייתית של הגוף המנהל.

 

פיצוי על פער הרווחים בין הקופות

עיכוב בביצוע הוראות של חוסכים, התבצע גם אחרי הנפילות בשווקים, שאפיינו את הרבעון האחרון של 2008. אולם ההבדל בין שתי התקופות הוא שבאוקטובר אותה שנה נכנסו לתוקפם תקנות הניוד.

 

התקנות, שנועדו לאפשר מעבר קל ונוח יותר של לקוחות בין החסכונות הפנסיונים השונים, קובעות במפורש כי במקרה כמו זה שארע לדוד - חובה על הקופה לפצות את החוסך בהפרשי התשואות (על פי התקנות, העברת הכספים צריכה להתבצע תוך 20 ימי עסקים).

 

התקנות קובעות מנגנון שיפוי המחושב לפי הגבוה מבין השניים: ריבית פיגורים בגין תקופת העיכוב, או פער הרווחים בין הקופה המעבירה לבין הקופה אליה הועברו הכספים, שהיה נזקף לזכות העמית אלמלא העיכוב.

 

כאמור, התקנות תקפות לגבי מקרים שהתבצעו אחרי אוקטובר 2008, אולם לכאורה לא ברור - מה דין הפיצוי בכל המקרים של אותם עיכובים שבוצעו טרם מועד זה.

 

לא מדובר במקרים בודדים. עיכוב בביצוע העברת כספים או במקרה של בקשה למשיכת כספים, הפך לתופעה עליה דיווחנו גם כאן ב ynet ואף מספר גופים פיננסיים נקנסו מאוחר יותר, על ידי הפיקוח, בעקבות תלונות של לקוחות.

 

בפיקוח על שוק ההון אין הכרעות

הפיקוח על שוק ההון נדרש לסוגיה ופרסם טיוטא הקובעת כי במקרים של עיכוב, גם אלו שנעשו טרם אוקטובר 2008, חלה חובה על הגוף המנהל לפצות את העמית בהפרשי התשואות.

 

הבעיה היא שהמסמך הזה נותר בגדר טיוטה (בינתיים פורסמו כבר 2 טיוטות, האחרונה שבהם בפברואר השנה). חברות הביטוח והגופים האחרים המנהלים כספי חיסכון מפעילים לחץ בדרכם שלהם על הפיקוח, בכדי שלא להפוך את הטיוטה לתקנה מחייבת. מבחינתם אם יתבצע המהלך הם יחוייבו להוציא לא מעט כסף.

 

ומה קורה בפועל בשטח? במקרים בהם דרשו הלקוחות פיצוי - הגוף המנהל הסכים לתת להם ריבית פיגורים (שמחוייבת בכל מקרה על פי חוק). רק מי שהפעיל לחץ כבד במיוחד ונאלץ אף לעיתים להיעזר בשירות עו"ד, קיבל גם את הפרשי התשואות.

 

כמובן שהיו כאלו שלא פנו כלל בדרישה כל שהיא, כי פשוט לא הכירו את זכויותיהם, ולא קיבלו דבר (גם לא את מה שמגיע להם על פי דין).

 

"גזרה שווה" - גם בלי תקנות מיוחדות

עו"ד יניב גל, שייצג בעניין זה עמית באחת מקופות הגמל, טוען כי חברות הביטוח נהנות למעשה מאי ההכרעה של הפיקוח. לדבריו, הסוגיה גם לא הגיעה לדיון בבימ"ש עד כה, כך שאין גם פסיקה בנושא.

 

גל טוען עוד כי גם בלי הוראה של הפיקוח, שבינתיים מתעכבת, מן הדין היה שגם חוסכים שתלונותיהם מתייחסות לאירועים שקרו טרם אוקטובר 2008, יקבלו גם כן פיצוי בגין הפרשי תשואות.

 

"בכל מקרה בו נגרמו לעמית נזקי תשואות רציניים בשל עיכוב בביצוע בקשתו להעברת כספי החסכון בין הקופות, על הגוף המנהל שקיבל את הבקשה, לפצות בגובה פערי התשואות, ובכך להשיב את מצבו של העמית למצב שבו היה לולא ההפרה - האיחור שאיחרה החברה המנהלת בביצוע ההעברה", אומר גל. זאת, לדבריו, מכוח דיני החוזים והחיובים הכלליים.

 

מהפיקוח על שוק ההון ביטוח וחיסכון נמסר בתגובה: "בחודש פברואר פרסם המפקח טיוטה שניה של הכרעה עקרונית לעניין פיצוי בשל איחור במשיכה של כספים, או בשל איחור בהעברה של כספים בין קופות גמל או בין מסלולי השקעה. האגף פועל לפרסום נוסח סופי ומחייב של ההכרעה, וזאת לאחר דיונים שנערכו עם הגופים המוסדיים בעקבות פרסום הטיוטה האמורה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיצוי גם על הפרשי התשואות
צילום: Index Open
מומלצים