שתף קטע נבחר

"צבע אדום" בניו יורק

אזעקה, מקלט, פיצוצים, ילדים מבוהלים, חפצים מפוזרים. הפעם זה לא קורה בשדרות, אלא ב"Hamas In The Hamptons", תערוכה של קבוצת "Artists 4 Israel" בניו יורק. חברת הקבוצה: "מלט, בטון, מסמרים ומסגרות פלדה יכולים להפוך לדבר מפחיד"

פסל החירות, טיימס סקוור, אמפייר סטייט בילדינג ומדיסון סקוור גארדן, הם רק חלק מאתרי התיירות הידועים של ניו-יורק - מרכז העולם על פי רבים, אולי המקום הרחוק ביותר משדרות - עיירה קטנה בדרום ישראל, שזכתה לחשיפה גלובלית לא חיובית במיוחד בשנים האחרונות, על רקע מתקפות הקסאמים מעזה. האמריקנים צופים בטלוויזיה, מרוחקים, אדישים ורדומים. תערוכה מיוחדת בניו יורק הוקמה כדי להעיר אותם.

 

התערוכה "חמאס בהמפטונז" ("Hamas In The Hamptons") היתה פרי יוזמתם של חברי קבוצת האמנים הניו יורקית "Artists 4 Israel", אותה חשפנו בפניכם ב-ynet ביום העצמאות. אמני הרחוב חובבי ישראל הטריחו את עצמם בקיץ האחרון והגיעו עד לשדרות, למרות הרושם השלילי והסיכון המסתמן, כדי להפגין את תמיכתם והזדהותם עם תושבי העיר. הם עזבו אותה בתום מבצע אמנותי מרוכז שכלל עיטור הרחובות בגרפיטי וצביעת המקלטים בעיר בגוונים שמחים יותר.


מיצב "מוזיאון המקלט" ("Bomb Shelter Museum")

 

לאחר חזרתם לארצות הברית, חיפשו האמנים דרך לתת ביטוי לרשמים הכבירים שהותיר עליהם הביקור בישראל ובשדרות במיוחד. גלריה "ורד" שבאיסט המפטון נתנה להם את האפשרות לעשות כן, ואירחה אותם בחלל האלגנטי שלה. בין יצירותיהם הקלאסיות ועתירות הצבע של פאבלו פיקאסו, מארק שגאל ואחרים, הוקם מיצב אפרורי משהו - כזה המדמה מקלט בשדרות.


 צבע אדום. גם על הקירות

 

עם סיום התערוכה באיסט המפטון בסוף אוגוסט, הועברו המיצבים לניו יורק. החל מהחודש הבא, ייצאו למסע שיעבור בין הקמפוסים השונים של המכללות בעיר, כתערוכה נודדת.


מקימים את המיצבים בגלריה "ורד"

 

"קבוצת 'Artists 4 Israel' הביאה 20 ציורי גרפיטי לשדרות באפריל האחרון כדי לצבוע את המקלטים של העיר במסר של תקווה ותמיכה", אומר נשיא הקבוצה, קרייג דרשוביץ. "האמנים התרגשו כל כך מהסיטואציה, שהם רצו להראות לעולם את התנאים בהם אנשי שדרות סובלים את מתקפות הטרור של חמאס. אני אלבגלי, אמנית מיצב, לקחה על עצמה לבנות מקלט שהוא מוזיאון של היסטוריה חיה - חוויית מולטי-מדיה, פונקציונלית ואינטראקטיבית שמלמדת וממחישה את החיים תחת התקפות הטרור בשדרות".


 

10,000 נפילות קסאם, 10,000 קווים על הקיר

 

עם כניסתם למקלט המאולתר בגלריה, נחשפים המבקרים לקריאות "צבע אדום". שניות ספורות לאחר מכן, נשמעים קולות פיצוצים. בתוך החלל הבטוח לכאורה שמספק המקלט, צופים הנוכחים בסרטון וידאו הסוקר את המראות הקשים של נפילות קסאם בשדרות. החוויה העמוסה והאינטנסיבית הזאת אמורה לספק למבקרים טעימה מהמציאות היומיומית בגבול עם עזה. מסוף מחשב מאפשר שליחת מסרים תומכים לאנשי שדרות.


וידאו מנפילת קסאם בשדרות. זה לא ריאליטי

 

"בניית המיצב היתה תהליך מעניין", אומרת אלבגלי, "ידענו איך אנחנו רוצים שהתוצאה הסופית תיראה, מה רצינו שהצופה יחווה. אבל רק כשהתקנו את הקירות, שרידי החיים על הרצפה וקולות הילדים המבוהלים ברקע, הבנתי שזה נבנה. מיד לאחר שהמקלט הושלם, לא יכולתי לשהות בו יותר מדקה. לא יכולתי לשבת בחלל קטן כל כך, להקשיב לקולות האלה. כמה שקיות מלט, בטון, מסמרים ומסגרות פלדה יכולים להפוך לדבר מפחיד כל כך".

 

בנוסף, הוצגו בתערוכה גם ציורי קיר של האמנים האורבנים ליידי פינק, Cycle TC5 ושרה ברגה, הפועלים במסגרת "Artists 4 Israel", לצד צילומים ותמונות של ילדי שדרות. בנוסף מציג האמן DeCamp Ade Cook מיצב בשם "Garbage of War", מקבץ חפצים מתוך המקלטים בישראל.


איך זה מרגיש בשדרות? מיצב בתערוכה

 

"מוזיאון המקלט הוא עוצמתי", אומר DeCamp Ade Cook. "רצינו שהוא יהיה דומה לרושם האינטנסיבי והמפעים שהיה לביקור שלנו בישראל. אנחנו כל כך רוצים לחזור בשנה החדשה עם תקוות חדשות וכוחות מחודשים".

 

טארה גורדון, הנמנית על חברי הקבוצה הוסיפה: "אנשים תמיד אומרים דברים כמו 'זה נורא' או 'אני מבין את זה', אבל אין שום דרך להבין באמת מה עובר על האנשים והילדים בשדרות. מוזיאון המקלט נותן לאנשים שלא היו בשדרות דרך מוחשית יותר לחוות זאת כתגובה אמיתית ורגישה, וכהבנה עמוקה יותר דרך אמנות".


מקימים מקלט בגלריה

 

ג'אנט להר, מנהלת גלריה ורד אמרה: "זוהי הצהרה חשובה, אך מסוכנת, מצד הגלריה שלנו. אבל אנחנו חייבים לדבר בשם המצפון שלנו ולתת קול לקורבנות בישראל שלא נשמעים. חמש שנים עברו מאז מאז ההתנתקות. התוצאה של מחוות השלום המשמעותית הזאת מצד ישראל נענתה בצורך בעוד מקלטים כמו אלו המוצגים בגלריה שלנו. אנחנו מתכבדים לתת ל'Artists 4 Israel' את ההזדמנות להציג תזכורת לטרור החמאסי לעולם".


נשיא הקבוצה דרשוביץ מארח את הסנאטור פרנק לאוטנברג בגלריה

 

ומה הלאה? דרשוביץ מרשה לעצמו להיות אופטימי, אך מבהיר כי עד הגעת שלום לאיזור, העשייה תתמקד בתמיכה בישראל ומתן תשובה הולמת למאיימים לפגוע בה. "אנחנו מקווים שבעתיד מקלטי הפצצות יתקיימו רק במוזיאונים, לזכר ימים קשים יותר", אמר והוסיף: "אבל כל עוד הם ממשיכים להתקיים בחיים האמיתיים, 'Artists 4 Israel' ימשיכו לעשות בהם שימוש כקנווס, כדי לצייר את הסיפור של האהבה והתמיכה של הקהילה האמנותיות לישראל ככלל, ולאנשי שדרות בפרט".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סו וורקס, מאמני הקבוצה. רוצים לחזור בכוחות מחודשים
צילום: Seth Wolfson
לאתר ההטבות
מומלצים